Hoe dicht kwam NASCAR-legende Jeff Gordon bij F1?


Viervoudig NASCAR-kampioen Jeff Gordon sprak wel met meerdere Formule 1-teams, maar een carrière in de serie leek nooit realistisch.

In juni 2003 nam Gordon deel aan een test op de Indianapolis Motor Speedway, waarbij hij van machine wisselde Williams chauffeur Juan Pablo Montoya.

Dat gaf Gordon zijn eerste actie achter het stuur van een Formule 1-auto terwijl hij de FW24 proefde, en vanaf daar begonnen er een paar deuren open te gaan.

Verschillende teams begonnen interesse te tonen om hem naar de Formule 1-grid te brengen, en toen hij begon te praten, kwam de belangrijkste vraag in hem op: zou hij competitief kunnen zijn? Had hij een budget mee te brengen? Zou hij zijn nek kunnen trainen om aan de eisen te voldoen?

Uiteindelijk zei hij dat die gesprekken met teams ‘serieuzer’ werden dan hij na die test had voorzien.

“Er waren veel discussies die daarna serieuzer werden dan ik dacht, omdat ik er zoveel plezier aan beleefde”, zei hij terwijl hij op de website verscheen. Beyond the Grid-podcast.

“Toen begon ik te denken: ‘Zou ik mijn nek genoeg kunnen trainen om dit te doen? Zou ik de nummers kunnen leren? Zou ik competitief kunnen zijn?’ Voor mij dacht ik dat het een te steile klim was om te bereiken.

“Ik was op een punt… de kans kwam een ​​beetje langs. Ik ging naar de Spaanse Grand Prix in Barcelona en was eigenlijk gewoon op vakantie, gewoon aan het rondlopen. Het was toevallig toen de F1-race plaatsvond, dus gingen we naar de race.

“Jimmie Johnson [seven-time NASCAR champ] was eigenlijk bij mij en ineens waren er een paar mensen van ‘Hé, die en die wil graag met je praten’. Ik ben in de Jaguar-paddock en ‘Hé, vertel ons wat er aan de hand is met je toekomst, we zagen je in de Williams rijden’.

“Het was waarschijnlijk, meer dan wat dan ook, of ik geld had om naar de F1 te brengen en of ik een F1-coureur wilde worden?

“Ik ging zitten met Frank [Williams], Ik denk dat hij na die test naar Indianapolis kwam voor de eigenlijke race.

“Ik ben bij hem gaan zitten en heb erover gesproken. Ik denk dat het een soortgelijk type sonde kan zijn geweest.

“Het werd nergens serieus en op dat moment had ik het ook niet verwacht, omdat ik zo ingeburgerd was in NASCAR dat … acht jaar eerder was dat gebeurd, het misschien een ander gesprek was geweest.”

Bekijk de nieuwste teamkleding voor 2021 via de officiële Formule 1-winkel

1997 F1-kampioen Jacques Villeneuve speelde ook een rol in de Formule 1-gesprekken voor Gordon toen BAR [British American Racing] waren in oprichting.

Gordon gelooft dat het team een ​​Amerikaanse coureur aan boord wilde, maar hij voelde zich niet op zijn gemak bij het idee NASCAR te verlaten toen hij races en titels won, om een ​​nieuwe weg in te slaan en te trainen voor de Formule 1.

“Jacques maakte deel uit van de gesprekken toen hij bij BAR was, toen dat allemaal werd gevormd, ik denk dat ze een Amerikaanse coureur wilden en op de een of andere manier was ik op de lijst gekomen”, onthulde Gordon.

“We hadden veel discussies, maar de discussies waren ‘Je moet een IndyCar gaan testen, je moet testen…’ op dat moment was het, ik weet het niet, wat de formule ook was in Europa.

“Ik denk dat dat rond 1998 en 1999 was, dus ik had net mijn derde kampioenschap gewonnen en dus was het warm voor mij in NASCAR.

“Dus toen ik keek, was het als ‘Je wilt dat ik vertrek? Ik zit bij het beste team dat races wint, kampioenschappen wint en ik zal dit moeten verlaten en mijn carrière helemaal opnieuw moeten beginnen en gaan leren hoe ik een wegrenner moet zijn en in een auto met open wiel en achterin?’

“Ik was als een man waar het leuk is om over te praten, maar nogmaals, het lijkt niet realistisch. Beide kansen kwamen op mijn pad en waren leuke discussies, maar gingen nooit ergens heen omdat ik van NASCAR hou en ik zag gewoon niet waar ik op dat moment begon, de realiteit was. ”

Volg ons op Twitter @Planet_F1, zoals onze Facebook pagina en doe mee op Instagram!

//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.6&appId=647827705229228”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));https://platform.instagram.com/en_US/embeds.jsSource link

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: