MotoGP

Maleisische MotoGP: ‘Ik keek vanuit de garage’ – Aleix Espargaro lijdt aan koppelings-, crash- en motorproblemen | MotoGP


Omdat hij Francesco Bagnaia dit weekend met minstens drie punten moest verslaan in Sepang om in het titelgevecht te blijven, wist een beteuterde Espargaro slechts vijf ronden te rijden in de openingstraining na problemen met zijn beide RS-GP’s.

“Een moeilijk begin van het belangrijkste weekend van het seizoen tot nu toe”, zei hij. “Ik had een groot probleem met de koppeling in fiets één. Ik stopte na één ronde, startte toen opnieuw en crashte onmiddellijk vanwege dit probleem.

“Toen deed ik met de tweede fiets slechts één out-lap en toen kreeg ik een alarm op het dashboard en moest ik stoppen. Het had met de motor te maken, maar ik kan er niet echt meer over zeggen.

“Ik kon niet verder met die fiets [due to] de motor, dus ik heb de sessie vanuit mijn garage bekeken!

“Toen regende het ’s middags dus… moeilijk om iets over vandaag te zeggen.”

‘Het lijkt erop dat ik voor journalisten en Aprilia te kritisch was’

Op de vraag hoe frustrerend de situatie op vrijdag was, gezien zijn recente ‘kritieke’ opmerkingen over hoe het team dergelijke fouten moet uitroeien om te vechten voor de MotoGP-titel, zei Espargaro:

“Ik was een beetje kritisch met onze prestaties in het algemeen, met de teamprestaties, tijdens de laatste races. En het lijkt erop dat ik voor de journalisten en voor Aprilia te kritisch was.

“Vandaag kun je mijn Free Practice 1 analyseren, het is hoe het is, de resultaten [problems] zijn er.

“We zitten in het tweede deel van het kampioenschap. We zijn niet op het niveau dat we in het eerste deel waren en ik kan niet anders.

“Ik geloof echt in dit team en ik geloof echt dat we volgend jaar weer voor de titel kunnen vechten als we dezelfde dingen doen als in het eerste deel van het kampioenschap, zonder enige twijfel.

“Eigenlijk als ik min of meer hetzelfde deed [results] vanaf het eerste deel van het kampioenschap zou ik nu leiden. Dus hopelijk kunnen we hiervan leren.”

Gevraagd waarom hij denkt dat er zo’n terugval in punten is geweest, antwoordde de Spanjaard cryptisch:

“Ik weet het perfect. Het is het derde jaar dat we deze problemen hebben, met beide rijders die langzamer waren in het tweede deel van het kampioenschap, maar het is iets dat we intern moeten bespreken. ”

Espargaro weigerde precies uit te leggen wat volgens hem het probleem is en onthulde dat het niet “supermoeilijk te repareren” is en “ook” gerelateerd kan zijn aan de ontwikkeling van de motorfiets gedurende het seizoen.

“Tijdens het seizoen, als je ook de topsnelheid van het begin tot nu analyseert, kan ik niemand inhalen op het rechte stuk. [now]. En in het begin van het seizoen was de Aprilia erg snel en haalde hij vrij gemakkelijk in op het rechte stuk…”

‘Volgend jaar zijn we nog beter’

Espargaro, die net als teamgenoot Maverick Vinales heeft getekend om de komende twee seizoenen bij Aprilia te blijven, houdt vol dat dit jaar geen eenmalige MotoGP-titeluitdaging zal zijn en dat 2023 ‘nog beter’ kan zijn.

“Aprilia heeft dit jaar veel geleerd, hoe om te gaan met de druk om in de top van het kampioenschap te staan. Ze brengen een super competitieve fiets mee. Ook heb ik als rijder veel geleerd hoe ik met druk moet rijden, vechten voor het podium, voor de overwinningen, voor polepositions”, zei hij.

“Dus ik heb het gevoel dat volgend jaar niet hetzelfde zal zijn, maar nog beter. 100% zeker.

“Maar voor mij is het belangrijk om constanter te zijn. Ik had de snelheid niet in het tweede deel van het kampioenschap. We hebben veel fouten gemaakt en ik vind de motor niet zo competitief als in het eerste deel van het kampioenschap, toen veel mensen zeiden dat de Aprilia de beste motor was. En nu is het niet de slechtste, maar het is niet hetzelfde.”

Espargaro voegde toe: “Ik ben erg trots op wat we dit jaar hebben bereikt. De fiets is volledig van een ander niveau dan alle andere versies van de RS-GP. Deze fiets is zeer competitief.

“Maar ik heb het gevoel dat het niet genoeg is om voor de titel te vechten, ook al zijn we bijna aan het einde van het seizoen en hebben we nog wat mogelijkheden. Maar we zullen hier zeker van leren. Ik ben er echt 100% van overtuigd dat volgend jaar beter zal zijn dan dit.”

Eerlijkheid het beste beleid

“Ik denk dat het team van me houdt omdat ik heel eerlijk ben, net als toen ik tegen hen zei: ‘Gefeliciteerd, de motor is fantastisch’,” zei Espargaro over zijn openhartige karakter.

“Ik herinner me in 2021 hier in Maleisië, toen ik de motor twee jaar geleden probeerde, de grote revolutie, ik huilde toen ik in de pits kwam. Omdat ik het uit de grond van mijn hart voelde.

“Maar als ik kritiek op ze heb, is dat omdat ik ze meer wil pushen, omdat ik denk dat ze het beter kunnen. We zitten niet op het niveau van de laatste races.”

Espargaro eindigde als 21e in de vochtige FP2-sessie en moet, net als Bagnaia (11e), nu hopen op droog weer in FP3 om een ​​kans te maken om in de top tien te komen voor directe toegang tot kwalificatie 2.

Teamgenoot Maverick Vinales had ook een moeilijke start van het weekend met 19e in FP1 en werd vervolgens zesde in FP2.Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.