MotoGP

MotoGP: ‘Je herkent jezelf niet’: Pol Espargaro maakt ‘wonderbaarlijk herstel’, 1,5 cm korter | MotoGP


Dat komt door de schade aan zijn achtste wervel tijdens het brute oefenongeval bij de seizoensopener in Portimao in maart.

De GASGAS Tech3-rijder hield een lange lijst breuken over toen hij werd betrapt door een koude band.

Grote stenen in de grindbak en het ontbreken van een luchtafscheiding hebben mogelijk bijgedragen aan de omvang van zijn verwondingen (een luchtafrastering werd de volgende dag geïnstalleerd), maar Espargaro wilde de schuld niet afschuiven.

“De eerste ‘schuldige’ ben ik, omdat ik crashte,” zei hij. “Het was niet het juiste moment om deze hoek in te duwen.

“Er waren veel omstandigheden. De band was koud. Ook de band aan de rechterkant, vooral op die baan, hadden we het moeilijk omdat we hem wat harder voelden dan normaal.

“Er was één rechterbocht voor die waar ik crashte waar Viñales heel snel aan kwam, dus ging ik uit de lijn. Dus ik kon de band aan de rechterkant niet opwarmen. Toen ik probeerde te pushen om de snelle ronde te halen, gebeurde het.

‘Maar het gaat er niet om te zeggen dat iemand schuldig is. Dingen kunnen worden verbeterd. Dorna probeerde het [with the airfence] na mijn crash, wat geweldig is. Het beste is om te leren en dat is wat we doen.”

Espargaro was teleurgesteld dat hij zijn doel om voor de zomerstop terug te keren naar de MotoGP-actie miste, maar het feit dat hij fit genoeg was om aanwezig te zijn op het circuit van Assen was een ‘wonder’ gezien zijn aanvankelijke conditie.

“Toen ik na de crash op de IC in het ziekenhuis lag, had ik zoveel breuken in mijn lichaam dat ik niet kon voelen welke pijnlijker was. Het pijnniveau was in de lucht, het was zo veel. Ik was volledig bij de pijnstillers’, legde hij uit.

“Toen ik wakker begon te worden, kon ik gaan voelen waar de pijn vandaan kwam. Dat was moeilijk omdat gedurende een bepaalde tijd de pijn uit de mond kwam [jaw]de rug, de nek, de ribben…

“Ik had zoveel problemen met mijn lichaam dat het een wonder is om nu na drie maanden in deze situatie terecht te komen. Ik ben zeer tevreden.

“Ik was van plan om naar de Sachsenring te gaan om te racen, misschien zelfs naar Mugello. Maar de laatste röntgenfoto was niet zoals de dokters hadden verwacht, dus zeiden ze dat het beter was om te wachten. Maar ik wilde het [come here to Assen to] mensen zien voor de zomervakantie.

“Ik verloor 2,5 kg spiermassa per week”

Ondanks de aanvankelijke pijn moest Espargaro’s ergste moment nog komen; toen zijn mond op slot zat om zijn gebroken kaak te laten genezen.

“Het ergste moment was volgens mij de 4 weken nadat ik het ziekenhuis had verlaten. Ik had mijn mond helemaal dicht. Volledig. Nog geen 1 mm open. Vier weken lang. Ik kon niet eten. Ik dronk gewoon soep en viel zo’n 2,5 kg per week af. Dit is krankzinnig.

“Ik verloor 2,5 kilo spieren, geen vet, omdat ik aan het begin van het jaar geen vet had. Elke week sta je op de weegschaal en bedenk je hoeveel werk ik moet doen om 8 of 9 kg terug te krijgen? Het was geen fijn gevoel.

“Ik keek in de spiegel en het was niet mijn gezicht. Het was niet mijn lichaam. Je herkent jezelf niet in de spiegel en dat was moeilijk.”

“Ik ben 1,5 cm korter”

Terwijl de spier zal terugkeren, onthulde Espargaro dat een van de gebroken wervels hem 1,5 cm korter heeft gemaakt.

“In de wervels had ik de nummers 3, 6 en 8 gebroken”, zei hij.

“Nummer 8 was in vieren gesplitst. Bovendien verminderde het de hoogte van de wervel een beetje – nou ja, best veel. Daarom duurde het wat langer dan de andere.

“Zeker, ik ben anderhalve centimeter kwijtgeraakt. OK, ik ben getrouwd en heb 2 dochters, dus dit kan me niet schelen!

“Maar over 2 of 3 weken zal het zeker volledig genezen zijn en het zal ook moeilijker zijn dan voorheen, alleen de hoogte van de wervel is verminderd, maar alles zal perfect zijn.”

Espargaro gebruikt een hyperbare kamer om zijn hersteltijd te versnellen.

“Dat was niet leuk. Het voelt nu als thuis omdat ik vele uren in deze en andere machines heb gezeten. In 24 uur rust ik misschien 3 of 4 uur en doe ik niets. Omdat ik naar een andere ga.

“Maar de doktoren zeiden dat het zes tot zeven maanden zou duren (om weer te racen). En na de zomervakantie duurt het nog 4 maanden. Dus ik heb het met 3 maanden verminderd, wat geweldig is.

“Ik ben mijn geest aan het herstellen, ik ben er klaar voor”

Dit alles betekent dat Espargaro de zomervakantie beschouwt als een tweede voorbereiding op het seizoen.

“Ik heb mijn Supermoto klaarstaan, wachtend op de achterkant. Misschien vraag ik om de straatmotor die KTM – ook al is het geen GASGAS, ik denk dat ze het zullen toestaan! hij zei.

“Het zal zijn als een nieuw voorseizoen. Ik ben van plan om gedurende de vijf weken naar verschillende circuits te gaan. Ook qua training kom ik weer aardig op gewicht.

“Ik had een gewicht van 125 cc, zelfs een beetje lichter. Ik kon mezelf niet eens in de spiegel aankijken. Niemand was daar!

“Ik herstel alles, herstel de geest, de ziel en ik ben er klaar voor.”Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: