Jamie Chadwick: Extreme E- en W-series zijn briljant, maar ik mis de kroeg


jamie chadwick

Jamie Chadwick is de 2019 W Series-kampioen en ontwikkelingscoureur voor het Williams Formule 1-team – de 23-jarige praat met BBC Sport over de hoogte- en dieptepunten van het proberen om op de F1-grid te komen in een spannend jaar in Extreme E en terug in de W Series, die dit weekend de F1 Belgian Grand Prix ondersteunt

Datum Sessie Tijd Dekking
zaterdag 28 augustus Kwalificatie 1 & Kwalificatie 2 12:30-13:30 BST & 17:00-19:00 BST Op iPlayer en BBC Sport website & kwalificatie 2 ook 1730-1900 Red Button
zondag 29 augustus Halve finale & Crazy race, Finale 11:00-12:30 BST & 15:00-17:00 BST Op de iPlayer- en BBC Sport-website

Extreme E is waarschijnlijk het leukste dat ik achter het stuur heb. Het is zo nieuw en zo’n andere uitdaging. Als je voor het eerst iets nieuws probeert, krijg je zeker altijd dat plezier dat je misschien niet krijgt in je dagelijkse werk.

Ik hou van racen en alles wat ik doe, maar in Extreme E is het een geheel nieuwe vorm van motivatie.

Wat we tijdens een raceweekend hebben kunnen doen, is zo anders dan alles wat ik heb meegemaakt. We willen proberen om ergens op een betere plek te vertrekken naar toen we aankwamen met de legacy-projecten. Vroeg op pad gaan, de locatie verkennen en leren over milieukwesties – ik sta versteld van mijn gebrek aan kennis voordat ik erbij betrokken was, om eerlijk te zijn.

Helaas zal ik niet bij de Groenlandse race zijn – de Arctic X-Prix. Het wordt geweldig, mogelijk het hoogtepunt van het Extreme E-seizoen. Ik zou graag betrokken zijn bij wat Veloce daar doet om de problemen in dat deel van de wereld te benadrukken. Maar de W-serie roept.

Schokkend en verrijkend

De grootste schok in Senegal – waar ik als tweede eindigde voor Veloce – waren waarschijnlijk de stranden. Het klinkt naïef om te zeggen, maar we gaan naar stranden die openbare plaatsen zijn, ontworpen en schoongemaakt voor ons om naartoe te gaan, terwijl het strand waar we langs renden geen strand voor dat doel was. Het is echt ongelooflijk om het plastic te zien terwijl niemand het opruimt. Als je een van de tv-uitzendingen bekijkt of foto’s ziet … het is zeker het werk dat gedaan moet worden.

Extreme E heeft heel veel oude programma’s, waaronder het ondersteunen van het planten van een miljoen mangroven, wat echt cool was.

Voor de race zijn we een aantal scholen gaan bezoeken om een ​​idee te krijgen van alles wat ze proberen te doen. We hebben een aantal dingen gedaan, waaronder het helpen van kinderen voorlichting over gerecycled plastic in Dakar. En we deden daarna strandschoonmaak – de plasticvervuiling was ook ongelooflijk in de stad.

Maar wat ook cool is, is de man-vrouw-coureur die voor alle teams in Extreme E zorgt. Op dit moment hebben de mannelijke coureurs veel meer ervaring op een hoger niveau dan de vrouwen. Het is geweldig om mee te werken [French driver] Stephane Sarrazin, om zoveel te kunnen ontwikkelen en leren.

Maar over het algemeen toont het echt de capaciteiten van vrouwen in de offroad-wereld. Ik ben super onder de indruk van de meisjes in off-road. Extreme E is in die zin absoluut het hoogste niveau waarop ik heb geracet.

Genieten van de druk

Ik ben niet bang om terug te gaan en opnieuw te proberen de W Series te winnen nadat ik dat in 2019 heb gedaan. Ik zie het als een positieve motivatie – 2019 heeft me zoveel geleerd, met alles wat ik de afgelopen drie jaar heb geleerd, ik’ ben echt opgewonden.

Natuurlijk is er druk om het opnieuw te winnen, maar ik zie het als positief. Ik voel me vol zelfvertrouwen. Ik zal zo hard werken als ik kan om het opnieuw te doen – we hebben het al eens eerder gedaan. Ik hou van dat soort druk.

De W-serie heeft heel goed werk geleverd met de hele kalender. Amerika en Mexico zijn twee grote races waar ik echt niet op kan wachten – goede bucketlist-races.

De simulator bij Williams is de enige ervaring die ik tot nu toe heb met het besturen van een F1-auto, dus ik kan leren en ontwikkelen met het team. Williams heeft me zo gesteund met wat ik probeer te bereiken.

Maar er gaat niets boven op het circuit zijn. Vanuit mijn oogpunt is er niets te vergelijken met autorijden in het echte leven.

Ik heb de kroeg gemist

Vorig jaar was een vreemd jaar voor iedereen – ik mocht nog racen, dus er was een zekere mate van normaliteit in die zin… dat het geen 12 maanden van niets was. De belangrijkste les die ik heb geleerd, is dat ik moet proberen ervoor te zorgen dat ik van alles geniet – ik heb zoveel geluk dat ik kan doen wat ik doe. Ik heb zoveel geluk dat ik in de positie ben waarin ik me bevind. Ik moet ervoor zorgen dat ik hard genoeg werk om al deze kansen te benutten.

De kansen voor vrouwen in de autosport zijn groter dan ooit, maar ik wil elke kans die ik krijg aangrijpen.

Ik heb de kroeg gemist. Mag ik dat zeggen? Het gaat niet eens om het drinken. Er is geen beter gevoel, vooral niet als de zon schijnt… je hebt je vrienden bij je en het is een leuke echte Engelse pub.

Ik vond het geweldig om naar Engeland te kijken op het EK en naar Team GB op de Olympische Spelen – maar als er een maatstaf is voor hoe Brits ik ben; niets ter wereld gaat boven een pub en een zondagse lunch. Ik fiets het eraf, als het moet.

Ik heb genoten van deze zomer, het kijken naar de verschillende sportevenementen en ik ben nu massaal bezig met mijn wielrennen. En het trainen voor de triatlon die ik wel deed, hield me bezig.

Hopelijk is er voor iedereen licht aan het einde van de tunnel.

Jamie Chadwick was in gesprek met Matt Warwick van BBC Sport.

Rond de BBC iPlayer-bannerRond de BBC iPlayer-voettekst

Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: