https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-6864478743506327

MotoGP Sachsenring: Aleix: ‘Ik wist wanneer ik de grid verliet’, Vinales: ‘Plotseling, boem!’ | MotoGP


Espargaro begon de race vanaf de vierde plaats, in de overtuiging dat hij de snelheid had om bij favorieten Francesco Bagnaia en Fabio Quartararo te blijven.

Maar de hoop van de Spanjaard om zijn Barcelona-fout achter zich te laten met een zesde podium van het seizoen kreeg een grote klap voordat de rode lichten waren uitgegaan.

Nadat het team met een gebruikte voorband naar de grid was gegaan, schakelde het team van Aprilia vervolgens over op het geplande gloednieuwe harde front voor de start van de race.

Maar bij bocht één van de waarnemingsronde realiseerde Espargaro zich dat hij in de problemen zat.

“Vanaf het moment dat ik de voorband op de grid verwisselde en in de formatieronde begon, begon ik veel trillingen aan de voorkant te voelen”, zei hij. “Ik was erg boos dat ik duidelijk geen tijd had om te stoppen en de band te verwisselen.

“[The same thing] gebeurde vrijdag met meer dan zeven renners. Ook naar Mir in de kwalificatie. Mijn banden waren altijd perfect [all weekend before the race] maar vandaag ongelooflijk. Veel trillingen, veel gebabbel.

“De eerste 6-7 ronden met een nieuwe achterband kon ik redelijk goed uit de voeten, maar daarna was het onmogelijk. Mijn beste sector tijdens het weekend was sector 3, het snelle deel van de baan, en het was onmogelijk voor mij om te rijden.

“Het was een kwestie van de hele tijd een crash vermijden en het was verrassend omdat ik heel, heel langzaam reed. Maar zelfs op deze manier racete ik om het podium!”

Moto2-tempo

Na het vroege vertrek van Bagnaia werd Espargaro derde achter Quartararo en Johann Zarco, met Vinales net daarachter.

Toen Vinales met pensioen ging, en ondanks rondetijden die dicht bij ‘Moto2-tempo’ lagen, hield Espargaro de uitdaging van Jack Miller tien ronden uit totdat een late fout de laatste podiumpositie overhandigde aan de fabrieks Ducati.

“De fout op de remmen is mijn schuld [not the front tyre] omdat ik dit had [tyre] probleem van de grid en ik deed die bocht 28 keer voordat ik de fout maakte’, zei Espargaro.

“Maar het was heel moeilijk te managen, heel moeilijk. Ik sloot de lijnen de hele tijd af, probeerde recht te remmen en vervolgens te accelereren in plaats van snelheid in de bochten te maken, wat het sterke punt van de Aprilia is.

“En je hoeft alleen maar mijn tempo te analyseren. Ik was super traag. Sommige ronden was ik 1m 23 hoog, wat slechts een seconde sneller is dan Augusto [Fernandez in Moto2].

“Dus erg trage rondetijden en ik ben oprecht blij dat ik de 4e plaats heb behaald, want het zijn veel punten voor het kampioenschap, maar vandaag was ons potentieel gemakkelijk om voor de tweede plaats te vechten.”

Espargaro noemde het bandenprobleem “100%” duidelijk, eraan toevoegend dat Michelin moet analyseren wat er is gebeurd.

“Maar het zal voor mij niets veranderen. De race is gedaan. Maar het was duidelijk dat de band niet in orde was. Ik heb in het weekend perfect 4-5 verschillende harde voorbanden gebruikt.

“Ik ging naar de grid met een gebruikte band van 16 ronden, de motor was redelijk in orde en zodra ik de nieuwe band erop zette, arriveerde ik in bocht één en de motor begon te trillen. Er is dus geen twijfel mogelijk.”

Dat roept ook de vraag op of het niet beter was geweest om de nieuwe voorband in de pits te monteren, wat betekent dat het probleem vóór de waarnemingsronde zou zijn opgemerkt.

“Alle rassen [we change tyres on the grid]maar zelfs als ik begon met een nieuwe band uit de garage en ik voelde de trilling, er waren er niet meer [new] banden. Er zijn er het hele weekend vier hard, dus ik had geen reservefront.”

Enea Bastianini (tiende) was de enige renner die niet op het harde front reed.

Terwijl hij zich gelukkig voelde om 13 punten te redden, wat ook zijn greep op de tweede plaats in het wereldkampioenschap op nieuwe naaste rivaal Zarco versterkte, heeft Espargaro 34 punten achter regerend kampioen Quartararo gezakt.

“Moeilijk. Voor mij zijn het niet de punten, 34 punten is niet zo veel”, zei Espargaro. “Het probleem is dat hij op zondag altijd sneller is dan ik.

“Vandaag denk ik dat ik Zarco zou kunnen verslaan als ik een normale voorband had. Het tempo was er, maar Fabio won gemakkelijk. Dus het probleem is dat hij op zondag sneller is dan ik. Ik moet wat snelheid zien te vinden.”

Maverick Vinales: Beste race van het jaar, toen ging het achterapparaat kapot

Terwijl Espargaro zichzelf gelukkig achtte te finishen, haalde een meer dramatisch technisch probleem Vinales wreed uit zijn beste race als Aprilia-rijder.

Door optimaal gebruik te maken van de medium achterband om in de eerste ronden van de negende naar de vierde plaats te klimmen, werd Vinales tijdens de middelste etappes vastgehouden aan de worstelende RS-GP-zuster van Espargaro.

Zijn tijd afwachtend en in de verwachting nog sterker te worden in de laatste ronden, leek een eerste Aprilia-podium op het spel te staan.

Maar met nog 13 ronden te gaan raakte zijn achterste rijhoogte-inrichting vastgelopen in de neerwaartse positie. De Spanjaard vocht tevergeefs om het systeem vrij te geven, maar moest zich terugtrekken.

“Eigenlijk ben ik heel blij, want vandaag heb ik genoten van het rijden”, begon Vinales. “We maakten een goede start, ik was sterk, ik had veel zwarte vlekken op mijn leer van het vechten in de eerste bocht!

“En toen hield ik gewoon het tempo vast. Ik wist dat de laatste 10 ronden mijn beste zouden worden, omdat ik een goede prestatie van de band vasthield. Maar het achterapparaat brak en toen was mijn kans om op de baan te blijven erg moeilijk.

“Een keer was ik 0,1 s van Aleix, ik ging aanvallen en toen begon ik de motor een beetje meer naar beneden te voelen en begon te kletsen en ik zei ‘ik begrijp het niet’. Maar dan ineens – ‘boem’ – naar beneden!

“Het heeft [stuck] naar beneden en het kwam nooit meer terug.

“Daardoor verloor ik de voorkant in bocht 8 en het was gevaarlijk om op de baan te zijn.

“Ik bedoel, als ik niet crashte in bocht 8, zou ik crashen in de afdaling! Het was onmogelijk om te rijden.”

Vinales voegde toe: “Maar ik ben het al vergeten. Dit weekend was heel belangrijk, want vorig jaar was hier voor mij een heel down moment [last place with Yamaha] en dit jaar was het de beste race van het jaar.

“Een jaar kan dus veel veranderen. We moeten de concentratie behouden, we werken op de juiste manier en we maken veel stappen, heel snel.

“Ik denk dat al deze races als een supertraining zijn geweest, om mezelf nog sterker te maken. Ik kan makkelijker inhalen. Ik ben beter in de eerste ronden. Dus ik heb gewoon het gevoel dat al deze stappen me een betere rijder zullen maken. En ik vocht tenminste om het podium.

“We moeten gewoon kalm blijven, we weten wanneer we het punt zullen bereiken waar de motor en ikzelf zijn [fully together]we gaan ervoor, dat weet ik zeker.”

Vinales – die hetzelfde ‘handmatige’ rijhoogtesysteem gebruikte als Espargaro, in plaats van de ‘automatische’ versie – was niet de enige rijder die uit de race van zondag werd gedwongen door een kapotte achterste rijhoogte-inrichting, waarbij Alex Marquez last had van de hetzelfde probleem op zijn LCR Honda.Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: