MotoGP

Jorge Lorenzo: Spaanse Belastingdienst begon een heksenjacht tegen mij | MotoGP


De Spanjaard, die aan het einde van het seizoen 2019 met pensioen ging, zegt dat de ‘druk en angst’ veroorzaakt door de ‘oneerlijke en verdraaide vervolging’ over zijn correcte status als Zwitsers belastingplichtige, ‘uiteindelijk mijn professionele leven heeft beïnvloed’.

Lorenzo voegt eraan toe dat de beproeving ‘me emotioneel versloeg’ op een manier die zijn rivalen op het circuit ‘nooit deden’…

‘Met het oog op recent nieuws over de juridische geschillen die ik heb gehad tegen de Spaanse BelastingdienstIk wil je een paar regels schrijven om je mijn visie te geven van wat er is gebeurd.

‘Zoals jullie allemaal weten, heb ik vele jaren geleden besloten om naar Lugano te verhuizen, een kleine maar moderne Zwitserse stad op amper een uur rijden van Milaan. Ik ben daarheen verhuisd, net als veel andere atleten, omdat ik de rust nodig had die de stad me bood als ik niet de halve wereld rondreist en vanwege de mogelijkheid om te trainen in de faciliteiten van het Yamaha-team (60 km van mijn huis). En natuurlijk waardeerde ik ook het belastingregime dat het zijn burgers biedt, veel redelijker en minder agressief en confiscerend dan dat van andere landen.

‘In juni 2017 opende de Spaanse belastingdienst een belastingcontrole waarin mijn status als Zwitsers belastingplichtige werd betwist. De aanslag liep uiteindelijk over 2013 tot en met 2016. Ondanks dat de Zwitserse autoriteiten volhielden dat mijn situatie volkomen legaal was, trok de Spaanse Belastingdienst altijd alles in twijfel. Dus stuurden ze honderden verzoeken naar mijn sponsors en teams, niet alleen op zoek naar informatie, maar ook naar mijn diskrediet tegenover de publieke opinie, waardoor ik in de media verscheen als een belastingontduiker. Ze gingen zelfs zo ver dat ze enkele agenten naar de paddock zelf stuurden om me te dwingen een document te ondertekenen. Deze mensen blokkeerden minuten voor de start van een wedstrijd mijn uitgang toen ik op de fiets wilde stappen. Evenzo moest ik het geld voorschieten dat ze van me eisten, om embargo’s en vernederende situaties (zoals op de lijst van fraudeurs) te vermijden. Een echte minachting.

‘Ik heb veel geleden in deze vijf en een half jaar. Als professional heb ik altijd geprobeerd om gefocust te blijven op de races door mezelf te isoleren van het lawaai van derden. Maar ik moet toegeven dat de druk en angst die deze oneerlijke en verdraaide vervolging van de Spaanse belastingdienst bij mij veroorzaakte, uiteindelijk mijn professionele leven beïnvloedde. Ze versloegen me emotioneel (in tegenstelling tot andere concurrenten dat nooit deden).

‘Anderhalf jaar geleden, eind juni 2021, al gestopt met de competitie, zag ik eindelijk licht aan het einde van de tunnel. De Rechtbank handhaafde de overtuigende argumenten van mijn advocaat met betrekking tot de jaren 2013, 2014 en 2015. En natuurlijk gaven ze het geld terug dat ik had voorgeschoten. Toch heb ik nooit enige vorm van reparatie gekregen voor de veroorzaakte schade. Geen vergoeding voor schade. Geen verontschuldiging, openbaar of privé, brief of telefoontje. Niks.

‘In december is een nieuwe uitspraak over 2016 gedaan. Ik ben ervan overtuigd dat deze nachtmerrie nu zal eindigen.

‘Belastingen zijn nodig en als het geld goed wordt beheerd door de Belastingdienst (wat niet altijd het geval is), is bijdragen iets om trots op te zijn. Toch moet overal waar u woont belasting worden betaald. De Spaanse Belastingdienst begon een heksenjacht en dacht een zondebok gevonden te hebben. Ze hadden het mis. Natuurlijk gaat niemand me de slapeloze nachten of de rust teruggeven die ik nodig had om me op de circuits te concentreren.’

Jorge Lorenzo GuerreroSource link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.