https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-6864478743506327

Valencia MotoGP: Marc Marquez test Honda ‘concept’ 2023, ‘Pecco verdient titel’ | MotoGP


Toen de rode lichten uitgingen, werd Marquez zich bewust van een technisch probleem met zijn RCV, waardoor hij steeds harder op de rem moest trappen.

Na in de openingsronde van de tweede naar de derde plaats te zijn gezakt, werd de Repsol Honda-rijder in ronde 6 gepasseerd door Jack Miller voordat hij uiteindelijk crashte in ronde 10 van 27.

“Ik ben blij om het seizoen af ​​te sluiten omdat het een vreemd seizoen was, in de eerste plaats in mijn persoonlijk-professionele kant met de blessure, maar ook omdat we met de motor wat problemen hadden”, zei Marquez.

“We hadden te veel problemen, vandaag hadden we een ander probleem in de race en we moeten begrijpen waarom. Het is zo moeilijk om een ​​weekend zonder problemen te hebben. Als je voor een kampioenschap wilt vechten, moet je consistent zijn in alle aspecten.”

“Al vanaf het begin realiseerde ik me dat er een probleem was. Want als je mijn starts gedurende het hele jaar bekijkt, begin ik altijd goed. Maar vandaag verloor ik posities en voelde ik meteen iets.

“Het koppel was niet hetzelfde als in de praktijk. Als ik dan in de doos arriveer [afterwards] en ze analyseerden, ze realiseerden zich het probleem.

“Ik werd vierde in de race. Dat zag ik elke keer als ik verder van het podium kwam en op een gegeven moment zei ik ‘ok, go’. Maar ik remde te laat. Als je te laat remt, kun je tijd winnen voor één ronde, of twee, of drie. Maar als je 27 ronden duwt, heb je een grote kans om de voorkant te verliezen. ”

Marquez beëindigt daarmee zijn derde seizoen zonder blessures op rij als 13e in het wereldkampioenschap, met één podium uit zijn 12 starts, maar nog steeds de beste Honda-rijder.

De 29-jarige heeft nu een vrije dag voordat de aandacht volledig wordt gericht op 2023 met een dag van officiële tests na de race in Valencia op dinsdag.

“Ik kijk uit naar dinsdag – ik weet dat het geen enorme stap is wat ik dinsdag heb. Het is niet de laatste. Maar het is de eerste filosofie, de eerste stap. Dus ik kijk er naar uit [to see] als het de juiste is voor de toekomst.”

Verderop gedrukt op details van de prototypefiets die hij zal rijden, voegde Marquez eraan toe:

“Ik weet het niet precies… ik weet dat het een ander chassis is, misschien een klein verschil in fietsbalans. De motor weet ik niet of ze voor deze test zijn veranderd of niet.

“Maar eens kijken, ik weet dat dit het eerste fietsconcept voor 2023 is.”

Marquez: Het is zo moeilijk om de motor te stoppen

Hoewel de specifieke veranderingen misschien niet duidelijk zijn, weet Marquez precies waar hij vooruitgang wil boeken.

“We moeten vooral de manier begrijpen om de fiets goed op de rem te zetten. Het is zo moeilijk om te stoppen. Dan staan ​​we op het laatste stuk te veel stil [of braking]en dit betekent risico.

“Zodra je alleen rijdt, kun je min of meer aan. Maar als je in een groep zit, dan is het heel moeilijk om met deze fiets te vechten.

“Om die reden crashte ik vandaag, Alex crashte, Pol crashte. Veel crashes van Honda-rijders gedurende het hele seizoen.

“Dus we moeten de manier begrijpen om de motor goed te laten stoppen in een rechte lijn, want dat is de beste manier om minder risico te lopen. En vooral moeten we ook de manier begrijpen om de motor te verbeteren, want in de 5e en 6e verliezen we te veel.

“Als je een goede motor hebt en een halve tiende wint op het rechte stuk, kun je wat eerder remmen, omdat je niet veel hoeft te pushen. Maar toch, het remmen, het stoppen in een rechte lijn is waar we veel moeten verbeteren. ”

Die tekortkoming verklaart ook waarom Marquez zijn beste finish van het seizoen behaalde op Phillip Island en zich op de eerste rij kwalificeerde in Valencia.

“Zodra we op een circuit aankomen waar we niet veel stoppen in rechte lijnen, zijn we snel. Zoals Australië en hier’, zei Marquez.

“Dit weekend verloor ik veel in sector 1 omdat je moest stoppen voor bocht 1 en bocht 2. In alle andere sectoren was ik snel. Dit betekent dus dat het zwakke punt daar zit.

“Voor mij is het [about] fiets balans. Ik bedoel, als je het achterwiel niet op de grond hebt, weet je niet of de motorrem goed werkt of niet! Je zag de foto’s in Maleisië met het achterwiel [in the air]. Dus daar moeten we ons verbeteren.”

‘Pecco verdient het’

Marquez zal een van de vier MotoGP-kampioenen zijn op de startgrid van volgend jaar, waarbij Ducati’s Francesco Bagnaia zondag zijn eerste titel in de koningsklasse behaalt.

De Italiaan had na de Sachsenring 91 punten achterstand op regerend kampioen Fabio Quartararo, maar ving en passeerde de Yamaha-rijder om het wereldkampioenschap te winnen met een marge van 17 punten.

“Ik heb alle respect voor Pecco. Hij is een geweldige rijder. Hij won in Moto2. Hij won dit jaar veel races. Voor mij was zijn race in Maleisië ongelooflijk, want met al die druk en om te vechten [to win] tot het einde is iets waar je als rijder veel respect voor hebt.

“Uiteindelijk vonden ze het beste pakket, de [Ducati] team en Pecco. Het is waar dat vanuit mijn oogpunt Ducati voorop liep in vergelijking met Yamaha en de andere fabrikanten, omdat je veel Ducati-rijders vooraan ziet.

“Maar goed, niet alles is ‘groen’. Ze hebben ook wat problemen. Maar ik wil Pecco feliciteren omdat hij veel races heeft gewonnen en hij verdient het.”

Tijdens de test van dinsdag zal Marquez ook vergezeld worden door nieuwe teamgenoot Joan Mir, die als zesde eindigde in zijn laatste race voor Suzuki.Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: