MotoGP Austin: Marc Marquez: ‘Ik zag een alarm, de motor was te gek!’ | MotoGP


Maar een gedurfde comeback, bij zijn race-terugkeer uit diplopie, betekende dat de Spaanse ster had moeten vechten voor een achtste COTA-overwinning.

Marquez verloor in de openingsronde 4.021s van de uiteindelijke winnaar Enea Bastianini en pakte uiteindelijk de geblokte vlag 6.617s van de Gresini Ducati-rijder, als zesde.

Alleen al door de verloren tijd in ronde 1 af te trekken, zou Marquez 2,596 seconden van Bastianini en in de wielsporen van Jack Miller op de derde plaats terechtkomen. Maar dat houdt geen rekening met de tijd die Marquez ook verloor achter langzamere rijders en tijdens het uitvoeren van meer dan 20 inhaalacties (sommige rijders meer dan eens).

“Aan de ene kant ben ik teleurgesteld omdat het duidelijk is dat we de snelheid hadden. Ik heb veel kunnen genieten van de race, ik kwam van achteren door, maar er waren vandaag 25 punten mogelijk”, bevestigde Marquez.

Wat gebeurde er bij de start met Marc Marquez?

Toen de rode lichten uitgingen, strompelde Marquez RCV weg van zijn negende plaats op de grid, alsof de snelheidsbegrenzer in de pitlane nog steeds ingeschakeld was.

“We hadden een technisch probleem”, zei Marquez. “Honda doet onderzoek, maar ze weten min of meer al” [what it is].

“Sinds ik aan de start kwam, zag ik een alarm [warning light on the dash]. Ik probeerde te starten, maar de motor was te gek en ik dacht dat het iets groots was, want tot de eerste bocht was er geen [power] van de fiets.

“Ik heb zelfs gecontroleerd, ‘heb ik de pitlimiter geplaatst?’ maar nee. Het alarm bleef [on] voor de hele race, maar gelukkig na de eerste bocht, toen de holeshot-apparaten ontkoppelden en alles, werkte de fiets min of meer op een goede manier.

“Het was niet perfect, want er was nog iets mis, maar het werkte op een goede manier.

“En vanaf dat moment begonnen we aan een nieuwe race.”

Nadat hij zijn snelle ronden het hele weekend had beperkt vanwege een gebrek aan algemene fitheid door de Mandalika-oogblessure, kreeg Marquez nu te maken met het slechtste scenario vanuit fysiek oogpunt; vechtend door het veld op een van de meest vermoeiende circuits op de kalender.

“Ik wist dat het onmogelijk zou zijn om alle ronden 100% te rijden, maar ik gaf alles en toen er nog 5-6 ronden over waren, zei mijn lichaam ‘oké, dat is het’ en ik probeerde gewoon de race uit te rijden,” zei Marquez, die de tweede snelste ronde neerzette, 0,032s achter het nieuwe record van Bastianini, in ronde 13 van 20.

“Zelfs op deze manier kon ik in een goed tempo rijden. Oké, het resultaat is niet wat we hadden verwacht, maar als we kijken hoe we begonnen en waar we waren in de eerste bocht, met hoe we eindigden, kunnen we zeggen dat we veel vertrouwen hebben opgebouwd.

“Mijn doel was om vertrouwen op te bouwen en te proberen het hele weekend geen crashes te hebben – omdat de dokter tegen me zei dat alles was opgelost [in my eye]maar ik ben bang voor mijn gezondheid en het was een recente impact, slechts drie weken geleden.

“Dus ik probeerde gewoon op een goede manier te rijden en dit was het belangrijkste.”

Aangezien het enorme ongeval met Mandalika nog vers in zijn geheugen lag, moet het waarschuwingslampje op zijn dashboard tijdens de race voor nog meer mentale spanning hebben gezorgd.

“Het was niet gemakkelijk na die start van de race om het vertrouwen te krijgen en te pushen”, gaf Marquez toe.

“Maar ik kwam hier om te concurreren. Natuurlijk probeerde ik mezelf te beheersen om niet veel te pushen en in de race zei ik ‘oké, ik ben de laatste, maar ik stel geen doel vast. Ik zal het stap voor stap doen’.

“Ik passeerde de renners één voor één, ook al maakte ik een grote fout in de eerste bocht, maar dit was een gevolg van de beweging van Vinales op het rempunt en toen moest ik ook de remmen loslaten.

“Maar ik was heel kalm, ik probeerde mezelf gewoon onder controle te houden en toen ik in de laatste ronden het gevoel had dat ik moe was, pushte ik niet. Pecco was erbij, maar ik zei ‘zesde is genoeg’.

“Het belangrijkste was om de race uit te rijden, maar we namen een risico en ik pushte.”

Fabio Quartararo: ‘Marc wordt dit jaar titelkandidaat’

Marquez eindigde de race in een gevecht met regerend wereldkampioen Fabio Quartararo en versloeg de Yamaha-rijder met 0,143 seconden.

“Aan het einde hadden we een heel mooi gevecht met Fabio, maar toen de race eindigde, was ik vernietigd.”

“Ik denk dat Marc dit jaar een titelkandidaat zal zijn, ik zal mijn best doen om een ​​titelkandidaat te zijn, dus ik denk dat we meer zullen hebben.” [battles] zo, voor betere posities”, glimlachte Quartararo. “En achter een achtvoudig wereldkampioen rijden, leer je altijd iets.”

Zesde een voldoening

Ondanks de potentiële race-winnende snelheid die hij in de race had laten zien, hield Marquez vol dat hij niet gefrustreerd was over de uitkomst.

“Om hier dit weekend te zijn, was een voldoening en om de race op de zesde plaats te eindigen is ook een voldoening, als we kijken hoe we de race beginnen”, zei hij.

“Het is waar dat het lijkt alsof je in je slechtste moment bent, alles [happens]! We hebben in al die jaren bijna nooit een technisch probleem gehad en vandaag, wanneer ik meer hulp nodig heb [on my comeback]we hadden een technisch probleem.

“Maar dit is iets dat gebeurt. Ik zal doorgaan, blijven pushen en ik wil het team bedanken – ook al hadden we een technisch probleem – omdat ze me veel hebben geholpen. Ze gaven me het vertrouwen dat ik nodig heb en dit is belangrijk.”

Pol Espargaro: Misschien wel de zwaarste MotoGP-race van mijn leven

Ploeggenoot Pol Espargaro, die het hele weekend zwaar worstelde met een maagaandoening, was een van de vele renners die Marquez in ronde 7 passeerde, voor de tiende plaats.

Espargaro beet op zijn tanden en eindigde uiteindelijk als 13e.

“Fysiek was dit misschien wel de zwaarste MotoGP-race van mijn leven”, zei hij. “Met nog ongeveer tien ronden te gaan, dacht ik er oprecht over om uit de race te stappen omdat ik me zo zwak voelde.

“Maar ik zag dat we in de punten zaten en ik wilde het voor het team doen. Ik was traag en de snelle richtingsveranderingen waren bijna onmogelijk. Ik ben klaar, ik ben uitgeput.

“Nu kunnen we naar huis gaan om te herstellen en ons voor te bereiden op de races in Europa. Het potentieel van de motor is veel groter dan wat we hebben laten zien en waar we staan ​​in het klassement.”

Espargaro blijft de beste Honda-rijder in het wereldkampioenschap, op de elfde plaats en nu 38 punten van Bastianini. Marquez staat 13e en 40 punten van de top, nadat hij dit seizoen twee van de vier races heeft gemist.Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: