Vettel ‘bang voor wat komen gaat’ na F1-pensionering


De viervoudig wereldkampioen kondigde voorafgaand aan de Hongaarse Grand Prix van dit weekend aan dat hij zijn F1-helm zal ophangen wanneer zijn contract afloopt aan het einde van de huidige campagne, waarmee een einde komt aan een 15-jarige carrière.

De 35-jarige, die de F1 zal verlaten als een van de meest succesvolle coureurs in de geschiedenis van de sport, sprak eerlijk en open over zijn beslissing tijdens een lange briefing met de media, waaronder Crash.netop de Hungaroring.

“Ik denk dat voor elke sportman en -vrouw, waarschijnlijk de grootste uitdaging waarschijnlijk op ons wacht terwijl we besluiten om andere dingen te doen”, zei Vettel.

“Dat is waar ik mee te maken heb en eerlijk gezegd ben ik ook bang voor wat komen gaat. Het kan een gat zijn en ik weet niet hoe diep het is en of ik eruit kom.

“Maar ik heb veel steun en mensen die me gaandeweg hebben gesteund en me zullen blijven helpen en me richting en begeleiding zullen geven.

“Hopelijk zal ik in de toekomst de juiste beslissingen nemen om vooruitgang te boeken en over 10 jaar een betere versie van mezelf te worden.”

Op de vraag wat hij het meest zal missen aan de F1, antwoordde Vettel: “Het geroezemoes van het autorijden. Er zijn nog steeds snelle auto’s en de adrenaline die je krijgt op de baan, daar heb ik natuurlijk ook aan gedacht. Daar zeg ik nee tegen en er is waarschijnlijk geen vervanging.

“Ik heb ook naar anderen gekeken en hoe ze ermee omgingen en probeerde misschien iets anders te vinden dat hen de adrenalinestoot of rush probeerde te geven, maar voor zover ik nu kan zien, is het iets waar je op voorbereid moet zijn. Ik heb het gevoel dat ik vandaag zo goed mogelijk voorbereid ben om te zeggen dat het weg is en er niet zal zijn.

“Als ik iets wil racen – mijn kinderen willen elke dag met me racen in allerlei dingen, van sommige geniet ik meer en van andere geniet ik minder van – maar als ik meer wil racen, weet ik zeker dat ik kan bedenken iets.

“Maar ik denk dat het verkeerd zou zijn om weg te stappen in de wetenschap dat je nog steeds wilt racen.”

Waarom de tijd rijp is voor Vettel

Hoewel Vettel onthulde dat hij pas woensdag de definitieve beslissing nam, zei hij dat de kwestie van pensionering iets was dat al lang in zijn hoofd speelde.

De Duitser zei dat hij niet langer bereid is om zoveel tijd weg te zijn van zijn vrouw en drie kinderen, terwijl hij ook andere interesses heeft die hij wil nastreven.

“Nou, de tijdlijn brengt ons jaren terug. Het is geen beslissing die ik van de ene op de andere dag heb genomen”, legt Vettel uit. “De definitieve beslissing werd gisteren genomen door het team te vertellen dat ik ga stoppen en niet verder ga, maar er is veel over nagedacht.

“Ik denk dat dit het juiste moment is voor mij om andere dingen te doen. Ik weet hoe intensief dit werk is en hoeveel toewijding hierin gaat zitten en als je dit doet ben ik ervan overtuigd dat je het op de juiste manier moet doen.

“Ik krijg niet veel plezier en motivatie om hier te zijn en er gewoon deel van uit te maken, dus het doel is en is altijd geweest om te winnen en vooraan mee te doen.

“Ik denk dat ik het voorrecht heb gehad om in het verleden zoveel geweldige teams en auto’s te hebben gehad dat ik altijd zoveel dingen heb kunnen bereiken. Ik denk dat in termen van grootsheid, dit team niet achterblijft bij een van de vorige, maar we zijn duidelijk niet zo sterk als we hadden gewild.

“We hebben dus niet om kopposities geracet, maar qua inzet, teamgeest en kwaliteit zijn er alle juiste ingrediënten en ik denk wel dat het team het komende jaar en de jaren daarna vooruitgang zal boeken.

“Zoals ik al zei, zoveel toewijding betekent ook veel tijd in je hoofd en met je gedachten, maar ook fysieke tijd weg van huis, van kinderen en familie. Ik ben andere dingen gegroeid, behalve de kinderen, andere interesses en opvattingen zijn gegroeid en ik kan deze stemmen niet negeren.

“Dus uiteindelijk werden de vragen groter en groter en meer centraal, tot een punt waarop ik de beslissing neem.

“Het is geen 100 procent of nul procent beslissing, het is niet zo dat ik racen vanaf nu haat, ik hou nog steeds van racen, maar het is waarschijnlijk de meerderheid die me in een andere richting trekt. Ik maak geen plaats, want het is mijn beslissing, maar ik ben blij dat ik een andere richting op kan.”

Vettels milieuzorgen ‘niet de belangrijkste factor’

Op de vraag in hoeverre zijn zorgen om het milieu een rol speelden bij zijn beslissing, antwoordde Vettel: “Het is een van de factoren die zeker een rol hebben gespeeld.

“Ik kan je geen percentage geven van wat het voor mij betekende, maar als ik de wereld zie veranderen en de toekomst in een zeer bedreigde positie voor ons allemaal en vooral voor toekomstige generaties zie, begrijp ik dat een deel van mijn passie en mijn werk komt met dingen waar ik geen fan van ben.

“Natuurlijk zijn reizen over de wereld, racen met auto’s en het verbranden van hulpbronnen letterlijk dingen waar ik niet van kan wegkijken. Als ik eenmaal denk dat je deze dingen ziet en je je bewust bent, denk ik niet dat je het echt kunt ont-zien.

“Het is niet de belangrijkste factor, zoals ik al zei, het is een combinatie van veel dingen, maar het maakt ook deel uit van de drijfveer erachter.”

Eerder dit jaar werd Vettel door de Canadese politicus Sonya Savage bestempeld als hypocriet omdat hij opkwam voor milieukwesties terwijl hij bleef racen in de F1, terwijl hij ook met soortgelijke vragen werd geconfronteerd tijdens een optreden op BBC Question Time.

“Ik vind het niet erg dat mensen me hypocriet noemen, want ik weet dat ik mezelf ben, ik hoef het niet verteld te worden”, zei Vettel. dit betreft.

“Maar het gaat er niet om hoeveel hypocriet je bent of niet, het gaat erom hoeveel je kunt doen. En sommigen van ons kunnen veel doen en anderen heel weinig, maar het maakt allemaal een verschil.

‘Zoals ik al zei, het zou niet eerlijk zijn om hier te zitten en dat als excuus te zeggen. En het zou ook de verkeerde bestuurder zijn achter zo’n beslissing.

“Ik heb dit mijn hele leven gedaan, het is al zo lang het middelpunt van mijn leven en het is waarschijnlijk beter om het samen te vatten zoals ik eerder heb gedaan met dingen die groeien met het bewustzijn, maar mijn kinderen groeien letterlijk elke dag, mijn familie , maar dan andere interesses, andere dingen waar ik meer tijd aan zou willen besteden.

‘Het antwoord is ook of deze dingen je genoeg bevredigen, en ik weet niet of de tijd het zal leren. Het is altijd wanneer je besluit een andere richting in te slaan dat je niet altijd weet wat je achter de hoek te wachten staat, maar ik ben erg benieuwd naar de volgende stap dan vasthouden aan wat er nu is.”Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: