MotoGP

Marc Marquez “besloot gisteravond niet te racen, het moeilijkste moment, zal de toekomst van de MotoGP nu niet beslissen” | MotoGP


De Repsol Honda-ster liep afgelopen zondag de blessure op op de Sachsenring, toen hij tijdens een warming-up highside van zijn RCV werd gegooid, zijn vijfde ongeval van wat traditioneel een van zijn meest competitieve evenementen is geweest.

Daaropvolgende medische controles suggereerden dat de rib alleen gebarsten was, en Marquez keerde terug naar Assen. Maar na pijn gedurende vrijdag en zaterdag – toen hij zich kwalificeerde en vervolgens slechts 17e eindigde in de sprint, bevestigde een scan op zondagochtend dat de rib volledig gebroken was, maar Marquez had de avond ervoor al besloten niet te racen.

“Natuurlijk heb ik dinsdag een zeer grondige medische controle gehad in Madrid en alles was in orde. Het punt is dat de enkel en de vinger zoals we die kennen gebroken waren. Maar met de rib is het soms moeilijk te begrijpen of het een scheur is of volledig gebroken”, legt Marquez uit.

“Ze dachten dat het maar een klein scheurtje was. Maar donderdag zei ik al dat ik wat pijn aan de rib voel en vrijdagavond was het erger. En gisteren na de sprintrace was het weer erger, vooral rond 20.00-21.00 uur begon de pijn toe te nemen, toe te nemen, toe te nemen.

“Toen kon ik niet slapen. En toen heb ik besloten dat ik vandaag niet zal racen.

“Toen ik opstond, ging ik meteen naar het Medisch Centrum om te zeggen dat ik niet kan rijden. Ze hebben de rib opnieuw gecontroleerd. En in feite is het kapot. Ook al beweegt hij maar twee millimeter. Dus nu heb ik anderhalve maand om alles weer op te bouwen, zowel fysiek als mentaal.”

Marc Marquez: “Het moeilijkste moment uit mijn carrière, kan nu niet beslissen over mijn toekomst”

Het seizoen 2023 werd aangekondigd als de terugkeer van Marquez naar zijn conditie na jaren van kwelling na zijn ongeval in Jerez 2020, waarbij hij zijn rechterarm brak en dominantie van het MotoGP Wereldkampioenschap.

Het begon goed met een pole position en een Sprint-podium in Portimao, maar door een remfout in de hoofdrace botste Marquez tegen Miguel Oliveira aan, waarbij ze beiden geblesseerd raakten.

Het was het eerste zichtbare teken van de meedogenloze, messcherpe prestaties van Honda, waarbij drie van de vier rijders geblesseerd raakten door Mugello, waaronder COTA-winnaar Alex Rins.

Na drie evenementen te hebben gemist vanwege de gecompliceerde duimbreuk in Portimao, crashte Marquez bij zijn terugkeer tijdens de zondagse races in Le Mans en Mugello.

Het dieptepunt kwam op de Sachsenring, een circuit waar Marquez altijd in staat was om boven zijn machine uit te stijgen en ongeslagen was op zijn vorige 11 optredens. Maar die onoverwinnelijkheid werd verbrijzeld met vijf ongevallen, zevende op de grid en elfde in de sprint, voordat hij zich terugtrok vanwege zijn blessures.

Door een relatief risicoloze aanpak in Assen vanwege een ribbreuk en gehavend vertrouwen, kwalificeerde Marquez zich als 17e op de grid, waar hij de sprint beëindigde. De #93 viel dit weekend nog twee keer ten val, de eerste toen hij Maverick Vinales probeerde bij te houden en de tweede toen hij in de kwalificatie tegen de rug van Enea Bastianini aanliep.

“Het regent nooit, maar het giet” zei Marquez over de botsing.

Dit alles heeft alleen maar bijgedragen aan de speculaties dat de 30-jarige zou kunnen overwegen om Repsol Honda te verlaten, het team waarvoor hij racet sinds hij in 2013 bij de MotoGP kwam.

Marquez hield vol dat dit niet het moment is om dergelijke beslissingen te nemen.

“Ik zit in een heel diep moment en ik kan hier niet aan denken 1687696048,” hij zei. “Je kunt je toekomst of dingen niet beslissen als je in die toestand verkeert. Nu moet ik gedurende deze anderhalve maand mijn lichaam, mijn mentale kant, weer opbouwen.

“Ik zit in het moeilijkste moment van mijn carrière. Gelukkig, heel veel geluk, dat ik ben [also] op een van mijn beste momenten in mijn persoonlijke leven, met een heel goed team om me heen. Alles is stabiel en dit helpt enorm. Het is de enige manier die me helpt om te blijven pushen en te blijven geloven dat ik het kan.”

Op de vraag of hij alleen voor een MotoGP-fabrieksteam zou rijden, herhaalde Marquez:

“Op dit moment kan ik met al dit soort zaken geen rekening houden. Tijdens deze diepe dagen. Allereerst moet ik ademen. Ik moet nadenken. Ik moet met mijn mensen praten en dan moet ik weer in een goede fysieke conditie kunnen fietsen.

“Natuurlijk moet ik de aanpak een beetje veranderen, want op dit moment zijn we niet klaar om voor de top te vechten en als je het probeert, bedoel ik, kun je niet tegen de muur vechten.

“Als iets niet klaar is, dan moet je accepteren.

“Ik ben een vechter en ik zal proberen te blijven pushen in elke situatie, in elke situatie die ik in de toekomst zal hebben. Je kent me, ik zal proberen mijn uiterste best te doen, maakt niet uit wat de plaats, de kleuren, de naam, de positie is. Ik zal altijd tot het uiterste blijven gaan.”

2024 is het laatste jaar van de vierjarige HRC-deal van Marquez, die begin 2020 op het hoogtepunt van zijn kunnen werd overeengekomen.

Er wordt nog steeds gespeculeerd dat wederzijdse sponsor Red Bull een deal zou kunnen sluiten voor Marquez om zich in de toekomst bij KTM te voegen, de fabriek waarmee hij zijn wereldkampioenschapscarrière in de 125cc begon.

Terwijl Honda’s vorm blijft afvlakken, is de Oostenrijkse fabriek naar voren gekomen als Ducati’s belangrijkste rivaal, maar kan Marquez zien als het laatste stuk dat nodig is om de MotoGP-kroon te veroveren.Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: