MotoGP Catalunya: ‘Het spijt me’ – Aleix Espargaro legt grote fout in vroege finish uit | MotoGP


De Aprilia-rijder, die een groot deel van het weekend had gedomineerd maar niet in staat was om Fabio Quartararo te evenaren in de race, hield de Pramac Ducati’s van Jorge Martin en Johann Zarco voor de tweede keer tegen toen hij achteruit ging en begon te zwaaien in bocht 1.

Terwijl de renners voorbij versnelden, realiseerde Espargaro zich zijn schokkende fout, waardoor hij uiteindelijk naar de vijfde plaats zakte en daarna ontroostbaar was in de garage.

“Mijn excuses. Dat is het enige dat ik kan zeggen, sorry tegen mijn team. Het is volledig mijn schuld”, zei hij.

Espargaro is niet de eerste renner die zo’n fout maakt in Barcelona, ​​eerdere voorbeelden waren Kenny Roberts in 2006 en Julian Simon in 2009.

Ze hebben allemaal een soortgelijk patroon gevolgd, waarbij een rijder de resterende ronden op de rechte timingtoren verkeerd begrepen, in plaats van naar hun pitbord of naar een geblokte vlag te kijken.

In het geval van Espargaro was de Aprilia-garage ook de eerste uit de snelle laatste bocht en hij zag vaak zijn pitbord niet, waardoor hij nog meer op de timingtoren vertrouwde om de ronden af ​​te tellen.

De voorsprong van vijf seconden op Quartararo betekende ook dat Espargaro de Fransman pas later in de vertraagde ronde had verwacht te zien juichen.

“Mijn mensen [with the pit board] waren de eersten [out of the last corner],” hij zei. “Dus sommige ronden had ik geen tijd om naar de ronden te kijken [remaining on the pit board] evenals de kloof met Martin.

“Ik pushte tot het uiterste, dus ik keek gewoon naar het gat met Martin, +0,6, toen keek ik naar de toren en ik zag ‘L1’. Dus ik deed nog een ronde en ik herinnerde me niet dat hier in Barcelona de laatste ronde ‘0’ is en niet ‘1’. En op het rechte stuk sloot ik het gas af.

“Dus het spijt me heel erg voor mijn team, want ik had niet de snelheid van Fabio om te winnen, maar als ik hem in het kampioenschap wil verslaan, kan ik deze fouten niet maken. Vandaag verloor ik 9 [extra] punten, dus het spijt me heel erg.”

Espargaro blijft tweede in het wereldkampioenschap, maar aan het einde van zijn podiumreeks van vier races is hij 22 punten kwijtgeraakt van regerend kampioen Quartararo.

Achteraf had Espargaro het gevoel dat hij bij de start van de race op zijn minst bij Quartararo had kunnen blijven, maar hij was te voorzichtig geweest met het sparen van de banden.

“Gisteren tussen Michelin en mijn team, heeft iedereen veel zorgen in mijn [mind] door te zeggen dat ik veel banden gebruik, dat ik voorzichtig moest zijn in de eerste ronden en dat ik oprecht te voorzichtig was”, zei Espargaro.

“Omdat ik aan het einde van de race, toen ik Martin inhaalde, genoeg band had om 41,5 seconden te rijden en weg te gaan.

“Ik denk dat Fabio niet sneller was dan ik, maar hij was slimmer, kon in het begin pushen en daarna is het onmogelijk om 2 tot 2,5 seconden van Fabio te herstellen. Ik denk dat ik in het begin met hem mee had kunnen gaan. Maar hoe dan ook, het is te laat.”

Teamgenoot Maverick Vinales, die op de zachte achterkant gokte, eindigde als zevende.

“Het was een beetje een gok, maar het hele weekend was ik goed met de zachte”, zei Vinales. “Het was niet slecht, eerlijk gezegd. Ik had in het begin alleen wat meer verwacht. Maar de baan was erg lastig vandaag.”

“Morgen is een zeer belangrijke dag voor ons”, zei Vinales over de officiële test van maandag. “Aprilia werkt zo hard, ik denk dat we een nieuw aeropakket hebben, een ander chassis, een andere achterbrug. Veel belangrijke dingen.

“Voor mij is het heel interessant om een ​​ander chassis te proberen. Omdat ik nog steeds niet het gevoel heb dat ik de flow heb. Ik ben een beetje stijf op de motor. Ik moet proberen om betere gevoelens en betere feedback van de motor te krijgen. ”

Over de fout van zijn teamgenoot in de laatste ronde, voegde Vinales toe: “Er is hier een grote toren. Maar wanneer de eerste man passeert om de laatste ronde te starten, zetten ze ‘0’. Het is verwarrend. Ik denk dat hij niet de enige rijder is die laat dat maar gebeuren hier in Montmelo.

“Naar de toren kijken is het probleem, maar het is makkelijker om naar de toren te kijken dan naar het pitbord.”

Rijders hebben ook een rondetelling beschikbaar op hun dashboard, maar deze kan soms niet synchroon lopen. Als het bijvoorbeeld begint te tellen vanaf de opwarmronde, in plaats van vanaf de start van de race.

Als zodanig is het enige overtuigende bewijs van het bereiken van de finish het zien van de geblokte vlag.

“Ik kijk naar mijn pitboard, en zelfs als ze een fout hebben gemaakt, stop ik niet voordat ik de bloedige geblokte vlaggen zie!” zei Remy Gardner.Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: