MotoGP

MotoGP Sachsenring: Aleix Espargaro: Reactie op fout Barcelona ‘heel vreemd’ | MotoGP


‘Ik heb veel fouten gemaakt in mijn carrière!’ Espargaro glimlachte na de vrijdagtraining in Duitsland.

Maar in tegenstelling tot eerdere gelegenheden, worstelde de Spanjaard om het ongeluk van Barcelona de volgende dagen achter zich te laten.

“De reactie, mijn gevoelens na de fout, was iets heel vreemds. Nooit eerder gebeurd’, zei Espargaro.

“Ik kon dinsdag niet slapen, ik kon woensdag niet slapen, ik was boos tijdens de lunch terwijl ik met mijn vrouw at, ik heb me nooit oprecht zo gevoeld.

“Ik heb veel fouten gemaakt, mijn carrière is niet goed geweest. Ik was vele, vele jaren laag, maar ik kon altijd thuiskomen en fietsen, bij mijn vrouw blijven en ontspannen. Maar deze keer was het anders. Heel vreemd.”

Terwijl hij zich op training stortte, Espargaro meestal hielp om van fouten uit het verleden af ​​te komen, bij deze gelegenheid was er een meer extreme vorm van afleiding nodig om het incident eindelijk achter zich te laten.

“Ik besloot alles uit te zetten, het vliegtuig te nemen en te gaan [with my family] naar Disneyland Parijs. Ik weet niet wat ik de volgende keer moet doen, als ik deze fout maak!

“Maar eerlijk gezegd, het is nooit in mijn leven gebeurd. Hoe meer uren ik train of op de fiets doorbreng, hoe beter ik me normaal voel. Als ik met een halve kilo minder op een wedstrijd kan aankomen, ben ik super blij.

“Maar deze keer was het tegenovergestelde. Deze keer kwam ik hier aan met een gewicht van 1 kilo meer [after Disneyland]maar ik ben meer blij!”

Het verschil, geeft Espargaro toe, is dat er zoveel meer op het spel staat dan in het verleden.

Na zijn eerste MotoGP-racezege in Argentinië en Aprilia, heeft Espargaro vijf keer het podium beklommen in zeven races (Barcelona zou de zesde zijn geweest) om tweede te worden in het wereldkampioenschap achter Fabio Quartararo.

Het is een situatie waar de 32-jarige Espargaro een groot deel van zijn carrière alleen maar van had kunnen dromen en dit verklaart waarschijnlijk waarom hij worstelde om de negen punten die hij inleverde aan Quartararo in de blunder van Barcelona te boven te komen.

“Het is mogelijk, de druk, dat ik nog nooit de ervaring van dit jaar heb gehad,” zei Espargaro. “Het gevoel dat ik heb is dat ik niet… Hoe oud is Fabio? 23? Hij kan 10 titels winnen. Ik denk niet dat ik titels kan winnen als ik 40 ben, dus ik ben erg gefocust om de kans die ik dit jaar heb te benutten. Dus misschien is dit de reden.”

De jongere broer Pol moet misschien nog een race in de MotoGP winnen, maar hij is al wereldkampioen in de Moto2-klasse.

“In sommige stadia van dat seizoen, vechten met Scott [Redding], Pol voelde de druk, maar het is anders omdat Pol het jaar ervoor al voor het kampioenschap streed. En al in 125, met Marc Marquez en Nico Terol.

‘Ik, het is het tegenovergestelde. Ik eindigde elk jaar als 12e!”

Nieuwe Aprilia aero zorgt voor stabiliteit

Espargaro begon het Sachsenring-weekend sterk met een goede vierde plaats in de vrijdagtraining, als enige niet-Ducati-rijder in de top zes.

“Vandaag heb ik bewezen dat ik heel snel kan zijn, ‘20.7, ‘20.8 met de harde band is heel, heel snel”, zei Espargaro.

“Normaal gesproken was ik in het verleden altijd op mijn 100% en riskeerde ik elke ronde. Nu is het het tegenovergestelde. Ik kan zo snel gaan als ik wil, maar je moet het redden [the pace]. Dus dit is iets dat ik morgen kan verbeteren.”

Net als teamgenoot Maverick Vinales gebruikte Espargaro ook de nieuwe Aprilia-kuipupgrade, die volgens hem voor meer stabiliteit zorgde op het korte Duitse circuit, maar het meeste voordeel zal opleveren op snellere locaties.

“Het geeft me meer stabiliteit”, zei Espargaro. “Deze baan is net karten, dus het voordeel is niet enorm. Ik denk dat het op snelle circuits anders zal zijn, dus ik zal het de rest van het weekend houden.”

Terwijl de vroege finish de krantenkoppen haalde in Barcelona, ​​was Espargaro’s hoop op een thuiszege in de eerste ronden verpletterd, toen Quartararo een angstaanjagend tempo neerzette terwijl Espargaro het teamadvies opvolgde om zijn banden zorgvuldig te sparen.

“Dit gaat niet gebeuren” [again],” hij zei. “Misschien vernietig ik de band en kom ik niet aan het einde, maar niemand gaat hier weg in het eerste deel van de race!”

En zullen er veranderingen worden aangebracht om ervoor te zorgen dat het finishdebacle van Barcelona zich niet herhaalt?

“Door de week dacht ik aan heel veel dingen. Moet ik het pitbord verplaatsen, of moet ik iets op het dashboard plaatsen, maar ik keek op dat moment toch niet eens naar het dashboard.

“Uiteindelijk realiseerde ik me dat het gewoon een domme fout was. Mijn fout. En in 15 jaar van mijn carrière is het één keer gebeurd. Het zal niet meer gebeuren, hoop ik!”

Maverick Vinales: Als ik vooraan kan beginnen…

Teamgenoot Maverick Vinales ondersteunde Espargaro’s vorm op vrijdag met een ‘solide’ achtste plaats, maar de grote vraag is of de #12 eindelijk de sterke kwalificatie kan claimen die volgens hem tot gevechten aan het front zal leiden.

“Het gevoel is goed. Elke race voel ik me beter voorbereid. Ik voel me veel steviger, vooral tijdens FP1 en FP2′, zei Vinales. “Ik denk dat onze marge om te verbeteren voor de rest van de dagen erg groot is en het is iets heel motiverend voor mij omdat ik niet echt ver weg ben; op ritme en ook op tijdaanval was ik redelijk.

“Ik denk dat we morgen moeten wijzen om naar de Q2 te gaan en dan een superkwalificatie te maken, want ik heb gewoon het gevoel dat als ik vooraan start, ik in staat ben om bij de kopmannen te blijven.”

Vinales had ook de nieuwe ‘dikke’ kuip voor de RS-GP, maar hij is het ermee eens dat dit het meest effectief zal zijn op snellere circuits.

“Uiteindelijk helpt het op de lange rechte stukken, maar het lijkt erop dat er niets negatiefs is en het zal op veel circuits werken”, zei hij. “We weten dat het een goede update is en er zal een circuit zijn met een lang recht stuk waar we de winst van deze stroomlijnkap zullen nemen.”Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d