GP van Saudi-Arabië: persconferentie na de race


De persconferentie na de race van vandaag met Lewis Hamilton, Max Verstappen en Valtteri Bottas.

Volg interviews – uitgevoerd door David Coulthard

Max, ik weet niet waar ik moet beginnen. Dat was een ongelooflijke Grand Prix en uiteindelijk de tweede plaats. Geef ons uw mening over deze race?
Max Verstappen: Ja, het was nogal bewogen. Er zijn veel dingen gebeurd waar ik het niet helemaal mee eens ben, maar het is wat het is. Ik heb het in ieder geval op de baan geprobeerd, om alles te geven. Ik weet niet zeker of de banden tot het einde meegingen. Ik denk dat het goed was voor het begin van dat einde van de… de laatste stint eigenlijk, maar ja, ik miste gewoon een beetje rubber tegen het einde. Maar toch, nog steeds tweede.

We moeten uiteindelijk bespreken waar je deze Grand Prix hebt verloren. De instructie kwam van je team om te vertragen. Er was duidelijk een miscommunicatie of een misverstand met Lewis op de baan en toen was er contact. Vertel ons uw mening over dat incident?
MV: Ik vertraagde. Ik wilde hem voorbij laten gaan. Dus ik ben aan de rechterkant, maar hij wilde niet inhalen en toen raakten we elkaar aan, ja, ik begrijp niet echt wat daar is gebeurd.

Wat betreft het kampioenschap, het is allemaal vierkant om Abu Dhabi binnen te gaan.
MV: Ja, daar wordt alles beslist. Hopelijk hebben we natuurlijk een goed weekend, maar we zien wel.

Valtteri, je 67e en behoorlijk zwaar bevochten en laat komend podium.
Valtteri Bottas: Ja, het was geen gemakkelijke dag. Er waren veel obstakels en natuurlijk met de rode vlaggen en alles maakte het een beetje lastig en met de eerste rode vlag op de harde band was dat een vergissing denk ik. Sommige jongens met de medium band pakten me, maar toen kreeg ik de medium en het was OK. Ik bleef maar aandringen. Het was niet gemakkelijk om vandaag in te halen, maar uiteindelijk werd ik op het laatste rechte stuk derde.

Je hebt zeker een gezonde gloed over je gezicht, wat suggereert dat je de hele tijd hard hebt gevochten. Zet ons in de cockpit, hoe was deze eerste Grand Prix van Saoedi-Arabië?
VB: Het is een mooi parcours. Het is fysiek en mentaal een grote uitdaging. Ja, een goede Grand Prix en ik kijk ernaar uit om hier volgend jaar te komen.

Lewis, je 103e Grand Prix-overwinning en ik denk je zwaarst bevochten overwinning in de Formule 1.
Lewis Hamilton: Ik weet het niet, ik race hier al heel lang, maar dat was absoluut ongelooflijk zwaar. Ik probeerde zo verstandig en zo sterk mogelijk te zijn, maar ook verstandig, en met al mijn race-ervaring door de jaren heen en gewoon de auto op het goede spoor houden en schoon blijven. Het was moeilijk, maar we hebben als team doorgezet. We hebben van alles gekregen, vooral in deze tweede seizoenshelft, dus ik ben gewoon trots op iedereen. En ik ben ook erg dankbaar voor de menigte die we dit weekend hebben gehad. Het is leuk geweest om hier te zijn.

Lewis, er waren zoveel incidenten tijdens die Grand Prix, zoveel herstarts, maar waar we het over moeten hebben is het contact met Max. Vertel ons erover vanuit jouw oogpunt?
LH: Ja, ik begreep niet helemaal waarom hij ineens zo hard op de rem trapte en toen kwam ik achter hem aan. En toen ging hij verder, dus ik begreep niet precies wat er aan de hand was, maar toen kreeg ik een bericht dat hij ons zou laten passeren, dus het was een beetje verwarrend.

We gaan allemaal Abu Dhabi binnen. Dit kampioenschap kan alle kanten op.
LH: Nou, ze hebben een rauw tempo. Ze waren zo snel en het was erg moeilijk om ze hier in te halen. We hebben fantastisch werk geleverd met wat we hebben. Valtteri heeft vandaag geweldig werk geleverd om ook de teampunten te pakken, dus het zijn geweldige punten voor het team. Dit is voor alle jongens en meisjes in de fabriek.

De emoties liepen tijdens de race erg hoog op bij het team. Je leek een stuk rustiger in de cockpit. Enkele afsluitende gedachten over deze overwinning en deze eerste Grand Prix van Saoedi-Arabië?
LH: Nou, het was een geweldige gebeurtenis. Zoals ik al zei, ik heb me hier zeer welkom gevoeld. De mensen waren aardig en de baan is fenomenaal om te rijden. Heel zwaar, fysiek en mentaal, maar we zouden niet anders willen, dus op naar de volgende.

Persconferentie

Max, als we eerst naar je toe kunnen komen, wat een wilde race. Kunt u het alstublieft vanuit uw oogpunt samenvatten?
MV: Verwarrend! Ten derde, dan als eerste starten, gedaald naar derde, derde naar eerste, vijf seconden straf, tweede, tweede geëindigd, raakt… ja, ik weet het niet, ik bedoel, ik ben het niet eens met alle beslissingen, maar Ik wil er ook niet te veel over praten, omdat ik denk dat we er niet over hoeven te praten, ze verdienen geen vermelding.

Je gaat naar de stewards om het incident in ronde 37 in bocht 1 te bespreken…
MV: Bij bocht 1?

En het incident daarna natuurlijk, toen jij en Lewis contact maakten…
MV: OKE.

Mag ik je iets vragen over die aanloop naar bocht 1. Wat is jouw mening over wat daar gebeurde?
MV: Ja, dus natuurlijk had hij de run, een beetje zoals Brazilië, en natuurlijk remde ik laat en ik denk dat ik op een gegeven moment een beetje uit de lijn kwam, denk ik en ik had een moment, dus ik ging wijd, maar hij ook maakte de hoek niet, dus we misten allebei de hoek en ik denk niet dat het eerlijk is om dan gewoon te zeggen dat ik een penalty krijg, maar ja, het is wat het is.

Wat gebeurde er daarna? Alleen wat betreft de communicatie met de pitmuur?
MV: Ja, dus op een gegeven moment vertelden ze me dat ik de positie terug moest geven. Dat was denk ik net voor 22. Dus na 22-23 ging ik naar rechts rijden en vertraagde ik en ik remde en schakelde terug en hij bleef gewoon super dicht achter me en ik begrijp niet echt waarom. Ik probeerde hem gewoon door te laten. Ik ga alleen maar langzamer en langzamer, terwijl ik terugschakel. We hadden een… oh ik weet het niet, een miscommunicatie of wat dan ook en hij kwam tegen me aan en dat was het.

Heeft u veel schade aan uw auto gehad?
MV: Ik heb mijn auto niet gecontroleerd. Toen ik eruit sprong.

Hoe voelde het?
MV: Het voelde goed – maar ik denk ook, nou ja, ik reed op de Medium-banden en ik denk dat alleen de laatste paar ronden de Hard-banden misschien een beetje beter zijn.

Ik wilde je vragen naar die beslissing om op de Medium-band te gaan. Het bracht je bij de start aan de leiding van de race, nietwaar, maar denk je dat je het had kunnen volhouden als er niet alle incidenten waren geweest? Als je met Lewis als tweede had aangevoerd, denk je dan dat je het tempo had?
MV: Het was een virtuele safety car, dus je verliest niet echt tijd, weet je, ik denk dat het eigenlijk wel goed was, ja. Het was gewoon moeilijk. Ze waren erg snel, en, weet je, vooral als je een goed tempo hebt, en dan hier in de buurt als je de hele tijd op sleeptouw bent, wordt het clippen wat minder en kun je in de DRS blijven, je krijgt meer energie , dus het is vrij efficiënt.

Laatste van mij Max. Je staat gelijk qua punten voor de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi – een race die je vorig jaar domineerde. Hoe zeker ben je?
MV: Ja, laten we eens kijken. Het is heel belangrijk om een ​​goede zaterdag te hebben, de auto werkt goed, maak de lange runs en dan zien we wel wat er gebeurt – maar het is natuurlijk spannend. Kortom, we beginnen opnieuw zoals we het seizoen begonnen.

Valtteri, kom nu naar je toe, goed gedaan, ook een geweldige race van jou. Ten eerste was dat aan het einde erg krap met Esteban Ocon. Hoe bevredigend was het om hem meteen aan de lijn te krijgen.
VB: Bedankt. Ik bedoel, het was absoluut een opwindende finish, en het was duidelijk heel dichtbij. Het was, om eerlijk te zijn. Het was vandaag moeilijker om bij hem te komen dan ik dacht. Hij reed eigenlijk heel goed en ze waren behoorlijk snel, en ook daarvoor zat ik lang achter Daniel vast, waardoor ik behoorlijk veel van mijn banden verbruikte, dus eigenlijk was mijn rechtervoorband behoorlijk af, dus dat maakte het was zelfs nog lastiger, maar ja, toen ik bij de eerste herstart naar de vijfde plaats zakte, wist ik dat het allemaal ging om geduld hebben en uiteindelijk om daar te komen, wat er ook mogelijk zou zijn. Het was iets dichterbij dan ik dacht, maar het is gelukt.

Bekijk onze zondaggalerij van Jeddah, hier.

Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: