Formule 1

‘Ik weet niet hoe ik het heb overleefd’


De Alfa Romeo-coureur werd met hoge snelheid de lucht in gestuurd tijdens een ongeval met meerdere auto’s in de eerste ronde waarbij George Russell en Pierre Gasly betrokken waren, waardoor de race van afgelopen zondag op Silverstone meer dan 40 minuten werd onderbroken.

Nadat hij ondersteboven over de run-off en het grind had geschaatst, rolde Zhou’s auto ton over de bandenbarrière voordat hij het vanghek raakte en ondersteboven landde. Wonder boven wonder kwam Zhou ongedeerd uit het wrak en gaf de Halo de eer dat hij zijn leven had gered.

Zhou sprak uitgebreid tijdens zijn eerste mediasessie sinds de gruwelijke crash die ondersteboven was, en opende zich toen hij terugdacht aan het incident en zijn daaropvolgende ontsnapping.

“Toen de flip gebeurde, probeerde ik eerst mijn hand van het stuur te halen”, legde Zhou uit.

“Omdat je maar nooit weet, kun je bij zo’n crash heel gemakkelijk je hand breken, en terwijl ik gewoon over de grond rolde, wist ik dat ik een enorme impact zou krijgen omdat de auto niet stopte.

“Ik probeerde mezelf op te sluiten in een zo veilig mogelijke positie, wachtend op de laatste impact. Gewoon de hand naar achteren houden, maar ik houd hem redelijk gespannen zodat hij niet rondvliegt als je die laatste impact hebt. Dat was dus het geval.

“Toen ik eenmaal gestopt was, wist ik niet waar ik was, omdat ik ondersteboven was, en het enige dat ik voelde was een [fluid] lekt. Ik wist niet zeker of het van mijn lichaam kwam of van de auto.

“Dus ik probeerde gewoon de motor uit te zetten omdat de motor toen nog aan stond. Ik wist dat als er brand zou ontstaan, het moeilijk zou zijn om eruit te komen, dus ik zette mijn motor af en toen was alles in orde.”

‘Ik wist niet waar ik was’

Toen hem werd gevraagd hoe hij erin slaagde om uit de auto te komen, zei Zhou: “Ik gleed mezelf een beetje uit.

“Dus in ieder geval om mijn been te hebben, mijn voeten zijn al een beetje uit de bovenkant van de stoel. En ze hebben me eruit kunnen halen.

“Ik realiseerde me niet dat ik tussen de barrières zat. Ik dacht dat ik naast de barrières was. Maar ik was eigenlijk tussen de barrière en het hek, waarvan ik niet weet hoe ik het overleefd heb.

“Maar als ik terugkijk, heeft de Halo die ik zag me natuurlijk gered.”

Zhou krijgt de kans om de crash direct achter zich te laten als hij dit weekend deelneemt aan de Oostenrijkse Grand Prix.

“Al op zondag heb ik de race teruggekeken”, voegde hij eraan toe. “Ik voelde me niet ziek toen ik ernaar keek of dat gevoel had.

“Ik heb het gevoel dat ik zelf een beetje kon verteren, dus ik was mentaal blij dat ik gewoon een dag vrij had en ging toen weer mijn fysieke conditie controleren. Voor mij was het geen probleem.

“Het is duidelijk dat je soms iets doet en je een beetje mentale hulp nodig hebt, maar deze keer had ik niet het gevoel dat het nodig was.

“Zondagavond sms’te ik al mijn technici met de vraag: is mijn stoel in orde? Voor chauffeurs is de stoel erg belangrijk. Het is tot nu toe erg comfortabel geweest, maar het kan anders zijn, zelfs als ze hetzelfde proberen te doen.”

Russell was een van de eersten op de plaats van het ongeval nadat hij zijn beschadigde Mercedes had achtergelaten om naar Zhou te rennen en de toestand van de F1-rookie te controleren.

In een afzonderlijk gesprek met Sky prees Zhou Russells reactie en zei: “Ik wist dat er één man was, die een gesprek met me aanging om er zeker van te zijn dat alles in orde was. Als ik naar de foto’s kijk, was het George. Respect voor hem. Het was heel sportief.”Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: