Vettel twijfelt aan racen in F1 te midden van zorgen over klimaatcrisis


De viervoudig wereldkampioen, die pleitte voor verschillende milieu-initiatieven en regelmatig sprak over zijn zorgen over het klimaat, werd donderdagavond de eerste actieve F1-coureur die zich bij het BBC Question Time-panel voegde.

Vettel liep stage in de bio-landbouw tijdens de lockdown in 2020, nam deel aan de bouw van een bijenhotel op een school voorafgaand aan de Oostenrijkse Grand Prix van vorig jaar en hielp bij het opruimen van zwerfvuil van de tribunes na de Britse Grand Prix op Silverstone.

Op de vraag van Fiona Bruce, gastheer van het vragenuurtje, of het zijn van een F1-coureur hem een ​​hypocriet maakt, zei Vettel, wiens Aston Martin-team een ​​titelsponsorschap heeft met de Saoedische oliegigant Aramco: “Dat is zo.

“Er zijn vragen die ik mezelf elke dag stel. Ik ben geen heilige. Ik maak me grote zorgen als het gaat om de toekomst [and] deze onderwerpen, als het gaat om energie, energieafhankelijkheid en waar we naartoe gaan in de toekomst.

“Als het om energie gaat, moeten we niet meer afhankelijk zijn, en dat kan ook, want er zijn oplossingen.

“Weet je, in Groot-Brittannië heb je dit soort goudmijn waar je op zit, namelijk wind, en je hebt de mogelijkheid om je energievoorziening te vergroten met windenergie, zonne-energie.

“Elk land heeft zijn sterke en zwakke punten. Als je naar Oostenrijk gaat, hebben ze de Alpen en ze hebben water, ze kunnen het oppompen, opslaan en weer naar beneden halen.

“Maar om terug te komen op je punt, ja, het is waar en het is iets dat ik mezelf afvraag.”

Gevraagd om te verduidelijken of hij bedoelde of hij in de F1 zou moeten racen, antwoordde Vettel, wiens contract aan het einde van het seizoen afloopt: “Ja, en de wereld rondreizen. Er zijn bepaalde dingen die ik onder controle heb, en bepaalde dingen niet.

“Het is mijn passie om auto te rijden. Ik vind het geweldig. Elke keer als ik in de auto stap, vind ik het geweldig.

“Als ik uit de auto stap, denk ik natuurlijk ook: ‘Is dit iets dat we moeten doen, de wereld rondreizen, middelen verspillen?’

“Aan de andere kant, weet je, we vermaakten mensen tijdens Covid”, voegde hij eraan toe.

“We waren een van de eersten die opnieuw begonnen, toen de hoofden van iedereen op ontploffen stonden, waren er weer Formule 1-races.

“Ik zeg niet dat de Formule 1 deze enorme positie in de wereld heeft om entertainment te leveren. Er zijn genoeg mensen – als je het hebt over entertainment, sport, cultuur, komedie – veel mensen die niet konden optreden, en veel mensen mensen hebben dat gemist. En ik denk dat als we dat niet hadden, we over het algemeen gek zouden worden.

“Maar er zijn veel van deze vragen die ik mezelf stel. Er zijn veel dingen die ik doe omdat ik vind dat ik ze beter kan. Pak ik elke keer het vliegtuig? Nee, niet als ik de auto kan nemen.

‘Maar er zijn bepaalde dingen in mijn controle, en bepaalde dingen buiten mijn controle.’

De F1 heeft zijn voornemen geschetst om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn.

Vettel duikt in op ‘party-gate’-schandaal

Vettel sprak met kennis van zaken en welsprekend over verschillende actuele politieke kwesties, waaronder het zogenaamde ‘partygate’-schandaal in het Verenigd Koninkrijk.

Na een onderzoek door de Metropolitan Police heeft premier Boris Johnson een boete betaald voor het overtreden van zijn eigen Covid-lockdownregels door op 19 juni 2020 een illegaal verjaardagsfeest bij te wonen in Downing Street.

Gevraagd naar zijn mening over de kwestie, zei Vettel: “Ik denk dat wanneer je in die positie bent, er bepaalde dingen zijn die je gewoon niet voor elkaar kunt krijgen.

“Uiteindelijk is het de premier die de wet heeft gemaakt en vervolgens de wet overtreedt. Ik ben een vader van drie kinderen, als ik aan het trainen ben om hen iets uit te leggen waarvan ik denk dat het echt belangrijk is voor hoe ze zich moeten gedragen, en ik doe precies het tegenovergestelde, wat zullen ze ervan vinden?

“Ik zou dan de minst geloofwaardige persoon zijn tegenover hen. We maken allemaal fouten, we zijn allemaal mensen. Maar ik denk dat er bepaalde dingen zijn die horen bij een ambt, of bij die baan, die je niet kunt doen.”Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: