https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-6864478743506327

‘Ik ben niet vergeten hoe ik moet rijden’


De charismatische Australiër is sinds zijn komst ruimschoots voorbijgestreefd door teamgenoot Lando Norris en beleefde een bijzonder moeilijk eerste seizoen bij Woking in 2021.

Ricciardo hoopte dat 2022 een ander verhaal zou zijn, vooral na zijn schitterende doorbraak op Monza vorig jaar, maar zeven races in het nieuwe seizoen en er lijkt weinig veranderd te zijn.

Voorafgaand aan de Grand Prix van Monaco gaf McLaren-CEO Zak Brown zelfs toe dat er “mechanismen” bestaan ​​die het team in staat zouden stellen om het contract van de slecht presterende Ricciardo eerder te beëindigen dan het einde van 2023.

Spreken met Crash.net in een exclusief interview tijdens de recente Spaanse Grand Prix, opende Ricciardo zijn worstelingen en waarom hij vastbesloten is om zijn twijfelaars ongelijk te bewijzen.

“Het is een soort van eb en vloed waarbij ik mezelf soms tegen de borst stoot”, zegt Ricciardo. “Maar andere keren ben ik opgewonden en gemotiveerd om te bewijzen dat veel mensen ongelijk hebben en mezelf gelijk te bewijzen.

‘Meer wel dan niet, zal ik een beetje grinniken om de twijfel. Want zelfs vorig jaar waren er zeker momenten waarop ik het probeerde uit te zoeken.

“Maar al in april en mei [last year] er waren artikelen als ‘hij is het kwijt’ maar een half jaar eerder in 2020 werd ik beschouwd als een van de opvallende coureurs van dat seizoen.

“De realiteit is dat ik in zes maanden niet ben vergeten hoe ik moet rijden, ik ben mijn concurrentievoordeel niet kwijtgeraakt, het is gewoon een soort moment in de tijd waarvan ik wist dat ik eruit kon komen.

“Je krijgt altijd mensen die dit en dat zeggen. Het is wat het is. Het is aan mij in de auto om te bewijzen dat ze ongelijk hebben.

“Maar niemand zal meer in me kruipen dan ikzelf, dus iemand die me zegt dat ik mijn vinger moet uittrekken, zal me niet veranderen, want als ze me vertellen om mijn vinger eruit te trekken, dan zeg ik tegen mezelf veel meer.”

Het belangrijkste seizoen van Ricciardo’s F1-carrière?

Dour vertoningen in Barcelona en Monaco hebben de druk op Ricciardo alleen maar verder opgevoerd.

Gezien de kritische opmerkingen van Brown, als Ricciardo niet snel de kenmerken van McLaren’s auto kan beheersen en de zaken kan omdraaien, zou hij een reëel risico lopen zijn stoel te verliezen.

Mochten ze besluiten hun verliezen te beperken, dan zou McLaren geen tekort hebben aan opties voor 2023 met de helft van het netwerk buiten contract. Een van de meest aansprekende kandidaten voor een mogelijke opening zou zeker Pierre Gasly zijn, die geen kans heeft om terug te keren naar Red Bull nu Sergio Perez een nieuw tweejarig contract heeft gekregen.

Dus, is 2022 zojuist het belangrijkste geworden van Ricciardo’s hele F1-carrière?

“Ze zijn allemaal belangrijk”, antwoordt Ricciardo. “Ik zou hier niet meer belang aan hechten.

“Strikt genomen was 2013 waarschijnlijk mijn belangrijkste [year] toen ik probeerde de Red Bull-drive te krijgen, vooral nadat ik Mark kende [Webber] ging met pensioen. Ik wist dat dat jaar me echt naar een topteam had kunnen stuwen. Dus dat was toen heel erg belangrijk.

“Terwijl het dit jaar meer gaat over mezelf bewijzen dat ik gelijk heb. Zelfs zoals Monza, hebben mensen nu zoiets van ‘oh, het was maar eenmalig’. Je wint niet zomaar gratis in de F1, het gebeurt niet zomaar. Je moet een heel zeker persoon zijn om een ​​perfect weekend in de F1 uit te voeren.

“Ik denk om een ​​lang verhaal kort te maken, ik weet dat ik het nog steeds kan en ik geloof 100% in mezelf. Zelfs als dat vorig jaar een beetje wankelde, is het zeker terug. Het is gemakkelijk om op papier te kijken en te denken van ‘het is niet anders’, maar ik blijf erbij.

“Ik denk dat mensen het vergeten, dus nu ik hier vandaag zit, ben ik opgewonden om mensen eraan te herinneren.”

Achter Ricciardo’s ‘volwassen mentaliteit’

Tegen het einde van vorig jaar zei Ricciardo dat hij vrede heeft met het vooruitzicht om nooit een F1-wereldkampioenschap te winnen als zijn carrière zo zou verlopen.

Het is een mentaliteit die niet veel coureurs zouden toegeven in zo’n moordende sport, waar alles wat minder is dan winnen vaak als een mislukking wordt beschouwd. Voor Ricciardo komt het voort uit het feit dat hij niet met spijt op zijn carrière wil terugkijken als hij zijn uiteindelijke doel niet bereikt.

Achteraf bezien was de beslissing van Ricciardo om Red Bull eind 2018 te verlaten voor een grotendeels mislukte periode van twee jaar bij Renault een slecht beoordeelde zet, ook al houdt hij vol dat hij er geen spijt van heeft.

Het was tenslotte bij Red Bull waar Ricciardo zijn reputatie en voorraad hoger dan ooit opbouwde, bekend werd om zijn aanstekelijke persoonlijkheid buiten de baan en zijn gedurfde lunges erop terwijl hij de vloer veegde met Sebastian Vettel en naar voren kwam als een potentiële kampioenskandidaat .

“Elk jaar geloofde ik natuurlijk dat ik goed genoeg was om het te doen [win a title] en natuurlijk heb ik het niet gedaan’, zegt hij.

“Ik weet dat er zoveel variabelen zijn in deze sport en dat er zoveel dingen samen moeten gaan. Het is geen tennis, het is niet dat als ik die dag de bal beter raak, ik de wedstrijd ga winnen. Zo zwart-wit is het niet.

“Het is waarschijnlijk gewoon een beetje volwassenheid en begrip dat de sport zo veel complexer is dan alleen dat je de beste coureur op die dag bent. Dus het is weten dat er meer dingen zijn en dat ik niet de enige controller in deze game ben.

“Het komt niet voort uit een verslagen mentaliteit. In 2014 en 2016 had ik het gevoel dat ik materiaal voor het wereldkampioenschap was, maar ik werd derde in het kampioenschap.

“Ik ben me ervan bewust dat ik me het beste zou kunnen voelen, maar het gebeurt nog steeds niet. Al dit soort dingen. Dus dat is één onderdeel, gewoon realistisch zijn met de sport als geheel.

“Het tweede deel is dat als dit het enige is dat me echt voldoening geeft uit deze sport, ik misschien niets meer overhoud. Dus het is een soort van volwassenheid en alleen door groei en leven, vind je andere dingen die je drijven, of je vervulling geven.

“Er is geen garantie dat ik wereldkampioen zal worden, dus ik zou er een hekel aan hebben om terug te kijken op een 15-jarige carrière, bijvoorbeeld met wroeging of woede of ongenoegen. Ik zou het gewoon haten om terug te kijken en te zijn als ‘oh ik was’ t wereldkampioen, dus dat was balen’.

‘Omdat de waarheid is, dat is niet zo. Het was leuk, ik heb de wereld gezien. Er zijn dus nog andere kleine dingen die er uit kunnen worden gehaald. Maar zou het beter zijn als ik wereldkampioen was? Absoluut.”

Is erfenis belangrijk voor Ricciardo?

Op 32-jarige leeftijd is Ricciardo dichter bij het einde van zijn F1-carrière dan het begin ervan. Ondanks zijn recente beproevingen en beproevingen, brandt Ricciardo’s passie voor de sport en zijn verlangen om te slagen nog steeds sterk.

Op de vraag welke factor zal bepalen wanneer hij uiteindelijk besluit zijn helm op te hangen, antwoordt Ricciardo al snel “competitie en plezier”.

“Als ik elk weekend zou winnen, denk ik dat dat de levensduur zeker zou verlengen”, vervolgt hij.

“Als ik je nu vertel dat ik over vijf jaar denk, maar in mijn vijfde jaar won ik mijn eerste wereldkampioenschap, dan ga ik zeker meer doen.

“Het is een soort van ‘neem het zoals het komt’. Ik weet dat er enkele koppen zijn opgepikt over [Las] Vegas stond op de kalender en ik dacht ‘Oh, ik ga niet meer met pensioen’ en mensen zeiden ‘meen je het serieus of niet?’ – dat was ik duidelijk niet.

“Ik denk ook dat je met de sport duidelijk veel op het spel zet en een voertuig tot het uiterste drijft en risico’s neemt. Dus ik denk dat zolang ik nog steeds bereid ben om dat te doen, en hoewel ik het op het hoogste niveau kan doen en competitief kan zijn, ik het zal blijven doen.

“Ik heb poles gehad, ik heb races gewonnen, maar ik ben nog steeds geen wereldkampioen. Dat is eigenlijk nog steeds wat ik eruit wil halen. Zelfs als ik hem volgend jaar zou winnen, bijvoorbeeld, dan wil ik daar waarschijnlijk niet meteen mee stoppen. Er zit zeker nog een handvol jaren in mij.”

Dus hoe wil Ricciardo dat zijn F1-carrière herinnerd wordt?

“Niet om nonchalant te zijn, maar legacy is niet iets waar ik echt over nadenk”, zegt Ricciardo. “Ik ben niet zo bezig met dat soort dingen.

“Ik ben meer bezig met… Ik zou graag een goede, positieve invloed hebben. Als sommige kinderen tegen me opkijken en ik een goed rolmodel ben geweest voor jonge, opkomende atleten, dan zou ik daar blij mee zijn.

“Wil ik ergens een standbeeld van mezelf? Dat spul stoort me niet. Gewoon meer om een ​​goed voorbeeld te zijn, en egoïstisch als ik het op mijn manier heb gedaan en van de rit heb genoten, hoe lang ik ook in de F1 blijf.

“Als ik terugkijk op die jaren en zeg ‘dat was een geweldige tijd’ en ik ben echt blij met die periode van mijn leven, dan zal ik opgestookt zijn.”Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: