MotoGP

Max Biaggi over vete Valentino Rossi: “We waren twee idioten die oorlog voerden via de pers!” | MotoGP


De MotoGP-carrière van de legendarische Rossi is bezaaid met vijandige relaties met mederijders, maar de eerste en misschien wel de gemeenste was die met Biaggi – een rivaliteit die werd aangewakkerd door een ruzie in een restaurant.

Op Suzuka in 1997, toen Rossi werd geïnterviewd door een groep journalisten, zei Biaggi: “Als je over mij praat, spoel dan eerst je mond!”

Zesentwintig jaar later legde Biaggi, 51, uit Lucht: “Die keer had ik geantwoord omdat hij had gezegd ‘beter één dag bij Rossi dan honderd bij Biaggi’.

“Kortom, een actie komt overeen met een reactie.

“Vanaf toen was het zo [an argument] speciaal voor jullie journalisten, hoewel ik toegeef dat we jullie een beetje hebben geholpen!

“Maar nu denk ik dat we twee idioten waren die via de pers oorlog tegen elkaar voerden in plaats van persoonlijk uit te leggen hoe we het hadden moeten doen.”

Biaggi won zes wereldkampioenschappen – vier achtereenvolgens in 250cc en twee in World Superbikes. Hij is een van de slechts twee rijders die in beide series kampioenschappen heeft behaald.

Hij eindigde ook twee keer als tweede van Rossi, toen de nieuwe ster van de MotoGP de sport begon over te nemen.

Misschien had Biaggi meer gewonnen als hij Honda niet op slechte voet had verlaten om in 1999 bij Yamaha te gaan werken?

“Ik heb niet gevochten”, zegt hij nu. “Het toenmalige hoofd van HRC, Koji Shinozaki, had me gewoon beloofd dat ik het volgende jaar, 1999, een fabrieksmotor zou hebben.

“Toen vertelde hij me dat ik het verkeerd had begrepen, dat ik zijn woorden verkeerd had geïnterpreteerd. Kortom, hij nam [betrayed me].

“Die avond op Suzuka hadden we de ‘big-bang’-motor met regelmatige uitbarstingen, terwijl er ook de zogenaamde ‘streamer’ was die competitiever was en ook een betere motorrem had. Later vertelde hij me dat de mijne beter was, enzovoort.

“Kortom, het bestaat niet: dus die tijd waardeerde ik de man boven de pure rijder. Naar mijn mening is het niet genoeg om naar 300 km/u te gaan of om te buigen naar 250, in het leven als je een man bent, ben je een man. Ik ben blij met die keuze, ik zou het zo weer doen.

“Als je kijkt naar wat ik heb gedaan en hoe ik 25 jaar van een droom heb geleefd. En zelfs nu ben ik fysiek in orde. Ik ren, ik rijd, ik rijd, ik rijd af en toe op een racefiets.”

Zijn intense winnaarsmentaliteit betekende dat Biaggi pas na zijn pensionering kan genieten van zijn immense prestaties.

“Ik heb nooit ten volle kunnen genieten van mijn overwinningen, van de momenten”, zei hij. “Ik beperkte mezelf tot 80-85% zonder mezelf ooit tot het maximum te laten gaan, totaal.

“Ik was aan het winnen, maar ik dacht al na over wat ik moest doen om de volgende race te winnen. Ik was een titel aan het winnen en ik was al betrokken bij het volgende kampioenschap.

“Nou, ik had wat meer moeten loslaten. Maar het was ook een gevolg van het feit dat ik alles alleen deed zonder managers en soortgelijke hulp.”

Hij leidde kort een Moto3-team na zijn pensionering en zegt: “In de vier jaar dat we deze activiteit uitoefenen, hebben we 8 races gewonnen, minstens één elk seizoen en met vier verschillende coureurs. Ik ben best tevreden met deze ervaring.”

Biaggi is wereldrecordhouder snelheid op een elektrische fiets met een snelheid van 470 km/u: “Om dit te bereiken hebben we er een paar jaar aan gewerkt, zij het in stilte, zonder het te zeggen.

“Het is een gevoel dat onmogelijk in woorden te beschrijven is. In het begin vloeien de cijfers heel snel weg, en wanneer je 445-450 km/u bereikt, nemen ze toe met een irritante traagheid totdat ze die absurde snelheid bereiken, iets zinloos, ongelooflijks.”Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.