MotoGP: ‘Ik dacht dat de motor van Aleix Espargaro kapot ging, toen zag ik hem feestvieren’ | MotoGP


Beginnend vanaf pole en de favoriet voor de race, bracht Espargaro een groot deel van de race door als tweede met Jorge Martin, waardoor Fabio Quartararo vooraan kon ontsnappen.

De Aprilia-rijder maakte zijn laatste pass op Martin met nog 4 ronden te gaan en was verschillende fietslengtes verwijderd van de Pramac Ducati toen de laatste ronde begon – toen Espargaro ten onrechte dacht dat de race voorbij was, trok hij zich terug en begon naar de fans te zwaaien.

“Ik probeerde dicht bij hem te zijn, zodat ik in de laatste ronde kon vechten, maar toen stopte hij. Ik dacht dat hij de motor kapot had gemaakt,’ zei Martin.

Teamgenoot Johann Zarco had iets meer dan een seconde achterstand op Martin.

“Ik dacht ook dat het een technisch probleem was, maar toen ik Aleix met zijn armen omhoog zag, zei ik: ‘hij viert feest'”, zei de Fransman.

“Ik had wat twijfels, ‘is de race afgelopen of niet?’ Maar toen ik Jorge zag doorgaan met pushen, zei ik: ‘zelfs als het voorbij is, blijf ik ook pushen. Misschien zie ik Fabio straks een paar corners vieren…’

“Dus ik probeerde gewoon gefocust te blijven en de race af te maken. Het was een leuk cadeau. Een grote verrassing. ik dacht echt [Aleix] zou terugvechten [past me]maar nu zag ik op de video dat hij nog meer tijd nodig had om te beseffen dat de race nog niet afgelopen was.”

Joan Mir: Ik zou Aleix een fles wijn moeten geven!

Espargaro’s fout kostte hem acht seconden in de laatste ronde, waardoor hij een einde maakte aan zijn hoop op een vijfde podium op rij en hem naar de vijfde plaats liet vallen, achter de Suzuki van Joan Mir.

“Waarschijnlijk moet ik hem vanavond een fles wijn geven of zoiets voor die functie!” grapte Mir. ‘Het spijt me voor hem. Ik denk dat het veel mensen is overkomen en dat we allemaal fouten maken. Hij doet het super en dit kan gebeuren. Hij moet trots zijn op de race die hij heeft gereden.”

Espargaro legde later uit dat hij was betrapt door te kijken naar het aftellen van de ronde op de belangrijkste rechte timingtorenvanwege problemen met het zien van zijn pitbord.

Toen hij ‘L1’ op de toren zag, dacht Espargaro dat er nog één ronde te gaan was, vergetend dat op de toren, die ten behoeve van de toeschouwers is, de laatste ronde ‘L0’ staat.

“Ik let op de toren, maar in de laatste ronde kijk ik naar mijn bord en ik zag dat het één ronde was”, zei Mir.

“Maar toen had ik wat twijfels toen ik Aleix zag en zei: ‘misschien is het afgelopen?’ Toen zag ik Zarco duwen en zei ‘nee, misschien is het zijn motor’ en… [later] Ik begreep wat er gebeurde.”

Espargaro is niet de eerste rijder die zo’n fout maakt, voorbeelden uit het verleden, waaronder: Alex Rins op Brno 2014 en Julian Simon op Barcelona 2009.

“Als je erover nadenkt, [celebrating early] is iets dat moeilijk uit te leggen is”, aldus Mir. “Maar 24 ronden rijden op een MotoGP-motor hier in de buurt [in this heat] is veel, het is gemakkelijk om een ​​fout te maken. Het zal hem zeker niet meer overkomen!”

Terwijl de geblokte vlag de enige definitieve manier blijft om te weten dat de race voorbij is. “Soms zie je het niet als je aan het vechten bent, maar normaal zie je het tenminste”, zei Zarco.

Naast pitboards kunnen rijders tijdens een race ook hun dashboards checken voor ronde-informatie, maar Mir legde uit dat het niet altijd betrouwbaar is en hij gebruikt het alleen als een ruwe gids.

“Het is iets waar ik niet veel naar kijk, want misschien kunnen we een fout maken bij het tellen van de opwarmrondes [as lap 1 of the race]. Dus daar besteed ik niet veel aandacht aan [on the dash],” hij zei.

“Misschien kijk ik ernaar in het midden van de race, gewoon om min of meer de resterende ronden te begrijpen. Maar ik vertrouw het nooit [completely].”

Terwijl Espargaro tweede blijft in de titeljacht achter Quartararo, kostte de fout in de laatste ronde de Spanjaard en Aprilia negen extra punten in het wereldkampioenschap voor rijders, constructeurs en teams.Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: