https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-6864478743506327

Valentino Rossi’s oude vijand Sete Gibernau: “Marc Marquez de sterkste in de geschiedenis” | MotoGP


Marquez keert in 2023 terug van een blessure en streeft naar een zevende kampioenschap in de koningsklasse, om op gelijke hoogte te komen met het aantal van Rossi.

Voordat Rossi en Marquez’ notoir stekelige relatie begonnen, vocht de legendarische Italiaan op en naast de baan met Gibernau.

In Jerez 2005 tikte Rossi Gibernau ondanks contact in de laatste bocht. Ze gingen wiel aan wiel in 2003 op de Sachsenring en Le Mans, daarna in 2004 op Assen, Mugello en Phillip Island. Gibernau verhoogde de lat in Qatar door te beweren dat Yamaha op illegale wijze de startbox van Rossi aan het schoonmaken was en ervoor zorgde dat zijn rivaal achteraan op de grid startte. Rossi viel toen en verwondde zijn pols.

Gibernau vertelde La Gazzetta dello Sport over de beste rijder ooit: “Als ik een naam moet kiezen, zeg ik toch Marquez. Vanuit mijn oogpunt is hij een held, de sterkste rijder in de geschiedenis.

“Ik ben benieuwd hoe hij zal omgaan met de nieuwe vijand, dat wil zeggen het psychologische aspect, het vermogen om met moeilijkheden om te gaan.

“Marc bevindt zich op een ongekend moment voor hem. Hij had nog nooit in zo’n positie gezeten. Hij zal te maken krijgen met gedachten waardoor hij zich anders gaat gedragen dan normaal. Maar ik denk dat Marc nog een paar seizoenen op hoog niveau voor zich heeft.

“Als alles goed gaat, is de nieuwigheid de aanwezigheid van Marquez aan de top vanaf het begin van het Wereldkampioenschap, hoewel veel zal afhangen van Honda.

“Ik kan me voorstellen dat ze met wat problemen worstelen en als ze die niet oplossen, zal het moeilijk zijn om te winnen, zelfs voor iemand als Marc. Zowel zij als Yamaha zullen hard moeten werken om te herstellen.”

Negenvoudig racewinnaar Gibernau blikte terug op zijn eigen beste momenten: “Als ik absoluut een race moet kiezen, dan zeg ik Jarama 1998. Ik had een Honda met een tweetakt tweecilinder V2.

“Toen ik mijn debuut maakte in het Wereldkampioenschap, beloofde mijn grootvader me dat hij een fles champagne zou klaarmaken om mijn eerste podium te vieren.

“Toen geloofde ik hem niet. Ik dacht dat ik het nooit zou halen. Maar op het circuit van Jarama werd ik derde.

“Na de race heb ik hem meteen gebeld om hem te bedanken. Mijn grootvader was op hoge leeftijd. Hij vertelde me dat hij blij zou sterven voor dat resultaat. Na anderhalve maand verliet hij ons. Om deze reden blijft de GP van Madrid een speciale race.”

Gibernau bracht zijn laatste twee jaar door bij Ducati, nadat hij heen en weer was gegaan tussen Yamaha en Honda plus een periode bij Suzuki.

“Ik heb Italië in mijn hart”, zei hij. “Ik voel me vaak thuis, ik heb nog steeds veel vrienden. En toen begon ik te racen in het 250cc Wereldkampioenschap met Axo San Patrignano, een Italiaans team, waarmee ik mijn carrière bij Ducati beëindigde. Dus Italië heeft een zeer belangrijke waarde voor mij.

“Ik ben erg blij voor de vrienden van de raceafdeling. Ducati zal de referentie zijn in de MotoGP, mede dankzij de aanwezigheid van veel motoren, omdat het gemakkelijker is om een ​​project te ontwikkelen. Ik was blij een Europese motor te zien winnen, vooral een Italiaanse.

“Ik ben ook blij voor Ffrancesco Bagnaia, die een fantastisch persoon is. Ook over het Gresini-team valt weinig te zeggen. Het is al zoveel jaren mijn familie. Ik bleef contact houden in de moeilijke tijden na het overlijden van Fausto. Ik was trots dat ze de prestaties van 2022 zagen.”Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: