MotoGP

Marc Marquez vertelt Honda: Je kunt niet vechten voor de MotoGP-titel zonder topsnelheid | MotoGP


Hoewel Honda de droogte van de overwinningen met Alex Rins op COTA heeft doorbroken, was het dit jaar een van de slechts twee GP-podiumplaatsen voor de RCV.

Marquez' eigen verliesreeks overschreed de twee jaar tegen de tijd dat hij officieel een afscheiding van Honda aankondigde, dagen nadat hij het tweede en laatste podium van het seizoen had opgeëist in een door regen ingekorte Motegi-race.

Hoewel het motorvermogen van oudsher een sterk punt van Honda is, herhaalde Marquez de opmerkingen van Yamaha's Fabio Quartararo door te schetsen hoe de verschuiving naar aerodynamica met hoge downforce paardenkrachten opslorpt vanwege de extra luchtweerstand.

“Het was erg moeilijk om tegen andere rijders te vechten zonder topsnelheid”, zei Marquez nadat hij tijdens de voorlaatste sprint van het seizoen in Qatar op de 13e plaats was geëindigd door de snelheidscontrole, waar hij op de 11e plaats eindigde.

Die woorden leken in strijd met Marquez' eigen opmerkingen tijdens de tests voorafgaand aan het seizoen, toen hij op zoek was naar tractie in plaats van naar topsnelheid. Maar de verklaring was de aerodynamica.

“[In pre-season testing] we gebruikten heel kleine aerodynamica. Nu hebben we een grotere aerodynamica en minder topsnelheid”, zei hij. “Dus als je de grote aerodynamica wilt gebruiken, heb je natuurlijk meer pk’s nodig.

“Als coureur probeer ik mijn best te doen op het circuit en probeer ik Honda de beste commentaren te geven. Ik probeer hen te adviseren wat de richting voor de toekomst is, zelfs als ik vertrek [for Gresini] in een week.

“Ik probeer heel precies commentaar te geven en vandaag zei ik tegen hen dat je zonder topsnelheid niet voor een kampioenschap kunt vechten.

“Omdat ik elke keer dat we een recht stuk passeerden, een positie verloor. Dus op deze manier is het super moeilijk. Ze hebben veel werk te doen, maar ze weten het, en ik geloof dat ze het in de toekomst kunnen doen.

Een ander probleem dat Honda volgens Marquez moet aanpakken, is waarom de RC213V blijkbaar een sleep nodig heeft om een ​​competitieve rondetijd neer te zetten in de kwalificatie.

“Ik zal eenvoudig en eerlijk antwoorden: alleen was ik een seconde langzamer. Deze fiets met slipstream wordt een andere fiets”, aldus Marquez.

“Ik begrijp dat mensen zeggen: 'Waarom volgt hij de hele tijd?' Hoewel in het verleden veel renners mij volgden en, als je alleen maar op jezelf concentreert, stoorden ze mij niet.

“Maar [in the case of the 2023 Honda] Bijvoorbeeld een rijder als John Mir die vorig jaar bij Suzuki zat en nooit op zoek was naar een slipstream, dit jaar is elke training op zoek naar een slipstream.

“Het is een punt dat Honda moet verbeteren voor de toekomst, omdat je een weekend als dit kunt redden [by finding a tow]. Maar in Maleisië vond ik bijvoorbeeld geen goede [tow] en toen begon ik als twintigste.

Luca Marini neemt voor 2024 naast Mir de zetel van Marquez in Repsol over.Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.