Lewis Hamilton: ‘Niet mijn keuze’ om te racen in Grand Prix van Saoedi-Arabië


Lewis Hamilton draagt ​​een speciale regenbooghelm tijdens de Grand Prix van Qatar
De Grand Prix van Saudi-Arabië is live op BBC Radio 5 Live en op de BBC Sport-website

Lewis Hamilton zegt dat hij zich dit weekend niet op zijn gemak voelt om in Saoedi-Arabië te racen als gevolg van de mensenrechtensituatie van het land.

Saoedi-Arabië organiseert zijn inaugurele race op een nieuw stratencircuit in de kustplaats Jeddah, de eerste in een langetermijncontract.

Hamilton zei: “Voel ik me hier op mijn gemak? Ik zou niet zeggen dat ik dat doe. Maar het is niet mijn keuze om hier te zijn. De sport heeft een keuze gemaakt om hier te zijn.

“En of het nu goed of fout is, terwijl we hier zijn, is het belangrijk dat we proberen het bewustzijn te vergroten.”

Het besluit van de F1 om in Saoedi-Arabië te racen is bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties.

Amnesty International heeft gezegd dat het record van Saudi-Arabië “extreem verontrustend” is en dat de race wordt gebruikt om de reputatie van het land te “sporten”.

De Britse CEO van Amnesty, Sacha Deshmukh, zei dat het “bemoedigend” was om te zien hoe Hamilton zich uitsprak over mensenrechten.

Hij voegde eraan toe dat er de afgelopen drie jaar sprake was van een “ongekend hardhandig optreden op het gebied van de mensenrechten” in het land.

“Dit gaat niet alleen over Lewis Hamilton”, zei Deshmukh. “We roepen iedereen binnen de Formule 1 – de coureurs, hun teams, senior executives – op om zich uit te spreken over mensenrechten in Saoedi-Arabië, en zo een deel van de sportuitwassende effecten van dit evenement ongedaan te maken.”

Hamilton zei dat hij weer de helm zou dragen die hij droeg tijdens de laatste race in Qatar, die is beschilderd met de regenboogvlag ter ondersteuning van LGBTQ+-rechten.

Hij beschreef de situatie voor LGBTQ+-mensen in Saoedi-Arabië, waar homoseksualiteit verboden is en bestraft wordt met geseling en gevangenisstraf, als “behoorlijk angstaanjagend”.

En verwijzend naar het besluit in 2018 om het rijverbod voor vrouwen te beëindigen, zei hij: “Er zijn veranderingen die moeten worden doorgevoerd. Bijvoorbeeld het recht van vrouwen om sinds 2018 te mogen autorijden. Zo zijn ze nu politie. Zijn ze echt? [allowed], in werkelijkheid? Waarom zitten er nog steeds vrouwen in de gevangenis van autorijden van vele jaren geleden? Er moet veel veranderen en ik denk dat onze sport meer moet doen.”

Viervoudig kampioen Sebastian Vettel, die dit seizoen ook zijn bezorgdheid uitsprak over mensenrechtenkwesties, organiseerde donderdag een kartevenement voor vrouwen in Jeddah.

De Aston Martin-coureur zei: “Ik zat te denken aan wat ik kan doen. Over het algemeen hebben we zoveel aandacht voor negatieve voorbeelden als het gaat om tekortkomingen van bepaalde landen met betrekking tot mensenrechten en andere dingen.”

Vettel zei dat hij “een aantal van mijn ervaringen in het leven en op het goede spoor probeerde door te geven om samen iets te doen om hun zelfvertrouwen te vergroten” en zei dat hij “geïnspireerd” was door de vrouwen die het evenement bijwoonden.

Hij voegde eraan toe: “Het is natuurlijk waar dat als we door een West-Europese lens kijken, er veel dingen zijn die moeten worden verbeterd en moeten worden aangepakt. Maar het is ook waar dat sommige dingen veranderen en voor die mensen maakt het een groot verschil.

“Het is duidelijk dat sommige dingen niet gaan zoals ze zouden moeten, maar dat is ons standpunt. Het is waarschijnlijk ook waar dat dingen tijd kosten en dat het vooruitgang is.”

Max Verstappen en Lewis Hamilton op het podium in Qatar
Hamilton is erin geslaagd het gat op de titel voorsprong van Verstappen te dichten dankzij opeenvolgende overwinningen in Brazilië en Qatar

De kampioenschapsfoto

Hamilton gaat de laatste twee races van het seizoen in met acht punten achterstand op titelrivaal Max Verstappen van Red Bull.

De Nederlander kan behaal dit weekend de titel als de resultaten zijn zin krijgen.

Maar Hamilton zei dat hij zich in goede vorm voelde voor de uitdagingen van Jeddah en de laatste race in Abu Dhabi een week later.

Hij zei: “ik ben meer ontspannen dan ik ooit ben geweest. Ik ben in de buurt van een lange tijd. Ik herinner me hoe het was [with] mijn eerste kampioenschap, zelfs mijn tweede en derde… de slapeloze nachten.

“Nu ben ik veel zekerder over mezelf en heb ik mezelf beter toegepast dan ooit tevoren. Ik kan het verleden niet veranderen – het enige wat ik kan doen is me 100% voorbereiden op wat me te wachten staat en ik weet zeker dat ik dat heb gedaan.”

Hamilton heeft de laatste twee races in Brazilië en Qatar gewonnen om de voorsprong van 19 punten voor Verstappen te verkleinen nadat de Nederlander vorige maand de Mexicaanse Grand Prix won.

Het Mercedes-team van Hamilton heeft gezegd dat ze geloven dat de 36-jarige sindsdien een nieuw niveau heeft gevonden, wat hem hielp een van zijn bepalende prestaties te leveren tijdens de Braziliaanse Grand Prix, waar hij won nadat hij de sprintkwalificatiesessie vanaf de achterkant van de rooster.

Hamilton zei: “Ik geloof niet dat ik naar een ander niveau ben gegaan. Misschien heb ik in Brazilië iets anders aangeboord. Misschien ben ik er nog niet eerder geweest, ik weet het niet.

“Dat heb ik zeker in mijn carrière, maar ik denk graag dat ik het hele jaar goed heb gepresteerd.”

De sleutel, zei hij, tot hun recente prestaties was het werk van het hele Mercedes-team: “Hoe je meer uit het team en uit elk individu in het team kunt halen. Ik denk graag dat we allemaal [found another level], niet alleen ik. En dat is wat er nodig was.”

Verstappen zei dat er geen verandering in zijn aanpak zou komen.

“Zoals ik het hele seizoen heb gedaan”, zei hij. “Er is geen verandering. Het is een nieuwe baan. We moeten de baan leren kennen en ik concentreer me gewoon op het weekend om zo competitief mogelijk te zijn.

“We zijn erg gemotiveerd. Een baan als deze zorgt voor nieuwe en andere kansen. Hopelijk wordt het een spannend weekend en ik hoop dat we competitief zullen zijn, maar het is op dit moment nog iets te vroeg om te zeggen. Op de simulator is het een heel snel volgen dus [I’m] Ik kijk er naar uit om het in het echt te zien.”

Verstappen zei dat of hij nu wint of verliest, Red Bull een goed seizoen zal hebben gehad om het grote prestatievoordeel dat Mercedes vorig jaar had, te verkleinen.

“Het is gewoon een geweldig jaar voor ons geweest”, zei Verstappen. “We hebben een aantal goede momenten gehad en het is leuker geweest. Vorig jaar was behoorlijk saai voor mij. Ik was de hele tijd zo’n beetje derde. Het is niet hoe je graag racet, maar het gebeurt soms als een team erg dominant is.

“We hebben het dit jaar echt goed omgedraaid. We hebben de auto verbeterd en het is van onze kant erg indrukwekkend om er tot het einde van het seizoen in te zitten.

“Ik zal proberen te blijven genieten van mezelf in de laatste twee races. Het maakt niet uit waar we eindigen. We hebben als team een ​​heel, heel goed seizoen gehad.”

Een Covid-positief bij Williams

Jost Capito, teambaas en chief executive officer van Williams, zal de race niet bijwonen nadat hij positief had getest op Covid-19 terwijl hij nog in het VK was.

Het team draagt ​​stickers op zijn auto’s als eerbetoon aan hun oprichter Sir Frank Williams, die is zondag op 79-jarige leeftijd overleden.Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: