GP van Saudi-Arabië: persconferentie na de race


De persconferentie na de race van vandaag met Max Verstappen, Charles Leclerc en Carlos Sainz.

Volg interviews – uitgevoerd door David Coulthard

Vraag: Max Verstappen, nou, wat een race; 2022 zit erop! het was niet de start die je nodig had in Bahrein, maar dit was een schitterend weekend voor jou en een heel hecht en respectvol racen met Charles.
Max Verstappen: Ja, het was echt zwaar, maar een goede race. Ik bedoel, we vochten hard vooraan en ja, we probeerden gewoon het lange spel te spelen. Ze waren erg snel door de bochten, wij waren snel op het rechte stuk. Maar de banden waren hier vrij snel versleten. Je kon aan het einde zien dat ik denk dat we wat meer tempo hadden, dus ik probeerde gewoon langs te komen. Het was niet makkelijk om slimme trucjes uit te halen in de laatste bocht, maar uiteindelijk lukte het me om op voorsprong te komen. Maar ook daarna zat hij constant in de DRS en dan met de gele vlaggen in de laatste ronde, gewoon wetend hoeveel je moet tillen, of het nu mag of niet. Het was zwaar, maar ik ben erg blij dat we het seizoen eindelijk een kickstart hebben gegeven.

Vraag: Zet ons gewoon in de cockpit met, zoals je zegt, slimme trucs die de DRS tegenkomen, we zien alleen het slot, jullie zijn allebei opgesloten terwijl je naar de DRS-lijn gaat, we kunnen het op het scherm erachter zien jij, en dan op de start/finish komen voor de pas. Deze strategie die je moet inzetten, is een nieuwe vorm van racen.
MV: Ja, het lijkt erop dat als je eenmaal heel dichtbij komt, omdat ik denk dat de auto’s, als je binnen een halve seconde bent aangekomen, eigenlijk een goede uitgang kunt hebben. En ik denk dat dat een stuk lastiger maakt om de pas daadwerkelijk te doen, laten we zeggen in de laatste bocht in vergelijking met vorig jaar, dus het is een stuk moeilijker om je pas te plannen.

Vraag: Oké, jij bent de winnaar vanavond, dus gefeliciteerd. Charles Leclerc. Nou, je hebt alles goed gedaan in die Grand Prix. Ik neem mijn petje voor je af in termen van toen je Max voor het eerst toestond je in te halen in de laatste bocht, de dummy die je gooide, ik dacht dat je een probleem had. Maar je zorgde er strategisch voor dat je de DRS had. Dat was slim racen.?
Charles Leclerc: Ja, dat was het, maar het was niet genoeg vandaag. Maar oh mijn god, ik heb echt genoten van die race. Nogmaals, het is hard racen, maar eerlijk. En elke race zou zo moeten zijn. Dus het was leuk. Ik ben natuurlijk teleurgesteld. Ik wilde vandaag winnen. We hebben net gemist. Ik bedoel, we hadden twee heel verschillende configuraties met Max en Checo en beide Ferrari’s. We waren vrij snel in de bochten, maar vrij traag op het rechte stuk, omdat we meer downforce gebruikten en dus was het extreem moeilijk voor mij om Max te dekken op de rechte stukken, maar het is zo, en hij deed het geweldig en het was een leuke wedstrijd.

Vraag: Heb ik het goed gehoord, je was op de radio om Max te feliciteren en te erkennen dat dit een geweldige strijd was. Het respect is er.
CL: O ja. Het is er altijd geweest, vooral als je een race als deze uitrijdt, eerlijk gezegd. Ik bedoel, we zitten op een straatbaan, we hebben gepusht zoals ik zelden eerder heb gepusht, tot het uiterste en we nemen aan het einde risico’s. Dus natuurlijk is er respect, maar ik ben een beetje teleurgesteld.

Vraag: Carlos, een beetje verwarring voor de start van de safety car. We hoorden je heel duidelijk op de radio, de safety car-lijn hier een beetje lastig als je uit de pitlane komt. Over het algemeen uw mening over uw race?
Carlos Sainz: Ja, het was close call daar met Checo, maar uiteindelijk denk ik dat hij een beetje pech had met een safety car natuurlijk, maar de regels zijn de regels en ik denk dat ik net voor lag bij de safety car-lijn en dat was mijn positie toen, en sindsdien ging het allemaal om het vasthouden aan P3. De Red Bulls waren supersnel in de laatste 10 ronden nadat de banden waren afgekoeld op de safety car, op de virtual. Ze vlogen en ze zetten ons onder druk. Voor mij was deze race een stukje vooruitgang vanuit Bahrein. Ik denk dat ik wat meer ritme in de auto heb weten te vinden. Nog enkele tienden te vinden, maar ik denk dat ik er uiteindelijk wel kom.

Persconferentie

Vraag: Veel felicitaties voor de top drie finishes van de FIA ​​Formula 1 Grand Prix van Saudi-Arabië op de derde plaats, Carlos Sainz. Op de tweede plaats Charles Leclerc. En het pakken van zijn eerste overwinning van 2022, en de 21e overwinning van zijn Formule 1-carrière, onze winnaar, Max Verstappen. Wat een race Max, nog geweldiger racen tussen jou en Charles, over de streep met slechts een halve seconde van elkaar. Hoe zagen die laatste ronden eruit vanuit jouw oogpunt?
MV: Kwalificatie ronden! Het was zwaar. Ik voelde me niet zo gelukkig op het medium. De hele tijd, als je dicht bij de auto voor je zou komen, zouden de banden doodgaan. Er werd daar dus niet veel geracet. Dus het was een beetje frustrerend om daar gewoon te zitten wachten tot de juiste ronde naar de pits kwam, zodat je op de andere banden kon gaan, want zodra we naar de harde band gingen, had ik een veel beter gevoel. Dus toen probeerde ik natuurlijk dicht bij Charles te blijven na de herstart van de safety car en, ja, ik probeerde het gat min of meer hetzelfde te houden. En dat was het eigenlijk, weet je, gewoon proberen de rondetijden te evenaren, proberen een beetje dichterbij te komen, toen trok hij een beetje weg. Ik kwam weer wat dichterbij. En ja, dan hadden we natuurlijk de VSC aan het eind. En dan is het altijd een beetje een vraagteken, weet je, wat er daarna gaat gebeuren met de banden, natuurlijk, omdat ze veel afkoelden, maar het leek alsof we behoorlijk goede eerste paar ronden hadden bij die herstart. Ik had een goed gevoel met de auto en de banden hielden het nog redelijk goed vast door de hoge snelheid. En natuurlijk kreeg ik toen een paar goede kansen, maar Charles speelde het echt slim in de laatste bocht. Dus het was niet gemakkelijk voor mij om echt rond te komen. En dan moest ik natuurlijk weer in de rij gaan staan ​​om het nog een keer te proberen. En uiteindelijk had ik de kans en kwam ik vooruit, maar toen ik eenmaal voor was, was het echt alsof ik vier ronden vol probeerde te blijven, omdat Charles constant in mijn DRS zat. Dus ja, het was best zwaar daar.

V: Het was geweldig om te zien en een echt kat-en-muisspel. Moest je wat oude karttactieken toepassen?
MV: Nou, bij karten kun je een beetje wrijven, je weet wel, met de sidepods en zo. Dat kan helaas niet meer in Formule auto’s. Maar dat hebben we in het verleden wel gedaan. Ik denk dat we in orde zijn.

Vraag: En Max vanuit het oogpunt van prestaties, hoe was de auto? Heb je het gevoel dat je een stap vooruit hebt gezet sinds Bahrein?
MV: Het is moeilijk te zeggen of het een stap voorwaarts is, maar ik denk dat we altijd aan het leren zijn en natuurlijk is elk circuit ook anders, in termen van wat je van de auto nodig hebt, dus er zijn nog veel dingen om naar te kijken. Want gisteren was ik duidelijk niet erg gelukkig en ook in de eerste stint was het nog niet zoals ik het graag had gewild. Maar dat gezegd hebbende, denk ik dat in het algemeen, als de auto die je volgt, je band gewoon wat eerder opengaat en het is niet geweldig daarbuiten. Want zodra ik het gevoel had dat ik in schone lucht was, veranderde de auto eigenlijk wel een beetje in balans. Dus ja, we zullen eens kijken, maar er zijn natuurlijk nog wel wat dingen om op te lossen, want het is nog steeds een heel nieuwe auto.

Vraag: Charles, ik kom nu naar je toe. Het was uiteindelijk heel dichtbij. Heb je genoten van het gevecht en kostte de gele vlag in de voorlaatste ronde je geld?
CL: Ik heb zeker genoten van het gevecht. Het is natuurlijk teleurstellend om de overwinning zo laat in de race te verliezen, maar het was een leuk gevecht. Het was erg moeilijk omdat we twee auto’s hadden die op een heel andere plaats stonden. Ik was erg sterk in de eerste sector, in alle bochten, en eigenlijk veel minder sterk op de rechte stukken. Dus het was heel, heel lastig. Ik probeerde de DRS in de laatste bocht te krijgen. Het werkte twee keer maar de laatste keer niet en toen was er natuurlijk deze gele vlag. Ik weet niet of we het over dezelfde gele vlag hebben, maar ik denk dat degene waar ik een kans had kunnen hebben om op zijn minst langszij te staan, degene was in bocht 1 waar ik daar geen DRS had, dus dit was een beetje jammer, maar het hoort bij het spel! Volgende race proberen we het weer.

Vraag: Nu, je had het eerder over de mogelijkheid om tijdens de race hard te pushen. Vertel ons dus over de banden. Hoe consequent waren ze vanavond?
CL: Ze waren constant, maar de eerste run was wat moeilijker. Ik denk dat we geweldig werk hebben geleverd door die mediums te beheren, omdat het niet gemakkelijk was om Checo te volgen. Maar tegen het einde hadden we eigenlijk best een goed tempo op die Mediums. En toen op de Hard voelde het fijn als ik een beetje marge had. Ik had het gevoel dat ik het gat naar Max kon houden, maar toen hij natuurlijk met de Safety Cars met de Virtual Safety Cars binnen DRS-bereik kwam, werd alles duidelijk daar wat lastiger. Maar ja, het zit zo.

Vraag: En Charles, vertel ons over die eerste pitstop. Veel radiochat tussen jou en de pitmuur. Was je klaar om de pits in te gaan of was het allemaal een poging om Red Bull te overtuigen om Perez in te zetten?
CL: Nee nee. We waren klaar om te pitten. Ik bedoel, ja, we gingen eigenlijk voor het tegenovergestelde van Checo vooraan, en hij reed die ronde, dus ja, ik denk dat we de juiste keuze hebben gemaakt.

Vraag: Carlos komt naar je toe, nog een podium, gefeliciteerd. Ten eerste, was u hier gelukkiger met de auto dan zeven dagen geleden in Bahrein?
CS: Ik was zeker gelukkiger dan in Bahrein. Er is een beetje vooruitgang geboekt vanaf mijn kant van de garage, met het gevoel met de auto. Ook de mogelijkheid om naar dit circuit te komen, honderd dagen nadat we hier waren met de auto van vorig jaar, heeft me een veel duidelijker beeld gegeven van het type bocht en de twee of drie bochten die ik nog steeds mis met deze auto – omdat het nu heel duidelijk voor me is, heeft het me een geweldige kans gegeven om volledig te begrijpen hoeveel ik moet aanpassen en hoeveel ik nodig heb om de auto wat meer naar mijn zin te krijgen. Ik had het gevoel dat we vandaag een kleine stap in de goede richting hebben gezet en weet je nog… nou, hoewel ik nog steeds niet 100 procent met de auto ben, is het belangrijk om de punten en de podiumplaatsen te blijven brengen, totdat ik terug naar 100 procent en het wordt tijd om je bij deze jongens aan de top te voegen voor de gevechten.

Vraag: Praat ons door het begin. Het lijkt erop dat je een goede ontsnapping hebt gemaakt, maar verloor van Max bij het verlaten van bocht 2. In hoeverre bracht dat je race in gevaar?
CS: Ja, het is een heel smal begin hier. Dus ik had vanaf het begin een zeer goede lancering. En toen zat ik een beetje tussen Checo en Charles in, en ik moest tillen en dit gaf Max de kans om naar binnen te gaan en me buiten Two te passeren met een betere run. Ik had gewoon een beetje pech omdat ik denk dat ik gewoon ingesloten was, vanwege mijn goede start en ik moest tillen. Dus ja, het goede is dat het een goed begin was en dat ze belangrijk zullen zijn voor dit jaar. Die goede start. En we moeten ze hoog houden.

Bekijk onze zondaggalerij van Jeddah, hier.

Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: