MotoGP

MotoGP: Remy Gardner: ‘Motocross is soms een bitch’, Hard Enduro ‘veiliger’ | MotoGP


Motorcross wordt algemeen gezien als een van de beste allround manieren voor MotoGP-rijders om scherp te blijven op de fiets en hun fysieke conditie te behouden terwijl ze weg zijn van de Grand Prix-paddock. Om nog maar te zwijgen over de funfactor.

Maar de Australiër belde tijd op voor motorcrosstraining nadat hij dit jaar een polsbreuk had opgelopen in de aanloop naar de pre-season tests op Sepang.

Het was de tweede keer dat Gardner werd gebeten door zijn liefde voor motorcross, nadat hij in 2018 meerdere beenbreuken had opgelopen.

De laatste grote naam die betrapt wordt tijdens de motorcrosstraining is Gardners vriend en rookie Moto2-racewinnaar Pedro Acosta, die de recente ronde in Assen moest missen nadat hij zijn linkerdijbeen had gebroken.

“Ik sprak met hem. Hij is in orde, hij is in een goed humeur’, zei Gardner over Acosta.

“Uiteindelijk is motorcross gevaarlijk en ik kan niet zeggen dat ik het niet heb gedaan [been injured]! Ik ben er al twee keer geweest met motorcross, dus ik heb het eigenlijk verlaten, ik doe het niet meer, totdat ik uit het racen ben denk ik.

“Helaas is het gevaarlijk. Het is een goede training en superleuk, maar motorcross is soms een bitch.”

De 24-jarige gebruikt nu in plaats daarvan “veel Enduro en Trials”, en legt uit: “Niet snelle Enduro, Hard Enduro voor fysieke training.”

Hard Enduro gebruikt machines die erg lijken op motorcross. Maar terwijl motorcross gaat over het rijden van snelle ronden op met sprongen beladen circuits, houdt Hard Enduro in dat je steile heuvels en (meestal) natuurlijke obstakels moet overwinnen om van A naar B te komen.

Dat betekent veel lagere snelheden en hoewel motorcross gaat over hoe snel je kunt finishen, is de eerste prioriteit in Hard Enduro gewoon om de finish te bereiken – rijders moeten hun 110kg-fietsen vaak fysiek manipuleren om de zwaarste secties te doorstaan.

“Ik denk dat het veel veiliger is dan motorcross, want met motorcross heb je snelheid, sprongen, ik heb mezelf vaak pijn gedaan in motorcross,” zei Gardner. “Harde Enduro is allemaal dingen uit de eerste versnelling, de fiets op rotsen duwen.

‘Ik denk dat je zou kunnen vallen en uitglijden of wat dan ook. Op een dag misschien, maar ik denk dat het veel veiliger is. Op dit moment heb ik er geen blessures van.”

Maar zoals bij elke motoractiviteit is veiligheid relatief.

“Ik reed een van deze grote heuvels in de tweede versnelling op en er was mij verteld: ‘zorg ervoor dat als je het niet haalt, je de fiets gooit [away from you]’.

“Dus toen ik op het punt stond te vallen, [launched the bike away] en het ging helemaal naar beneden. Dus ja, ik heb de fiets eerder opgeofferd!

“Maar het is een goede training. Fysiek is Hard Enduro een van de zwaarste soorten training die je kunt doen. Kijk maar naar de jongens van Erzberg.

‘We gaan erop uit en doen ongeveer 5 of 6 uur. En ik ben dood. Ik neem 2 liter in de camelback en als we terug zijn drink ik nog anderhalve liter water omdat ik gewoon uitgedroogd ben. Zeker nu in de zomer. In Spanje is het 35 graden.

“Het is behoorlijk pittig … Dus ik doe er veel van [Hard Enduro] en wat Trials en Dirt Track. En met de kleine fietsen, de Ohvales, ook een beetje trainen daarmee.

“Maar ik raak een motor al twee weken niet aan” [of the summer break]. Ik ga vissen!”

Gardner heeft negen punten gescoord tijdens zijn eerste 11 races in de MotoGP-klasse, voor Tech3 KTM.Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: