MotoGP

MotoGP Duitsland: Marc Marquez: Drie crashes in de kwalificatie “te veel” | “Fiets was een ramp in de race” | “Fiets was een ramp in de race” | MotoGP


Hoewel technisch gezien geen Grand Prix, leek het resultaat desalniettemin de omvang van Honda’s ellende te symboliseren.

Marquez had sinds 2009 geen race verloren op de Sachsenring en won sindsdien op een reeks van 125, Moto2- en MotoGP-motoren.

Maar op zaterdag kon hij niet eens in de top tien eindigen en zakte hij weg van de vijfde naar de elfde plaats nadat hij eerder drie kwalificatiecrashes had opgelopen in een tijdsbestek van een half uur.

Toen hij na de kwalificatie ging zitten en de chaos van de ochtend verwerkte, besloot Marquez zijn risiconiveau voor de race te beheersen.

Toen ook duidelijk werd dat een wijziging van de set-up om de grip aan de achterkant te vergroten, mislukte, nam Marquez er genoegen mee om de motor naar de finish te brengen.

“Ik stond vandaag op en mijn energieniveau was positief. Ik zei: ‘Gisteren hadden we het moeilijk. Maar vandaag zal ik het doen’, legde Marquez uit.

“Dan in natte omstandigheden [in FP3] zoals normaal zijn we snel, maar zodra de baan opdroogde, hadden we het erg moeilijk. In de kwalificatietraining was ik aan het pushen en crashen, ik kwam terug naar de box en pushte opnieuw om daar te zijn.

“Maar toen ik in mijn kantoor zat tussen de kwalificatie en de sprintrace, al dat risico voor een zevende plaats [on the grid] was niet genoeg voor mij.

“Ik ging nog steeds optimistisch de race in, zoals je ziet in de eerste ronde die ik aanviel, maar al in de eerste ronde kreeg ik een waarschuwing in bocht 11, daarna een waarschuwing in bocht 1 en in dat geval sluit je [the throttle] een beetje en maak de race af.

Marquez was de snelste in de natte laatste training, voordat een drietal kwalificatieongevallen begon met een val in de laatste bocht in Q1.

De #93 sprintte terug naar de pits, greep zijn droge motor, uitgerust met het Kalex-chassis, en veroverde de laatste transferplaats naar Q2 achter Brad Binder.

Maar in dezelfde laatste bocht werd Marquez uitgeschakeld bij de start van Q2, dit keer een akelige highside die hem over de tralies gooide en hem door het grind deed strompelen. Zelfs zijn eigen Repsol Honda-team leek de hoop te hebben opgegeven om zijn enige overgebleven motor op tijd terug te krijgen naar de garage om verder te gaan, maar Marquez slaagde erin om precies dat te doen.

Met vervangende vleugels weggerukt uit de machine van afwezige teamgenoot Joan Mir, keerde Marquez terug voor de laatste minuten. Hij verbeterde van de 12e naar de 7e plaats voordat hij opnieuw viel, dit keer in bocht 1, het toneel van zijn enge botsing met Johann Zarco op vrijdag, waardoor zijn kwalificatie ten einde kwam.

“Ja, het is te veel. Het is veel, ‘zei hij over die ongelukken. “Maar ik ben in ieder geval dicht bij de top jongens. Maar de manier om dicht bij de top te staan ​​is de manier om te veel risico te nemen en dan is het gevolg te veel crashen.”

De helft van Honda’s vier MotoGP-rijders staat momenteel aan de kant door een blessure en Marquez, die zijn motor de middelvinger gaf nadat deze hem gisteren door bocht 11 probeerde af te vuren, legde uit:

“Vervolgens analyseerde ik de situatie… Ik herinner me bijvoorbeeld dat ik op mijn bank zat in Jerez en dat Mir het hele weekend vier keer crashte terwijl hij vocht om de 15e positie.

“Het is dus geen kwestie van ‘ik wil erbij zijn’. Het is een kwestie van proberen te pushen, maar dat lukt niet. Het is dus belangrijk om de werkelijke situatie te zien.

“Het probleem is dat als je vecht voor de zesde, zevende of achtste positie, je er makkelijk vanaf rolt. Maar als je vecht voor het podium, zoals ik deed in de Le Mans-race en de Mugello-race, is het moeilijker voor een rijder om eraf te rollen omdat je ziet dat [a good result] is daar. Maar we zijn nog niet klaar om daar te zijn.”

“Ik probeer altijd mijn best te doen en zoals je ziet in P1, is het natuurlijke rijden er en stond ik op de derde plaats”, vervolgde hij.

“Maar het probleem is dat als je dat natuurlijke rijden hebt [style] voor een circuit kom je heel snel aan de limiet, maar dan beginnen de anderen aan te komen en gaan dan die limiet voorbij.

“Dus ik heb het moeilijk. Normaal gesproken waren we met de Honda die ik me herinner erg snel in de langzame bochten, in de bochten. Maar nu met deze Honda zijn we erg snel in de snelle bochten, zoals bijvoorbeeld Mugello, maar we verliezen vooral hier in die bocht.”

Marc Marquez: “Fietsen was eigenlijk overal een ramp”

Maar de dingen zijn niet zo slecht als het resultaat van de Sprint-race leek, vanwege een verandering in de set-up waardoor zijn gripprobleem aan de achterkant nog erger werd.

Marquez, die op zaterdag zowel een standaard Honda-chassis als de Kalex gebruikte, keert voor zondag terug naar zijn normale basisafstelling.

“Deze race kan ik niet goed beoordelen, vooral omdat we voor de race een wijziging hebben aangebracht, gewoon een risico hebben genomen, omdat ik gisteren veel worstelde met de grip aan de achterkant en door die verandering verloren we meer grip aan de achterkant en minder bochten. Dus de motor in de race was eigenlijk overal een ramp, ‘zei hij.

“Morgen wordt het beter. We komen terug met de motor die ik ken en laten we kijken of ik morgen met mijn basis in ieder geval minder kan lijden.”

Takaaki Nakagami van LCR, de enige andere RC213V-rijder die dit weekend aanwezig was, eindigde slechts 17e.

“Eerlijk gezegd weet ik echt niet wat er is gebeurd. De prestaties waren behoorlijk slecht. Zelfs in de sprintrace over de halve afstand hadden we een onstabiele motor”, zei de Japanner, die zijn hand bezeerde bij een enorm ongeval op vrijdag in bocht 11. ” Er is geen grip en de voorkant sluit altijd in het midden van de bocht. En bij het uitkomen is de grip aan de achterkant echt slecht. Dus de motor beweegt veel.

“We verliezen voornamelijk acceleratie. In het tractiegebied trilt de motor erg. Het is echt moeilijk om het tempo vast te houden en in die groep te blijven. Natuurlijk was het niet het resultaat waar ik naar op zoek was. Morgen doen we dat niet’ We willen niet opgeven, dus we zullen proberen het met het team te bespreken, om in ieder geval het gevoel van de voorkant te verbeteren. Drie of vier keer per ronde komt het dichterbij en het is echt moeilijk om op de motor te blijven.”Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: