MotoGP Portimao: Fabio Quartararo: Grip? Geef me eerst kracht… | MotoGP


Terwijl Andrea Dovizioso voelt dat een gebrek aan grip de belangrijkste handicap van de fiets isblijft Quartararo onvermurwbaar dat macht zijn grootste probleem is.

“Nee, daar ben ik het niet mee eens, want ik denk dat als je elke rijder vraagt ​​wat hij nodig heeft om sneller te zijn, het grip is! Want met meer grip is het duidelijk dat je sneller gaat’, zei Quartararo. “Maar voor mij, met de manier van rijden op de Yamaha, denk ik dat ik best veel ervaring heb met die motor, het is geen grip; het is kracht.

“Het is duidelijk kracht en als je het mij twintig keer vraagt, zal ik zo antwoorden, want in Austin verloren we een halve seconde op de twee rechte stukken. Als je die halve seconde weghaalt, zouden we vechten voor de overwinning. En zo was het ook in Argentinië.

“Sommige circuits, zelfs in de tweede of derde versnelling, vraag ik om meer vermogen en dat hebben we niet [any more], dus dit is ook een soort acceleratie maar het komt allemaal van de kracht. Dus voor mij is het vermogen dat we missen… Pure kracht van de motor en ook top.

“Natuurlijk missen we veel grip aan de achterkant op nat wegdek, dat is zeker. Maar op droog is het niet zo erg en als je onze rijstijl bekijkt, lijkt het veel meer op – ik overdrijf – Moto3-stijl. Veel meer ronde lijnen. Als je alle andere fietsen ziet, doen ze veel meer als een V in de bochten en ik denk dat dit het grootste verschil is tussen onze fiets en de andere fietsen.

“[It feels like] het is geen grip omdat ze draaien, gas geven en de motor recht staat. Maar als we er achter staan, openen we met veel hellingshoeken. En natuurlijk als je op een helling staat, draai je en heb je geen grip.

“Maar alle Yamaha-rijders vragen om vermogen. Het is waar dat Dovi ook om grip vraagt, maar voor mij is het grootste probleem kracht. Wat voor mij in de race ontbreekt, zijn de mogelijkheden om in te halen.

“Wat ben ik het eens [with Dovi about] is dat [Yamaha] veel agressiever moeten zijn, moeten ze grotere veranderingen doorvoeren. Maar het gaat niet om de achterhand. Het gaat om de kracht.”

Topsnelheid is iets waar de Fransman sinds vorig seizoen voortdurend om vraagt, maar ondanks het einde van een technische bevriezing van twee jaar lijken de motorprestaties van de nieuwste M1 nauwelijks te zijn veranderd ten opzichte van het ontwerp van 2020/2021.

“Ik denk dat Yamaha al jaren een probleem heeft, maar ze moeten het vinden”, zei Quartararo, die meer dan 13 km/u langzamer was dan de Ducati van Enea Bastianini door de COTA-snelheidsval met alleen teamgenoot Franco Morbidelli langzamer in een rechte lijn.

Helaas voor Quartararo en Yamaha betekent de bevriezing van het motorontwerp in het seizoen dat het buitengewoon moeilijk zal zijn om meer vermogen uit de 2022 M1 te halen, hoewel verdere verbeteringen op gebieden zoals rijhoogte-apparatuur en aerodynamica het probleem kunnen helpen verminderen.

Dovizioso: Ik ben het met Fabio eens, maar…

Terwijl Quartararo 18e en vervolgens 13e werd tijdens de twee natte oefensessies in Portimao, viel Dovizioso ’s middags op als derde.

De RNF Yamaha-rijder bagatelliseerde het resultaat echter en zei dat de derde positie “niet de realiteit was, omdat de meeste rijders vanaf de ochtend begonnen met een gebruikte band en alle Yamaha’s begonnen met een nieuwe”, voordat hij opnieuw uitlegde waarom hij denkt grip aan de achterkant is het belangrijkste probleem dat de M1 belemmert.

“Fabio is op dit moment de enige rijder die snel kan zijn met Yamaha zonder grip op de achterkant”, zei Dovizioso.

“Dus het is normaal [Quartararo says power is more important]want als je hem wat meer kracht geeft, kan hij wat sneller op het rechte stuk, omdat hij in de bochten al zo snel is.

“Dus ik ben het met hem eens, maar zijn manier van rijden is naar mijn mening een beetje uniek.

“Daarom leg ik het uit en push ik veel voor de grip, want naar mijn mening heeft 90% van de rijders met Yamaha meer grip nodig, en dit is de grootste limiet.

“Het is het vreemde van deze motor, want hoeveel we aan grip verliezen is enorm. Ik kan dat zeggen omdat ik de afgelopen twee jaar op twee verschillende fietsen heb gereden [Ducati and Aprilia]. Daarom pleit ik ervoor.

“Dus Fabio zegt geen verkeerde dingen, alleen weet hij niets van de grip, omdat hij het niet heeft geprobeerd [other bikes]. Maar dit is normaal. Als ik hem was, zou ik graag meer vermogen willen, omdat hij met meer vermogen net wat sneller kan zijn.”

Quartararo staat momenteel vijfde in het wereldkampioenschap met één podium. De volgende beste Yamaha-rijder, teamgenoot Franco Morbidelli, is 15e.Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: