Marc Marquez legt Enduro-ongeluk uit: ‘Ik begon iets vreemds te voelen’ | MotoGP


Zesvoudig MotoGP-kampioen Marc Marquez heeft uitgelegd wat er gebeurde tijdens het enduro-trainingsongeval van afgelopen oktober, dat een herhaling van zijn problemen met dubbelzien in 2011 veroorzaakte.

De Repsol Honda-ster heeft sindsdien niet meer op een Grand Prix-motor gereden, maar door zijn verbeterde zicht kreeg hij eindelijk toestemming om eerder deze week terug te keren naar de motorcross.

“Het ongeval was als een normale dag, ik stond op, ging op de enduro-fiets naar een heel klein circuit dicht bij mijn stad”, begon Marquez. “Ik was bij Josep Garcia, de wereldkampioen enduro. Ik heb een goede relatie met hem.

“Ik heb 20 minuten gereden en zei toen ‘ik doe nog 2 ronden voordat ik ga’. Op dat moment crashte ik in een rechterhoek. Ik had een soort highside en stootte mijn hoofd op de grond. Maar ik kreeg op, fietste weer en vervolgde mijn enduro-reis.Toen kwam ik thuis en nam een ​​douche.

“Maar na 3 uur begon ik iets vreemds te voelen in het visioen, iets vreemds in het hoofd. Ik belde meteen de dokter en zei dat ik dit gevoel had. Hij zei ‘geen paniek. Wacht een week, misschien is het normaal’ .

“Na een week zagen we dat het probleem er nog steeds is. Toen hebben we het jullie allemaal verteld [media]. Maar in de eerste week zeiden we niet [publicly] meteen, want het was het advies van de dokter. Hij zei: ‘Alsjeblieft, kalmeer, want soms in de eerste week kan het zichzelf oplossen. Maar als het de eerste week niet lukt, dan is het lang.’

“Het was een lange periode.”

De blessure was een bijzonder wrede klap, aangezien Marquez de afgelopen 15 maanden had gevochten om te herstellen van een geïnfecteerde armbreuk in Jerez 2020 en de bijbehorende schouderproblemen.

Bijna precies een jaar na zijn ongeval, en nadat hij de openingsrondes van het seizoen 2021 had gemist, brak Marquez Honda’s langste MotoGP-verliesreeks sinds 1982 met een emotionele overwinning op de Sachsenring.

Maar het duurde tot de herfst voordat de fysieke conditie van Marquez en de technische vooruitgang van RCV weer volledig samensmolten tot een formidabel geheel.

Een serie van drie podiumplaatsen, waaronder twee overwinningen, maakte van Marquez de topscorer van Aragon tot Misano 2. Toen kwam het enduro-ongeluk, waardoor hij uit de laatste twee ronden moest.

Geduld, vaak een zeldzame eigenschap in de autosport, is opnieuw het sleutelwoord geweest voor het herstel van Marquez, vooral sinds de problemen met het gezichtsvermogen in 2011 4,5 maanden in beslag namen.

“Sinds het eerste moment dat we geblesseerd raakten, hebben we een conservatieve benadering gekozen”, zei Marquez. “Stap voor stap. De tijd zal alles oplossen. En als het niet alles oplost, hebben we een operatie nodig [as in 2011]. Maar op dit moment hebben we geen operatie nodig. Ik hoop dat ik er niet nog een in mijn oog heb.

“Maar tijdens de laatste 3 maanden hebben we ook hard aan de schouder gewerkt en de perfecte manier gepland. Want hoewel de schouder en de arm veel beter zijn, moeten we begrijpen hoe we tijdens het seizoen het beste kunnen werken om niet dezelfde problemen te krijgen. zoals vorig jaar. De irritaties, dan de pijn. Dan wordt alles moeilijker. We moeten al deze dingen voorbereiden.

“Van de mentale kant is het misschien een van de moeilijkste tijden uit mijn carrière geweest. Het is de vierde winter (van herstel van een blessure). De rechterschouder, linkerschouder, dan arm. Met de arm heb ik veel geleden, maar het ziet er nu beter uit. Toen kwam er nog een [eye] blessure.

“Toen ik won in Austin en Misano voelde ik me goed. Maar in het leven weet je het nooit. Je moet altijd positief zijn. Het is moeilijk. Ik wens dit gevoel geen enkele renner toe.”

En heeft het hem doen twijfelen aan zijn liefde voor offroad-training?

“De offroad-fiets is gevaarlijk. Maar het is ook gevaarlijk als je met een CBR1000 traint op sommige circuits die geen GP-circuits zijn en de uitloopgebieden klein zijn. Uiteindelijk moet je trainen, maar het risico is er altijd.”

“Als je op de bank zit, loop je geen risico en race je elke race. Maar je zult niet de beste ter wereld zijn.”

Marquez is nu van plan zijn visie te evalueren tijdens een testdag op een 1000cc-productiemotor op een Grand Prix-circuit. Mochten er zich geen problemen voordoen, dan kan hij terug op een MotoGP-motor zijn voor de pre-seizoenstest van volgende maand in Sepang.Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: