Maleisische MotoGP: Marc Marquez: Maximaal uit ‘worst-case scenario’, Honda ‘met vertraging’ voor 2023 | MotoGP


Hoewel zijn verbluffende kwalificatieronde misschien een herhaling van het Phillip Island-podium deed vermoeden, bewees Sepang iets van een worstcasescenario – een combinatie van de huidige technische zwakheden van de RCV en zijn eigen verminderde fysieke conditie.

Marquez hield in de eerste ronden de vierde plaats vast, voordat hij op de middellange afstand naar de zevende plaats zakte.

De achtvoudig wereldkampioen vocht vervolgens terug tegen toekomstige teamgenoot Joan Mir en de andere Suzuki van Alex Rins, maar kwam terug naar de zevende plaats toen hij in de laatste ronde werd ingehaald door Ducati’s Jack Miller.

“Het was een lange, zware race, maar het is wat ik verwachtte, want de prestatie van gisteren was niet normaal”, zei Marquez over zijn heldhaftige kwalificaties.

“In één ronde kun je het. Maar in de race begon ik sterk en zag toen meteen dat ik aan het verliezen was [time] op de belangrijkste rechte stukken en te veel risico lopen.

“Ik voelde [we had] een langzame fiets het hele weekend, dus je moet meer pushen in de bochten. Voor een enkele ronde kun je het doen, maar voor een raceafstand wordt de banddegradatie groter dan normaal.

“Ik probeerde mijn ritme te vinden. Mir en Rins waren iets sneller dan ik, maar het is wat we verwachtten.

“Vandaag heb ik het maximale gehaald. Het is een circuit met de zwakke punten van mijn rijstijl, maar ook de zwakke punten van de motor. Dus vandaag is een van de worstcasescenario’s.

“Uiteindelijk had ik nul grip omdat we te veel pushten in de bochten en te veel banden gebruikten. En als gevolg daarvan vocht ik tegen de fiets en toen meer en meer [against my] fysieke conditie.

“Ik voelde [physically] slechter dan de andere races, alleen omdat ik tegen de motor vocht en meer energie gebruikte.

“Maar zelfs op deze manier eindigden we als 7e. Gisteren zei ik dat ons resultaat of ritme tussen de 8-10e lag. We eindigden zelfs als zevende omdat Martin crashte [from the lead].”

Marquez voegde toe: “We zijn te ver verwijderd van de eerste man, maar het belangrijkste voor mij is dat ik in de winter de langzaamste Honda was hier op racetempo en vandaag was ik de snelste.

“Het is niet mijn doelwit [just] om de eerste Honda te zijn, omdat mijn doelwit altijd naar voren wijst. Maar het is altijd een referentie dat we goed bezig zijn.”

Marquez kwam over de streep 14 seconden achter racewinnaar Francesco Bagnaia, wiens Ducati hij een week eerder op Phillip Island binnen een fractie van de tweede plaats kwam.

“Hier in Maleisië, als je geen motor hebt en geen grip op de achterkant, kun je Superman zijn, maar je kunt niets doen”, zei Marquez.

“De grip aan de achterkant was er voor één ronde, maar toen had ik het te veel voor de raceafstand.

“Het hele weekend voelde ik het contact met de achterkant niet en dit, plus op de rechte stukken dat we te veel verloren, betekende dat het onmogelijk was om de Ducati’s te volgen.”

Honda ‘in vertraging’ met fiets uit 2023

Gezien de huidige malaise van Honda – zesde en laatste in het constructeursklassement en de enige fabrikant zonder overwinning dit seizoen – heeft Marquez sinds de terugkeer van vorige maand van een armoperatie één oog op de ontwikkeling van de fiets in 2023.

Maar hij weet nog steeds niet zeker of een ‘2023’-motor klaar zal zijn voor de komende test in Valencia na de race, op 8 november.

‘Ze hebben me nog steeds het schema niet gegeven. Ik weet niet of er een nieuwe fiets aankomt of niet [at Valencia],” hij zei.

“We hebben al vertraging omdat Misano [September] is wanneer normaal gesproken alle fabrikanten de proberen [new] 2023 fiets. We hebben vertraging en Honda weet dat we vertraging hebben, dus we hebben maar één kans [to get it right].

“Ik hoop iets interessants te proberen in Valencia… ook omdat wat je probeert [at the following test] in Maleisië in februari is de fiets waarmee je gaat racen. Je hebt geen tijd om het te veranderen.”

Teamgenoot Pol Espargaro was zondag de op één na beste Honda-rijder, als 14e.Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: