Formule 1

Lewis Hamilton ziet parallellen tussen zijn Formule 1-seizoenen van 2009 en 2022


Lewis Hamilton heeft zijn gedachten teruggeworpen op 2009 bij het nadenken over de worstelingen die hij dit seizoen doormaakt met zijn Mercedes-auto.

Dertien jaar geleden was Hamilton natuurlijk bezig aan zijn derde campagne met McLaren en de titelverdediger. Er waren grote veranderingen in de regelgeving die de pikorde nog meer opschudden dan in 2022 het geval was.

Dat kwam omdat Brawn, die in 2008 als negende eindigde in het Constructors’ Championship, de nieuwe regels onder de knie had en beide titels veroverde, waaronder de Drivers’ met Jenson Button. Ze veranderden natuurlijk in Mercedes in 2010 en Hamilton trad drie jaar later toe.

In 2009 eindigde Hamilton, met Heikki Kovalainen als zijn teamgenoot, als vijfde in het individuele klassement en de eerste van zijn twee overwinningen kwam pas tijdens de Hongaarse Grand Prix in het laatste weekend van juli.

Dit seizoen heeft de 37-jarige Brit dezelfde race in dezelfde tijd van het jaar bereikt, ook zonder een overwinning – en heeft hij de parallellen tussen die twee campagnes besproken.

“Ik herinner het me heel duidelijk, 2009”, vertelde Hamilton aan verslaggevers. “Ik herinner me er zoveel elementen van. Ik herinner me dat ik in februari aankwam, of januari, denk ik, toen ik terugkwam van de wintertraining en ik herinner me dat ik langsliep of een ontmoeting had met de jongens en ze zeiden ‘we hebben ons downforce-doel al behoorlijk hard geraakt’.

“Ik herinner me dat ze toen zeiden dat ze uit hun interpretatie zeiden dat het 50% minder downforce was dan het voorgaande jaar. En ze zeggen ‘we hebben al doelen bereikt’ en ik herinner me dat ik ‘wow, echt waar? Dat betekent dat je het waarschijnlijk niet hoog genoeg hebt ingesteld’.

“Ik herinner me dat ik in Portimão in de auto stapte, denk ik, en het was verschrikkelijk om te rijden. Het was de slechtste auto die ik had gereden, afgezien van de [Mercedes] motor was goed, maar ik reed overal driewielers, het wiel kwam massaal omhoog.

“Dus ik herinner me de worstelingen van dat jaar, de kwalificatie als 15e of wat het ook was in de eerste race en dan gewoon continu weg te chippen en ik herinner me dat ik een grote upgrade kreeg op de Nürburgring.

“Ze hadden maar één kit en omdat ik op punten voor lag, denk ik dat het zo was, ik kreeg de upgrade en ik herinner me dat ik door bocht 6 en 7 ging, het was de eerste keer dat we het plat konden nemen. En ik herinner me dat ik per ongeluk de radio aan had staan ​​en dit soort ‘woo hoo’-geluid maakte en ze speelden het terug naar de jongens in de fabriek – en toen behaalden we onze eerste overwinning in Boedapest.

Hamilton keerde vervolgens terug naar het huidige scenario en bereikte zijn hoogste eindpositie van het seizoen in Frankrijk, de laatste keer dat hij tweede werd met Mercedes-teamgenoot George Russell ten derde wil hij de eerste coureur in de geschiedenis worden die dezelfde race negen keer wint tijdens de Hongaarse Grand Prix.

Lewis Hamilton houdt zijn trofee omhoog.  Canada juni 2022.

“Dit jaar, aan het begin van het seizoen [it was] zeer vergelijkbaar [to 2009] in februari zag het eruit als een glorieuze… de set-up… we hadden veel prestaties op de auto, veel vertrouwen.

“Zoals, de auto zal goed zijn, en dan stap je in het ding en het stuiterde en het heeft ons veel tijd gekost om dat te repareren, veel prestatie van die auto afgenomen om het te laten stoppen met stuiteren.

“Maar ik zou zeggen dat deze ervaring… het is indrukwekkend om te zien hoe een groep mensen gewoon continu niet opgeeft, wat je binnen deze teams ziet.

“Ik denk dat we die grote stap nog niet hebben gemaakt [McLaren] gemaakt in 2009 om ons misschien in staat te stellen te winnen in Boedapest, maar wie weet? We geven niet op, we blijven op het metaal trappen.

“Het is daar een hete race. Misschien is onze auto goed, misschien kunnen we dichter bij deze jongens zijn. Ik hoop het heel erg, want ik hou van dat nummer. Dus ik hoop dat de auto daar goed aanvoelt.”

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.6&appId=647827705229228”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: