‘Niets komt in de buurt’


Zo omschreef Pato O’Ward zijn Formule 1-testdebuut voor McLaren in Abu Dhabi.

O’Ward ontving zijn prijs voor het eerste F1-uitje in de jonge coureurstest van dinsdag als beloning van McLaren-CEO Zak Brown voor het behalen van zijn eerste twee IndyCar-overwinningen met het Arrow McLaren SP-team op weg naar de derde plaats in het kampioenschap van 2021.

De 22-jarige Mexicaan eindigde de dag als vierde in de timesheets, 1,4 seconden van de benchmarkronde van Mercedes’ Nyck de Vries en legde in totaal 92 ronden af ​​terwijl hij zich aanpaste aan de F1-machines.

O’Ward kon zijn glimlach niet verbergen toen hij met media sprak, waaronder Crash.net na zijn eerste test, zei hij dat hij “verloren was” door het tempo, de kracht en de grip die McLaren’s MCL35M bood.

“De kans is zeldzaam, once in a lifetime, maar man, wauw! Zoals, wauw! Deze auto’s zijn belachelijk,’ vervolgde een stralende O’Ward.

“Ik verwachtte gek en krankzinnig en dit is krankzinnige en krankzinnige 10. Waartoe deze auto’s in staat zijn, is… ik weet niet hoe. Ik dacht dat de IndyCar snel was en… het was gewoon een gekke man, ik weet niet wat ik nog meer moet zeggen.

“Alleen de eerste ronde, zodra ik naar buiten ging, voelde ik de kracht, de grip, het remmen. Het ding doet wat je wilt. Wat een geweldige ervaring en wat een auto!”

O’Ward voltooide zowel lange runs als kwalificatiesimulaties als onderdeel van zijn programma voor McLaren.

De focus op één ronde lag voornamelijk op het einde van de dag, toen O’Ward zowel de C4- als de C5-compounds testte – de zachtste banden in het assortiment van Pirelli.

O’Ward was vol ontzag na het voltooien van drie vliegende ronden op C5’s.

“De verandering van richting, de neerwaartse kracht, de remkracht, het is anders dan alles”, legde hij uit.

“Niets dat ik heb gereden komt hier in de buurt, zelfs niet een zweem van dichtbij. Het is ongeloofelijk.”

Een gebied waarin O’Ward zich beperkt voelde, was nekkracht. Dit was iets wat hij had verwacht, maar gaf toe dat het hem uiteindelijk verhinderde om alles uit de auto te krijgen.

“Ik stond op het punt mijn hoofd te verliezen”, legde hij uit. “Mijn nek is kapot.

“In de ochtend kwam ik op een goed punt, maar toen deden we wat raceruns voordat we wat kwalificatieruns deden aan het einde en zodra we de zachte banden aantrokken en we door de snelle bochten gingen, stond mijn hoofd op het punt …

“Het probleem voor mij, en ik weet waar ik wat tijd verloor, zijn de hoeken waar je wordt beperkt door nekkracht, waarvan ik wist dat het een probleem zou worden.

“Mijn laatste paar ronden keek ik naar beneden met mijn ogen omhoog om te zien waar ik ging met 180 mph.”

Ondanks zijn nekproblemen, zei O’Ward dat hij zich “extreem thuis” voelde in de auto en noemde de ervaring “verslavend”, eraan toevoegend dat hij elke keer dat hij uit de cockpit stapte, “naar binnen wilde gaan om het weer te voelen. ”

“Ik denk niet dat er iets in de buurt komt op het gebied van rijden, in termen van voelen waartoe hij in staat is, in het voelen van zijn grenzen, niets komt in de buurt”, zei hij.

“Het gevoel dat een IndyCar je bijvoorbeeld geeft, is gek, maar je komt erin en de manier waarop het alles zo snel kan doen, en alles is zo gecomprimeerd, het is net een videogame, het is onwerkelijk.

“Ik moet zeggen om het laatste beetje eruit te halen, het vergt veel meer toewijding in de auto. Ik kwam zeker niet tot de limiet op bepaalde gebieden, wel op andere. Het is normaal, het kost tijd om te bouwen waartoe het in staat is en niet over de limiet te gaan.

“Ik wilde niet gaan ‘je weet dat ik grote ballen heb, laat me het gewoon sturen’ en in de muur eindigen.”

En het is veilig om te zeggen dat O’Ward indruk heeft gemaakt op McLaren, waarbij uitvoerend directeur Andrea Stella opmerkte: “We zijn erg onder de indruk van Pato’s snelheid, zijn houding en hoe snel hij leert.”

Nu hij heeft geproefd, zal O’Ward aandringen op meer F1-kansen?

“Op dit moment is dit het”, zei hij toen hem diezelfde vraag werd gesteld. “Dit is alles wat nu gepland is, maar ik heb Zak gezegd, man, je gaat me verwennen, ik ga je irriteren na die test, ik heb een gevoel!

‘Ik wilde niet dat vandaag zou eindigen om eerlijk te zijn. Het is gewoon ongelooflijk. Het is gewoon geweldig.

“Wat wij coureurs allemaal willen voelen, is gewoon zo snel mogelijk rijden en zo laat mogelijk remmen. Je wilt alles voelen, en deze auto geeft je dat en meer.

“Deze dingen verbuigen de wetten van de fysica, het is gewoon absurd, absurd wat ze kunnen doen.”

//platform.twitter.com/widgets.jsSource link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: