MotoGP

Jorge Martin: Indonesië, Australië waar het MotoGP-kampioenschap verloren ging | MotoGP


Tijdens de tweede helft van de tweede helft van de Pramac Ducati-rijder pakte hij zaterdag in Mandalika de titelleider. Vervolgens leek het erop dat hij Bagnaia opnieuw een zware klap zou bezorgen toen hij in de race op zondag naar een gezonde voorsprong verdween.

Maar een klein off-line moment zorgde voor een geschokte Martin lowside vanaf de leiding.

Het was zijn eerste grote fout in elf GP's, maar werd slechts een week later gevolgd door een onnodige bandengok in Australië, waardoor Martin in de allerlaatste ronde van de eerste naar de vijfde plaats kelderde.

Martin's voorsprong van 7 punten na de Indonesische sprint werd daarmee een achterstand van 27 punten na Australië.

“We hebben geschiedenis geschreven met wat we dit seizoen in een satellietteam hebben bereikt. Ik ben blij met de dertien overwinningen, alle podiumplaatsen en ronden aan de leiding. Ik vind het een voortreffelijke klus”, aldus Martin. “Het doel was om in de top drie van de titel te eindigen en we hebben veel meer gedaan dan dat. Maar zeker als je zo dichtbij bent [the title]je wilt het niet verliezen.

“Maar ik denk dat we het kampioenschap niet hebben verloren [at Valencia]. Aangekomen bij de laatste ronde met 21 punten achterstand [after Qatar] was een groot probleem.”

Martin reflecteerde: “Ik zou zeggen dat er niet slechts één race was [where I lost the title], maar misschien twee. Misschien Indonesië en Australië, waar de balans van mij veranderde, wat leidde tot een achterstand van 27 punten.

'Misschien ook wel [fast] op dat moment kreeg ik overmoed en zei ik: 'Oké, ik kan vijf seconden wegrijden. Ik kan winnen met een andere band. Ik kan doen wat ik wil'.

“We zitten in de MotoGP; dat kun je niet doen. Je moet altijd met hetzelfde gereedschap werken [tyres] als je rivalen. En als je een race met een tiende of tien seconden wint, zijn het dezelfde punten. Ik denk dat dit de belangrijkste les is die ik heb geleerd voor de toekomst.”

Martin maakte geen melding van het prestatieprobleem van de banden in Qatar, dat destijds volgens hem 'het kampioenschap besliste'. Misschien accepteerde hij achteraf gezien dat Bagnaia dit seizoen meerdere keren met soortgelijke problemen kampte.

Maar Martin gaf wel toe dat de onbekende druk die gepaard ging met een MotoGP-titelgevecht moeilijk te hanteren was.

“Ik denk dat Misano dat was toen ik zei: 'Oké, ik ben de beste op dit moment'. Winnen in Italië, in hun [factory Ducati team] thuis, was ongelooflijk. Ik denk dat het het beste gevoel ooit is”, zei hij.

“Toen gingen we naar India, ik won de sprint en werd tweede met de verkeerde band [in the GP]. Ik zei: 'Oké, nu staan ​​we nog maar 14 punten [behind]'. Het is tijd. Vervolgens won ik in Japan beide races, dus ik denk dat Japan misschien het punt was waarop ik zei: 'we kunnen het kampioenschap winnen'.

“Toen kwam de druk. Ik heb pas van Thailand genoten tot Qatar. Ik heb er mentaal veel moeite mee gehad. Het was de eerste keer dat ik dit soort druk voelde.

“Ik denk dat als ik geniet, zoals [Valencia], ik ben de snelste. Hopelijk kan ik volgend seizoen van deze ervaring leren en genieten van de eerste race.”

Er was dit seizoen weinig verschil tussen Martin en Bagnaia in termen van hoogte- en dieptepunten:

Bagnaia won in totaal 11 races en Martin won 13 keer. Bagnaia pakte echter de overwinning in meer GP's (7-4) en Martin Sprints (9-4).

Hun niet-score-aantal was ongeveer vergelijkbaar, met 6 voor Bagnaia en 4 voor Martin.

Maar er was een substantieel verschil in de weekenden waarin elk minder dan 20 van de maximale 37 punten scoorde.

Terwijl Bagnaia op slechts vijf van de twintig evenementen met minder dan twintig punten wegliep, deed Martin dat elf keer, meer dan de helft van het seizoen, ondanks het lagere DNF-aantal, wat erop wijst dat Pecco beter omging met schadebeperking.

Niettemin maakte Martin in zijn voorgaande seizoenen een enorme sprong vanaf de negende plaats in het algemeen klassement en stond hij op het punt de eerste satellietrijder te worden die de MotoGP-kroon zou winnen.

“Zondag maakte ik slechts drie fouten [until Valencia], dus ik denk dat we het geweldig hebben gedaan. Volgend seizoen is het doel om nul fouten te maken [if we do that] we zullen zeker dat kampioenschap brengen”, zei hij.

“Ik heb mijn team beloofd dat we ooit wereldkampioen zullen worden. Dat was het niet [this year]. Misschien is het niet volgend jaar. Maar ik heb het gevoel dat ik het kan. Dus hopelijk is het snel…“

Martin zal in 2024 bij Pramac Ducati blijven, op de nieuwste Desmosedici-machines, maar zijn zinnen blijven gericht op een fabriekszetel voor 2025.Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.