Oostenrijkse GP: persconferentie na de race


De persconferentie na de race van vandaag met Charles Leclerc, Max Verstappen en Lewis Hamilton.

Volg interviews – uitgevoerd door David Coulthard

Max Verstappen, niet het resultaat dat je had gewild, maar een leuk gevecht met Charles, Praat ons door je race en zet ons in de cockpit, want je leek nooit zo comfortabel met de balans op zware brandstof.
Max Verstappen: Ja, het was een lastige dag. Het leek echt alsof we behoorlijk wat moeite hadden met de banden en dat ging eigenlijk door op elke afzonderlijke compound. Dus ja, te veel degradatie om vooral Charles echt aan te vallen. Maar toch is de tweede plaats een goed resultaat voor ons op een moeilijke dag.

Nu heb je hier geweldige thuisondersteuning… De sinaasappel, die zee van rook in de eerste ronde was behoorlijk indrukwekkend. Niet te storend?
MV: Nee, het was leuk. Ik bedoel, het is sowieso een geweldige kleur, dus ik vind het niet erg om er doorheen te rijden. Maar weet je, het is geweldig om te zien dat er zoveel fans naar Oostenrijk komen. Natuurlijk kon ik ze vandaag helaas geen overwinning bezorgen, maar ik denk dat tweede nog steeds een behoorlijk resultaat is.

Zeer respectvol racen tussen jou en Charles, die hier links van je staat. De strijd zal het hele seizoen voortduren.
MV: Natuurlijk, alsof het al het hele jaar is. Dus dat vind ik mooi om te zien.

Dus onze racewinnaar, welkom terug, Charles Leclerc. Daar moest je voor vechten. Dat was een echte raceoverwinning en fantastische wiel-aan-wiel-actie met Max Verstappen.
Charles Leclerc: Ja, het was echt een goede race. Ik bedoel, het tempo was er in het begin en we hadden een aantal goede gevechten met Max en het einde was ongelooflijk moeilijk. Ik had dit probleem met het gaspedaal en het bleef steken op 20 of 30% gas bij lage snelheid. Het was dus erg lastig. Maar we zijn erin geslaagd om het tot het einde vol te houden. En ik ben zo blij.

Nutsvoorzieningen. Het was een fantastische race, een fantastische overwinning, dus gefeliciteerd daarvoor. We zagen dat je teamgenoot wat betrouwbaarheidsproblemen had. Was dat in je gedachten toen je tegen het einde die gasproblemen begon te ervaren?
CL: Ja, vreemd genoeg was het min of meer tegelijkertijd. Dus ik had het natuurlijk in mijn hoofd. Ik wist dat het geen probleem was met de motor, want het was echt het pedaal dat raar aanvoelde. Eerst bij het ophalen en dan aan het einde zou het niet meer terug naar nul komen. Maar ja, gelukkig duurde het tot het einde van de race.

Deze had je nodig. Denk je dat dit je nu weer op het goede spoor zal zetten voor deze kampioensstrijd?
CL: Die had ik zeker nodig. Ik bedoel, de laatste vijf races waren ongelooflijk moeilijk voor mezelf, maar natuurlijk ook voor het team. En om eindelijk te laten zien dat we het tempo in de auto hebben en dat we het kunnen, is ongelooflijk. Dus ja, we moeten doorzetten tot het einde.

Nou, dat was een geweldige Grand Prix, gefeliciteerd met de overwinning. En door naar Mr Consistent voor nog een podiumresultaat. Lewis, misschien niet zo dichtbij als een week geleden op Silverstone, maar dat was vandaag nog steeds een belangrijk resultaat.
Lewis hamilton: Ja, nee, heel erg bedankt. En wat een ongelooflijke menigte hebben we hier dit weekend gehad. Dat had ik zeker niet verwacht, maar gisteren was natuurlijk een beetje een moeilijke dag. Het is een beetje een zwaar weekend geweest. Maar ik ben echt dankbaar. Als team kregen we een derde en vierde. Dat zijn geweldige punten. En vanaf hier gaan we verder.

Nou, je zegt een zwaar weekend. Je zag dat je daar in het begin midden in de actie zat, maar je kon je weg vinden en je strategie vinden. Dus dit schept licht aan het einde van de tunnel? Je hebt nu een paar weken vrij voor de Franse Grand Prix.
LH: Ten eerste wil ik de jongens, de mannen en vrouwen in de garage heel erg bedanken, die zo hard hebben gewerkt om de auto weer op te bouwen. Zaterdagochtend had ik een gloednieuwe auto. Helaas, iets wat ik niet vaak doe, maar ik ben ze zo dankbaar dat ze zo hard hebben gewerkt en we hebben dit weekend wat verbeteringen aangebracht, dus we moeten gewoon doorgaan met chippen.

Persconferentie

Karel, heel goed gedaan. Het is een tijdje geleden dat je voor het laatst op de bovenste trede stond. Hoe hard had je deze overwinning nodig?
CL: Ik had het zeker nodig. Ik bedoel, natuurlijk, wanneer ik sinds vijf races aan een nieuwe race kom, heb ik een glimlach op mijn gezicht en ik bleef optimistisch, maar natuurlijk harde race na harde race, het voelde gewoon alsof alles tegen me was. Dus, eindelijk hadden we vandaag een doorbraak in een goede race en het voelt echt goed om weer te winnen.

Een goede race vandaag, maar het klonk een beetje stressvol in die laatste ronden. Dus toen je dat gaspedaalprobleem had, hoe moeilijk was dat om te beheren? En wat moest je in de cockpit doen?
CL: Oh, niet alleen een beetje stressvol, heel stressvol! Het gaspedaal was erg inconsistent en in het midden van de bocht bleef het vastzitten aan welk percentage dan ook, dus in bocht 3 was het heel, heel lastig, want daar wil je geen snelheid meer in het midden van de bocht, dus ja, het Het was best lastig om het te beheersen, niet zozeer in de hoge snelheid, maar vooral in de lage snelheid, maar aan het einde slaagden we erin om de auto naar het einde te krijgen, wat geweldig is.

En het tempo van de auto lijkt vandaag sterker dan in de sprint van gisteren. Kunt u dat voor ons uitleggen?
CL: Niet helemaal. We hebben gisteravond flink aan mijn rijstijl gewerkt en ik wist dat ik wat meer tempo had op het medium. Maar ja, het was een verrassing om zo’n grote stap vooruit te zetten. We zullen dus goed moeten analyseren om dat te begrijpen.

Max komt naar je toe, ook heel goed gedaan. Een flink aantal punten op wat een moeilijkere dag op kantoor leek dan gisteren?
MV: Ja, het was iets moeilijker dan ik had verwacht. Eigenlijk op elke band had ik na een paar ronden gewoon veel moeite om tempo te maken, gewoon veel graden. Het is iets dat ik nu niet echt kan verklaren, waarom het zo hoog was. Omdat ik denk dat we normaal gesproken best oké zijn met de banden. En ik had verwacht dat het zwaar zou worden vandaag, maar ik had niet verwacht dat het zo zou zijn. Dus het is gewoon iets dat we moeten analyseren en begrijpen waarom dit vandaag is gebeurd. Maar zelfs op een slechte dag, laten we zeggen een rotdag, vind ik het nog steeds goed om slechts vijf punten te verliezen over het hele weekend.

Was de deg slecht over alle stints of was het een specifieke?
MV: Alles.

Nu blijft het relatieve tempo van je auto’s, en ik bedoel Red Bull en Ferrari, eb en vloed. Was je verrast door het tempo van Ferrari vandaag?
MV: Ik had verwacht dat ze sterk zouden zijn. Ik had alleen niet verwacht dat ze zo goed zouden zijn. En ik denk dat we een beetje achter waren op wat we vandaag hadden verwacht.

Oké, bedankt en Lewis die naar je toe komt, geweldig werk van je. Je derde opeenvolgende podiumplaats, je vierde van het seizoen. Hoe bevredigend was deze race voor u, gezien uw startpositie vandaag?
LH: Massaal bevredigend. Zo blij om… Ik was een beetje eenzaam toen ik eenmaal… Deze jongens waren ongeveer 30 seconden voorsprong op mij. Dus ik keek gewoon naar hun race op tv, dus op de rechte stukken keek ik gewoon waar ze waren. Ik zag ze doorkomen zoals bocht 6 terwijl ik uit bocht 1 kwam. Dus ik kreeg een beetje een fanbeeld van wat er gebeurde. Ik zag enkele van de inhaalacties die ze hadden. Ik denk dat ze herhalingen hebben gedaan en zo. Maar na zo’n moeilijk weekend, weet je, met de crash, met een enorme inspanning van het team om de auto weer op te bouwen, is dit echt een geweldig resultaat. Dus ik ben erg dankbaar.

Je had afgelopen weekend misschien wel de snelste auto op Silverstone. Hoe competitief was de W13 hier?
LH: Ik zou zeggen dat we nog niet in een positie zijn geweest waarin we de snelste auto waren. Deze jongens hebben nog steeds een voorsprong. Ik denk dat we soms hun tijden hebben kunnen evenaren. Maar ja, tot het punt waarop we hen echt voor zijn, zijn we er nog niet helemaal. Dus we moeten gewoon doorgaan… Ik denk dat we dit weekend weer wat verbeteringen aan de auto hebben aangebracht, maar om de een of andere reden was het op dit circuit gewoon niet hetzelfde, omdat ze een beetje verder voor waren , vooral in racetempo. In de hoop dat wanneer we naar deze volgende nummers gaan, het een beetje gunstiger voor ons is, een beetje meer zoals Silverstone. Als dat het geval is, zou ik heel graag in de strijd zijn die ze aan het front voeren.

Vragen van de vloer

(Matt Kew – Autosport) Vraag aan Charles, dat zei je net over ’s nachts werken aan je rijstijl. Kunt u daar wat nader op ingaan? Was je alleen maar aan het kijken naar de gegevens en gas geven, sturen… waar keek je naar? Wat was je aan het veranderen?
CL: Ja, ik denk niet dat het zin heeft om zo veel in de details te gaan, maar ja, alleen het rijden. Ik denk dat er gisteren twee, drie bochten waren waar ik het moeilijk had, vooral bocht één en drie en tien. En ik heb aan deze drie nachten gewerkt en vandaag was veel beter.

(Peter Vamosi – Racingline.hu) De vraag is aan Lewis en Charles. Hoe lastig is de oranje waas in werkelijkheid. Omdat Max zegt dat het goed is.
CL: De formatieronde was best veel, maar ja, maar niets ergs. Ik bedoel, je kon nog steeds zien, dus het was goed.

LH: Ik zou hetzelfde zeggen. Alleen al in de formatieronde kon je de top van bocht 7 niet zien, en aan het einde van de race kon je niets zien door bocht 6! Dus gelukkig was het niet per se het geval tijdens de race, maar misschien moeten ze ze gewoon meer bewaren voor het einde? Ja. Ik kan niet geloven dat ze ook al goed zijn voor het milieu. Dus…

MV: Ik zag één lichtflits, alsof ze hem op de baan of in het gras gooiden. Ik denk dat dat het enige is dat ze niet zouden moeten doen – zolang je het maar op de tribune houdt. Ik bedoel, de wind blaast het ongeveer een ronde over de baan, dus het komt niet binnen de baan aan, ik denk dat het goed is.

Bekijk onze zondaggalerij van Spielberg hier.

Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: