MotoGP

Marco Bezzecchi: De titel? “Na Maleisië ga ik nadenken over een doelwit” | MotoGP


Met slechts twee rijders voor hem in het wereldkampioenschap van vorig jaar zal de VR46-rijder, als Marco Bezzecchi zijn MotoGP-traject voortzet, stevig in de titelstrijd van 2024 verwikkeld zijn.

Bezzecchi maakte tenslotte een enorme sprong van de veertiende plaats in zijn rookieseizoen naar de derde plaats en drie Grand Prix-overwinningen vorig jaar.

Maar de MotoGP is niet zo eenvoudig.

Niet alleen doen zijn rivalen er ook alles aan om zich te verbeteren, maar zoals in elke autosport hangt veel af van de machines.

“Vorig jaar heb ik geleerd om op de best mogelijke manier te werken, maar ook in de kortst mogelijke tijd”, zei Bezzecchi, verwijzend naar het nieuwe raceweekendformat.

“Ook verbeterde ik mijn rijstijl, het omgaan met de banden en het remmen. Ik ben hier dus erg blij mee.

“Ik heb ook wat meer ervaring vergeleken met vorig jaar.

“Maar zoals altijd in de sport, en vooral in de MotoGP, kun je nooit stoppen met verbeteren. Ik kan niet 'op de stoel zitten'. Ik moet blijven werken.”

Met slechts een eerste voorproefje van de Desmosedici GP23 tijdens de Valencia-test van afgelopen november, staat de mechanische kant voor Bezzecchi voorop in de aanloop naar de opening van 2024 op Sepang volgende maand.

De Italiaan was misschien de derde snelste en beste Ducati in Valencia, maar hij moet nog de geheimen ontrafelen van een motorfiets die vorig jaar als eerste en tweede eindigde in het kampioenschap met Francesco Bagnaia en Jorge Martin.

Ik heb slechts één dag met de nieuwe fiets gereden, die heel anders is dan de fiets die ik vorig seizoen had”, zei Bezzecchi woensdag bij de lancering van het VR46-team.

“Het is natuurlijk een zeer competitieve motorfiets. De GP23 heeft het Wereldkampioenschap gewonnen, dus het is zeker een fantastische motorfiets. Ik heb gewoon meer tijd nodig om beter te begrijpen hoe ik moet rijden en hoe ik het maximale potentieel van de fiets kan benutten.”

Fabrieksster, goede vriend en regerend tweevoudig kampioen Bagnaia sprak vaak over de GP23 die goede grip had, maar een ander soort bochtentechniek vereiste.

“[The difference is] niets geks vergeleken met de fiets van vorig jaar, maar als je gewend raakt aan het rijden op een bepaalde manier, dan is het moeilijk om altijd te veranderen, ook al is de verandering heel klein”, legt Bezzecchi uit.

“Tijdens mijn eerste jaar in de MotoGP reed ik op de motor van 2021. Vorig jaar sprong ik op de 2022 en het verschil was [small].

“Toen sprong ik tijdens de Valencia-test op de 2023 en het verschil was iets groter [than GP21 to GP22].

“In Valencia voelde ik een aantal positieve dingen. Maar ook enkele punten die ik moest verbeteren, vooral tijdens het rijden, omdat de motor een andere manoeuvre nodig had dan ik… Ik miste enkele stappen.

“Hierdoor kan ik niet wachten om in Maleisië te rijden, een circuit dat ik erg leuk vind. Ik wil zien hoe ik me voel met de nieuwe fiets en probeer daar met positieve gevoelens weg te gaan.”

En totdat hij die drie dagen in Sepang heeft volbracht, aarzelt Bezzecchi om doelen te stellen.

“Vorig jaar was zeker fantastisch, maar elk jaar is anders. Dit jaar zijn er enkele veranderingen op de grid en we hebben niet eens de eerste test gedaan, dus ik wil graag wachten met het geven van een doel aan mezelf.

“Natuurlijk wil ik na vorig jaar ook weer goede races rijden of zelfs beter.

“Maar voorlopig probeer ik kalm te blijven en me te concentreren op het testen. Probeer de fiets te leren. Probeer mezelf op mijn gemak te stellen op de motor en dan na Maleisië zal ik nadenken over een doel voor mezelf.”

Marco Bezzecchi

Eén gebied waarop 'Bez' er vertrouwen in heeft dat de GP23 beter zal zijn, zijn de starts, waarbij Bagnaia en Martin in de tweede helft van vorig seizoen een update van hun holeshot-apparaat ontvingen.

“Nou, de [start] Het apparaat is natuurlijk een beetje anders dan het apparaat dat ik vorig jaar had, dus het zal zeker iets zijn dat een voordeel zal opleveren”, zei Bezzecchi over een verbeterd holeshot-systeem dat de fiets zichtbaar dichter bij de grond laat vallen.

“Maar het is niet de fiets die vanzelf start. Ik moet verbeteren. Ik moet aan de koppeling werken. Ik moet proberen mezelf te verbeteren, want het was een zwak punt dat ik vorig jaar had.

“Stap voor stap word ik steeds beter. Ik weet zeker dat ik sneller zal leren starten, maar met dit pakket zal het zeker iets beter gaan, hoop ik.”

De 25-jarige, die tijdens de training de pijn van een sleutelbeenbreuk in de late zomer trotseerde om ervoor te zorgen dat hij vorig seizoen geen enkele Grand Prix miste, is nu weer volledig fit, maar zal het hele jaar 2024 extra 'hardware' met zich meedragen. .

De schouder is nu goed. Ik heb de platen en de schroeven er nog steeds in. Ik denk dat ik ze het hele seizoen zal houden, omdat ik geen tijd heb om ze te verwijderen.

“De kentekenplaten en alles moeten minimaal zes maanden binnen blijven en zes maanden na de operatie start ik precies met het kampioenschap! Ik zal dus het hele jaar met de kentekenplaten binnen moeten rijden.

“Maar afgezien hiervan werkt de schouder nu goed. Ik probeerde het opnieuw op de ranch. Ik heb het opnieuw geprobeerd met motorcross en het werkt prima.”

En maakt hij zich zorgen over de suggestie van Gigi Dall'Igna dat de GP24 een grotere technische stap is ten opzichte van de GP23 dan eerdere evoluties?

“Ik weet het niet. Vraag het aan Pecco, Jorge of de fabrieksrijders [that have the GP24]! Maar ik zal zeker alles geven om ze te verslaan!”

Nu Luca Marini naar Repsol Honda vertrekt, krijgt Bezzecchi in 2024 gezelschap van Fabio di Giannantonio bij Valentino Rossi's VR46-team, met nieuwe titelsteun van Pertamina.Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.