MotoGP

‘Happy’ Maverick Vinales voelt zich ‘erg sterk’ op Aprilia | MotoGP


Het kostte Maverick Vinales slechts een paar runs tijdens de privétest in Misano van deze week om te besluiten volgend weekend in Aragon voor Aprilia te racen.

Na een jaar van achtbaanemoties – waaronder het winnen van de Qatar-seizoensopener, als laatste eindigen op de Sachsenring, tweede een week later in Assen en vervolgens een tweedelige ‘scheiding’ van Yamaha aan weerszijden van de zomervakantie – de 26- jarige bestempelde de Aprilia-test als een van de ‘gelukkigste momenten van mijn leven’.

“Omdat na vijf jaar daar [at Yamaha] ups en downs doen en we begrepen veel dingen niet, op het einde zeg je ‘wat is er aan de hand?’ Maar zodra ik naar Aprilia sprong, ken ik mijn potentieel, ik weet wat ik nog meer kan doen”, zei Vinales.

De Spanjaard, winnaar van zowel Suzuki (1) als Yamaha (8), gaf toe dat hij nerveus was voor zijn eerste ontmoeting met een V4-motor.

179 ronden later (65 op dinsdag, dan 114 vandaag) en Vinales had de RS-GP naar een beste ronde van 1m 32,4s gebracht, een evenaring van wat hij had bereikt op weg naar de overwinning voor Yamaha in de Grand Prix van vorig jaar en 0,8s onder de beste raceronde van Aprilia.

“Eerlijk gezegd ging ik [into the test] zonder verwachting, omdat je nooit weet hoe de motor gaat reageren”, zei Vinales. “Maar ik moet zeggen dat ik een beetje nerveus was omdat ik nog nooit een andere [V4] motor.

“Ik was gewend om op fietsen te rijden die een Inline 4 hebben, maar ik was nogal verrast dat de manier waarop ik me aanpaste aan de motor vrij eenvoudig was en dit is leuk. Kortom, de fiets heeft een echt [good] handling motor die ook erg belangrijk is voor een lange race.

“Wat ik moet veranderen, is dat de manier van remmen een beetje anders is. Dit is een groot leerproces omdat de manier waarop je kunt remmen met de Aprilia totaal anders is en hiervoor zal ik meer ronden nodig hebben.

“En ook Aleix [Espargaro] remt heel hard en ik zal een beetje van hem moeten leren hoe hij dat sterke remmen doet. Maar ik denk dat dit met vertrouwen zal komen. Dit is het belangrijke punt.”

Het gemak waarmee Vinales zich op de Aprilia voelde, betekende dat hij na slechts ‘drie runs’ de RS-GP wilde racen. Dat debuut komt dus komend weekend in Aragon.

“Het is de beste manier om je voor te bereiden op volgend jaar”, zei Vinales. “Ook al ben ik er misschien nog niet klaar voor omdat het qua rijstijl moeilijk is om één te zijn met de motor, omdat ik gewend was op een heel andere motor te rijden.

“Maar ik denk dat ik in Aragon iets meer zal begrijpen, ook rijdend met Aleix, hij is snel, dus ik kan snel leren hoe de fiets werkt.

“Maar ik voel me sterk. Ik voel me heel sterk en dit is het positieve punt.

“Nu heb ik de kans om zes races te rijden en dit is veel beter dan om slechts vijf dagen te rijden.” [winter] testen. Ik zal proberen me goed voor te bereiden, ook met Aleix, de fiets uit 2022, wat erg belangrijk voor me is.”

Toen Vinales tekende voor Aprilia, was de RS-GP nog steeds niet doorgebroken in de MotoGP-top vijf. Dat veranderde zondag toen Espargaro een emotionele derde plaats vierde in de Britse Grand Prix.

“De sfeer is erg sterk en ook vanaf een podium komen is de beste tijd om bij het team te komen en ze feedback te geven”, zei Vinales.

“Aleix en Savadori hebben zeker geweldig werk geleverd, want ze rijden erg snel en de motor werkt goed. Ik was behoorlijk verrast omdat de aanpassing aan de motor vrij snel is gegaan.”

In eerste instantie werd er onderhandeld om Yamaha aan het einde van dit seizoen te verlaten, maar het vroege Aprilia-debuut is alleen mogelijk na de daaropvolgende splitsing die volgde op zijn schorsing wegens te hoog toerental in Oostenrijk.

Maar was Vinales verrast dat Yamaha, als onderdeel van de scheidingsvoorwaarden, hem er niet van weerhield om voor Aprilia te racen tot 2022?

“Nee, het is eerlijk. Iedereen moet de kans krijgen en dingen in het verleden laten”, antwoordde hij.

“Na alles wat er is gebeurd, was het enige wat ik in gedachten had om te blijven rijden, ik geef niet op!” Viñales zwoer. “Totdat ik mijn doelen heb bereikt, zal ik heel sterk blijven.

“Ik zal al vanaf de eerste ronde in Aragon tot het uiterste pushen. Ik ken mijn plek in Aprilia voor wat het is, dus ik moet zoveel pushen. Ik moet mezelf verbeteren en ik moet doorgaan.”

Met Vinales naast Espargaro, zal rookie Lorenzo Savadori worden verplaatst naar testen en wildcard-taken.Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: