GP van Saudi-Arabië: persconferentie na kwalificatie


De persconferentie na de kwalificatie van vandaag met Sergio Perez, Charles Leclerc en Carlos Sainz.

Volg interviews – uitgevoerd door Johnny Herbert

Vraag: Nou, Sergio Perez pole position hier in Saoedi-Arabië. Hoe voelt dat?
Sergio Pérez: Nou, het kostte me een paar races, maar wat een ronde, man. Ongelooflijk. Ik zou 1000 ronden kunnen rijden en ik denk niet dat ik die ronde zou kunnen verslaan. Het was ongelooflijk.

Vraag: En je moet blij zijn voor morgen omdat je in de perfecte positie bent.
SP: Ja, we hadden niet echt verwacht dat we de Ferrari’s zouden evenaren in de kwalificatie, we concentreerden ons voornamelijk op de race, dus hopelijk krijgen we ze morgen.

Vraag: Charles Leclerc, ten tweede, hoe voel je je na die ronde?
Charles Leclerc: De ronde voelde eerlijk gezegd goed. Ik ben erg blij met de ronde. Tijdens de kwalificatie ging het erom gewoon op het goede spoor te blijven en geen fouten te maken, wat erg kostbaar zou zijn geweest, en in Q3 in een tweede ronde ging ik er gewoon voor en bracht ik min of meer alles samen. Er is hier en daar wat, maar ja, ik had absoluut niet verwacht dat Checo met die rondetijd zou komen, dus mijn felicitaties aan hem. En ik ben er vrij zeker van dat hij vandaag fantastisch werk heeft geleverd.

V: Morgen weer een dag, hè?
CL: Ja, morgen is het weer een dag en hopelijk hebben we een goede start.

Vraag: Carlos, derde positie, hoe was de ronde?
CL: De ronde voor P3 was redelijk goed. Het zat op een gebruikte band omdat ik dit weekend om de een of andere reden een beter gevoel krijg van een gebruikte band. De nieuwe band is voor mij erg digitaal, erg lastig te hanteren. En toen ik voor de laatste run van Q3 op nieuw ging, had ik gewoon geen grip op de achterkant en had ik het moeilijk, dus voor een gebruikte band was het niet zo erg. Maar nogmaals, Checo en Charles waren me een beetje voor, dus het is nog steeds oké.

Vraag: Het wordt morgen een geweldige race, hè?
CS: Het wordt spannend. Alle vier de auto’s door elkaar, tussen de Ferrari’s en de Red Bulls, dus we zullen met elkaar spelen denk ik met strategie en passes, wat een spannende race moet worden.

Persconferentie

Vraag: Veel felicitaties aan de top drie kwalificaties voor de FIA ​​Formula 1 Saudi Arabian Grand Prix. Op de derde plaats, Carlos Sainz. Op de tweede plaats. Charles Leclerc. En de eerste pole position van zijn Formule 1-carrière, onze polesitter, Sergio Perez. Checo, het is een tijdje geleden. Dit is startnummer 215. Van harte gefeliciteerd. Als eerste. Hoe voel je je?
SP: Ja, allereerst moet ik zeggen, goed gedaan voor het hele team. Het was een zwaar weekend in Bahrein, waar we zo teleurgesteld waren dat we beide auto’s moesten missen. Maar het team liet het hoofd niet zakken en we bleven pushen. We hadden het gevoel dat we niet zo sterk waren als we denken dat we in de race zullen zijn. Het is dus al een heel goed teken om op pole te staan. En ja, over het algemeen denk ik dat het zo moeilijk was deze kwalificatie, want als je het je herinnert, zijn we in Q2 een half uur gestopt en gewoon je hoofd erbij gehouden, gefocust. Het is best moeilijk en het kost veel tijd dat je gefocust moet blijven om na te denken over wat je moet doen om ervoor te zorgen dat je die perfecte ronde maakt en ik doe het wanneer het er toe doet. Ik bedoel, ik kan nog 1000 ronden rijden en ik denk niet dat ik deze rondetijd kan verbeteren.

Vraag: Het was een vertraging van 57 minuten, Checo. Maar betekent het nog meer voor je om deze eerste paal op zo’n veeleisend straatcircuit te krijgen?
SP: Zeker. Ik denk dat er geen ander circuit is zoals dit. Als ik hier paal kan krijgen, kan ik overal ter wereld paal krijgen. Dus dit is absoluut de meest veeleisende plek om de perfecte ronde te rijden, weet je, het risiconiveau, het niveau van precisie dat je op deze plek moet hebben is gewoon enorm.

Vraag: En je was de derde snelste na de eerste runs van Q3. Waar heb je de extra tijd gevonden?
SP: Ik denk dat de hoeveelheid risico die ik moest nemen, weet je, maar ik denk dat risico samen met precisie, weet je, gewoon vastspijkeren op alle inzendingen. Maar het risiconiveau was extreem hoog. Het kan heel gemakkelijk doorgaan.

V: Nou, heel veel gelukwensen voor jou. Charles, ik kom nu naar je toe. Ten eerste, verwachtte je die ronde van Checo en Red Bull?
CL: Nee, ik was niet eerlijk tegen Checo. Het moet een ongelooflijke ronde zijn, want ik wist dat ik een behoorlijk goede ronde had gereden. En toen kwam Checo naar buiten en deed het beter. Dus ja, een geweldige baan voor hem. Ik worstelde wat meer in de laatste sector en ik denk dat het risico dat hij nam op het einde waarschijnlijk heeft betaald.

Vraag: Hoe zit het met je voorbereidingen voor de race van morgen? Heb je het gevoel dat je een goede raceauto onder je hebt?
CL: Ja, ik denk dat we dat doen. Ik vind het heel vreemd, want we zijn eigenlijk sneller met de gebruiksbanden dan de nieuwe banden en we moeten dat als team begrijpen, gewoon om een ​​beetje beter voorbereid te zijn op de volgende race met deze nieuwe banden, en om ze in de rechter raam. Maar over het algemeen denk ik dat ik voor de race van morgen vrij zeker ben. Ik denk dat we vanmorgen snel waren tijdens de racesimulatie. Dus ja, vrij zeker voor morgen.

Vraag: Carlos komt naar je toe. Ook voor jou goed gedaan. Snelste in Q1 en Q2 en de eerste runs van Q3. Dacht je dat de paal aan was?
CS: Ik dacht dat de pole om was, ja na waarschijnlijk de eerste run van Q3, omdat ik wist dat ik het lab op de gebruikte band in Q3 had gedaan, want dit weekend, om de een of andere reden, zoals Charles zei, voel ik me een stuk beter met een gebruikte band band dan wat ik voel met een nieuwe band, wat me uiteindelijk waarschijnlijk de pole-positie heeft gekost, mijn snelste kwalificatieronde in Q3 te rijden, er een te rijden met een gebruikte band die me een beter gevoel geeft, en niet wordt in staat zijn om te verbeteren op een nieuwe, is precies wat ik nodig heb om met het team in te graven en te zien waarom deze nieuwe band ons die extra overstuur geeft bij hoge snelheid, dat ze uiteindelijk veel vertrouwen wegnemen en ze niet toestaan ​​dat je je rondetijd verbetert. Dus over het algemeen best tevreden, want ik ben daar of in de buurt weer geweest de hele kwalificatie – maar uiteindelijk is het fair play voor Checo voor die megaronde die hij deed, en natuurlijk voor Charles omdat hij hem bijna versloeg. Allemaal goed dus.

Vraag: Zoals je zegt, nog een beetje om in te graven, wat de banden betreft, maar ben je dit weekend gelukkiger met de auto dan in Bahrein?
CS: Ik heb veel verschillende dingen uitgeprobeerd, vooral vrijdag, ik speelde veel meer met de setup dan ik op een normale vrijdag zou doen, gewoon om de auto een beetje te verkennen. Dus nu, voor mij, zullen de vrijdagen een beetje meer in die kant zijn: experimenteel – om te proberen de auto te begrijpen en te proberen hem wat meer naar mijn zin te maken. En voor Quali heb ik gewoon alles bij elkaar gebracht, om behoorlijk sterk te zijn. En ik had het gevoel, ja, waarschijnlijk dit weekend, vooral tijdens de kwalificatie, voelde ik me zelfs sterker dan Bahrein. Nu moet ik zien dat ik in dit tempo morgen in de race kan repliceren, wat mogelijk zou moeten zijn en ja, ik ben opgewonden om te zien welke vooruitgang we hebben geboekt.

Vragen van de vloer

Vraag: (Matt Kew – Autosport) Een vraag aan alle drie de coureurs. Stefano Domenicali van deze week heeft gezegd dat er mogelijk 30 circuits zijn, als onderdeel van een 24-racekalender. Dus, gezien de crashes die vandaag lijken, de gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur, moet dit circuit dan een van de circuits zijn die behouden blijven?
SP: Nou, ik denk dat het geen zin heeft om daar energie aan te verspillen. Op dit moment zijn we net klaar met de kwalificatie. Ik denk dat er zeker enkele overwegingen zijn die we als groep zullen moeten doen en kijken wat het beste is voor de sport in de toekomst.

CL: Ja ik ben het met je eens. Ik wil nu niet te veel in details treden over dit onderwerp, maar het is zeker een discussie die we na deze race zouden moeten voeren, zodra alles tot rust is gekomen en we zullen erop terugkijken, en dan zullen we zien.

CS: Ik ben het eens. Ik denk dat er na deze race zal moeten worden gediscussieerd. Want wat er de afgelopen 24 uur is gebeurd, is duidelijk… is zeker een punt van discussie en overwegingen die we moeten meenemen naar de toekomst.

Vraag: (Jeremy Satis – AutoHebdo) Hoe moeilijk was het om zo’n lange onderbreking aan te pakken, na de crash van Mick in Q2. Voor alle drie de chauffeurs.
CL: Ja, dat was het, het was erg lastig, want, vooral op een stratencircuit, draait het allemaal om het opbouwen naar die laatste ronde in Q3 en eigenlijk alles samenvoegen in Q3, en alle ronden ervoor zijn gewoon handig voor de coureur om gewoon te pushen elke keer een beetje meer de limiet, maar dan met zo’n grote doorbraak, is het een beetje als een reset. Dus dan moet je deze opbouw opnieuw starten. Dus ja, het was zeker lastig om er dan meteen mee aan de slag te gaan, meteen uit de doos.

CS: Ja, ik wist niet dat het bijna een uur was. Ik bleef in de auto en had er waarschijnlijk uit moeten springen omdat ik een uur in de auto niets deed. Ik bleef daar gewoon wachten. Ik dacht dat het korter zou zijn.

CL: Ik denk dat we de enige twee zijn die in de auto blijven!

CS: Ik heb het gevoel dat uit de auto stappen niet goed is, want ik heb het gevoel dat ik de verbinding verbreek als ik uit de auto spring, en ik blijf liever in – maar waarschijnlijk was deze keer iets te lang om erin te blijven. En ik nam de helm op een gegeven moment, gewoon om wat frisse lucht te krijgen. Maar afgezien daarvan, taai. Ja, natuurlijk zwaar, want, zoals Charles zei, in een stratencircuit draait het allemaal om de warming-up en de opbouw. En ineens, een uur pauze hebben is zoiets van, hmmm… ja, ga de muren weer opzoeken. En de ogen moeten zich aanpassen aan de snelheden die we doen. Jullie moeten bedenken dat we tussen muren en het oog naar 300 km/u gaan en de reflexen passen zich daaraan aan. Dus ja, het was een moeilijke situatie, maar we zijn Formule 1-coureurs en we doen het gewoon, denk ik.

Vraag: Checo, deze jongens bleven in hun auto’s. Wat heb je gedaan?
SP: Ik ging naar buiten en…

CS: …Paar tequila shots en pole position!

SP: …paar tequila shots en zet het op de paal!

Vraag: (Niharika Ghorpade – Sportskeeda) Checo, voor de race van morgen, hoe denk je dat je racetempo wordt vergeleken met de Ferrari-coureurs. En voor alle drie de coureurs, denk je dat het circuit nog verder moet worden aangepast, gezien de incidenten van vandaag?
SP: Ik denk dat het absoluut de gevaarlijkste plek op de kalender is. Dat is geen geheim. Het is een circuit dat echt veel vraagt ​​van de coureurs, van de auto’s, van de teams. Als je het fout hebt, kan het een enorm ongeluk zijn. Ik heb het gevoel, ik weet niet of er iets is waar we iets aan kunnen doen [Turns] 22 en 23, want dat zijn echt snelle stukken. En het gaat meer om het ingaan van de race, maar ik denk dat het hetzelfde is na de kwalificatie. Het laatste waar ik aan wil denken is aan de baan, en ik denk dat het in de toekomst weer een discussie is. Eerlijk gezegd hebben ze in een paar maanden tijd hun best gedaan om het circuit een beetje te veranderen.

Bekijk onze zaterdaggalerij van Jeddah, hier.

Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: