GP van Qatar: persconferentie na kwalificatie


De persconferentie na de kwalificatie van vandaag met Lewis Hamilton, Max Verstappen en Valtteri Bottas.

Volg interviews – uitgevoerd door David Coulthard

Vraag: Dus Max, jij bent de eerste bij de interviews, maar helaas voor jou ben je de tweede in de kwalificatie. Gewoon niet het onderliggende tempo in de auto of had je meer kunnen doen?
Valtteri Verstappen: Nee, ik denk dat ik gewoon een beetje tempo mis. Voor ons was het weer een beetje lastiger. In de kwalificatie kon je duidelijk zien… Ik bedoel, Checo zit niet eens in Q3, dus dit laat zien dat we het zeker wat moeilijker hebben dan normaal. Maar toch, nog steeds tweede, dus allemaal om voor te spelen, maar natuurlijk had ik gewild dat we voor meer hadden kunnen vechten.

Vraag: Zoals je zegt, geeft de tweede je een goede positie om te proberen het aan het begin te lanceren. We kijken uit naar de race en hebben in de vrije training geen hoge bandenspanning gezien. Is hier veel aan strategie te doen of zit je al bijna in de positie waar de start en de eerste bocht deze Grand Prix zullen beslissen?
MV: Het is altijd moeilijk te zeggen, omdat we hier nog nooit echt een race hebben gereden, dus dat is veel onbekend. Ik denk eigenlijk niet zo veel na over deze dingen. We moeten gewoon aan onze start werken en we zullen zien waar we eindigen.

V: U noemde het begin. Het is een erg lange aanloop naar de eerste bocht en het is geen grote stop, dus iets waar je vanavond of met de technici mee door zal gaan?
MV: Niet echt. Natuurlijk zullen we de kwalificatie doornemen en ons concentreren op de race in het algemeen.

Vraag: Onze pole-sitter, Lewis Hamilton, de goede vorm uit Brazilië gaat door. Dat is een behoorlijk gat met Max Verstappen als tweede.
Lewis hamilton: Allereerst hallo allemaal! Hoe gaat het met jullie? Het is de eerste keer dat ik hier race, dus het is goed om nieuwe fans te zien. Gisteren was een heel moeilijke dag voor mij. Donderdag en vrijdag voelde ik me niet zo lekker. Ik worstelde echt tijdens de training en ik was gisteren net vrij. Ik moest echt diep graven. Ik was hier gisteravond tot middernacht om met de ingenieurs te werken, die ook altijd zo laat werken, het zijn zulke harde werkers, en ik heb veel gebieden gevonden waarin ik me kan verbeteren. We hebben enkele wijzigingen aangebracht voor P3 en het leek te werken. Dat moet je natuurlijk proberen door te voeren in de kwalificatie. Ik ben zo dankbaar voor de timing die ze ons op de baan hebben gezet, we hadden geen verkeer. Die laatste ronde was prachtig. Het was een heel lief rondje. Deze baan is geweldig om te rijden, het is ongelooflijk snel, alle bochten met gemiddelde en hoge snelheid en het voelde goed.

Vraag: Ter verduidelijking, toen u zei dat u zich niet zo goed voelde, bedoelde u in termen van evenwicht in de auto of fysiek?
LH: Ja, ik had een beetje buikpijn van woensdag, maar voelde me fantastisch vandaag. Ik heb vannacht heel goed geslapen en dat maakte een groot verschil.

Vraag: Ik ga ervan uit dat je vannacht ook goed zult slapen, want dat is een beetje een tempovoordeel. Maar het is een lange aanloop naar de eerste bocht, dus enige zorgen voor de race en ons een beetje inzicht geven in wat je verwacht van de strategie?
LH: Ja, omdat het zo’n snel circuit is, denk ik niet dat het, gezien het beetje ervaring dat we tijdens de training hebben gehad, niet het gemakkelijkste circuit is om te volgen, maar het verslechtert ook niet enorm op de banden en ik denk dat de top drie van ons zitten in ieder geval allemaal op de medium banden en de harde is een C1, dus het lijkt erop dat het een behoorlijk lange weg kan gaan. Maar het kan een een of een twee zijn. We zullen het morgen weten. Ja, redelijk lange aanloop naar bocht 1. Er staat wind in de rug, maar het is lekker breed in bocht 1, dus ik zal alles geven.

Vraag: Eindelijk, de man die de laatste tijd een geweldige reeks polen heeft gehad en je zag er zeker heel sterk uit tijdens alle oefensessies, maar het leek weg te glippen tijdens deze kwalificatiesessie. Leg ons uit waarom?
Valtteri Bottas: Ja, het was tot nu toe een goed weekend voor mij tot de kwalificatie en ik voelde me echt comfortabel in de auto, maar ik weet niet wat er van de ene op de andere dag is gebeurd. Ik voelde in FP3 zeker dat de wind anders was dan gisteren. Ik was nog steeds de snelste maar ik moest echt veel pushen dus ik wist dat ik niet veel meer kon vinden. In de kwalificatie had ik het behoorlijk moeilijk, vooral in bocht 1, dus ik had moeite om de banden af ​​te lezen, in tegenstelling tot gisteravond. Ik moet even kijken, maar ik heb duidelijk mijn best gedaan en ik ben een beetje in de war over wat er van de ene op de andere dag is gebeurd.

Vraag: In Brazilië zagen we dat jij de ultieme teamspeler was en uit de weg ging voor Lewis. Je hebt natuurlijk niet, zoals je op de grid zei, de mogelijkheid om dat te doen, maar je hebt wel de mogelijkheid om ervoor te gaan in Turn1. Zal je aanpak anders zijn gezien de strijd om het kampioenschap?
VB: Ja, ik bedoel, ik heb persoonlijk niet veel te verliezen. Ik hoop dat de grid goed zal zijn aan de schone kant voor mij en Lewis en vanaf daar verder gaan. Maar we hebben duidelijk twee auto’s tegen Max en ik weet zeker dat we iets kunnen doen.

Persconferentie

Vraag: Geweldige laatste ronde in Q3, Lewis, goed gedaan. Het zag er opwindend uit daar, ons er doorheen praten?
LH: Het was. De wind veranderde 180 graden ten opzichte van gisteren en als je eenmaal door bocht 1 bent, is de neerwaartse kracht geweldig over de baan en natuurlijk zijn het zulke hoge snelheden, het is maar een relatief langzamere bocht, dat is bocht 6, maar verder is het allemaal medium en hoge snelheid en het draait allemaal om het krijgen van de stroom en het gebruiken van alle baan, maar het was echt prachtig daar vandaag, vooral onder de nachtverlichting. Ik heb er over het algemeen echt van genoten en ik wist niet dat ik zoveel tijd zou winnen als in die laatste ronde. Normaal gesproken is het een beetje een strijd tijdens de tweede run in Q3, maar de afgelopen paar races ben ik erin geslaagd om een ​​mooie schone ronde samen te stellen. Het voelde geweldig.

Vraag: Ben je verrast door het gat met Max, het is meer dan vier tienden?
LH: Natuurlijk. Hetzelfde als in de laatste race. Waarschijnlijk zijn we de laatste drie races in de kwalificatie voor geweest, wat een beetje een verrassing was. Vandaag had ik absoluut niet verwacht zo’n groot gat te hebben. Ik keek, ik voelde me relatief op mijn gemak en lag de hele sessie ongeveer tiende of zo voor, maar om die extra tijd te kunnen halen voelde geweldig en het is een geweldige show van het harde werk, alle jongens, zoals ik zei dat we hier waren tot gisteravond middernacht. De jongens waren hier zelfs later dan dat. Echt geweldig werk van iedereen.

V: En morgen dan? Hoe zeker ben je? Hoe is het tempo van de auto op de lange termijn?
LH: Lange termijn tempo goed. We komen altijd dichter bij elkaar… of onze snelheid komt dicht bij elkaar als het gaat om racetempo en ja, ik denk dat de auto op een goede plek staat. Het is een moeilijk circuit om te volgen, dus ja, ik kijk uit naar de start.

Vraag: Max, hij komt nu naar je toe. Grote inspanning van jullie daar vandaag. Hoe gemakkelijk was het om je auto in te bellen voor dit circuit?
MV: Het is een beetje op en neer gegaan. Ik was best blij met FP1, niet zo blij met FP2 en FP3. Toen was ik eigenlijk weer gelukkig in de kwalificatie, maar gewoon niet snel genoeg. Dat gebeurt wel eens. Er waren een paar bochten waar ik graag sneller had willen gaan, maar ik heb alles geprobeerd en er komt gewoon niet veel extra tempo aan, weet je? Je denkt dat je een betere bocht maakt, maar eigenlijk is er niet veel meer rondetijd. Dus ja, de kwalificatie van de laatste paar races was een beetje meer een strijd voor ons. Dus we moeten natuurlijk zeker proberen het te begrijpen, en proberen beter te zijn, zoals we altijd proberen te zijn. In mijn laatste ronde dacht ik dat ik een heel goede ronde had gereden, en toen hoorde ik het verschil in rondetijd en dacht: ‘wauw, ik hoefde het niet eens te riskeren als het zo’n groot gat was’ – maar toch had ik veel plezier daar, weet je? De kwalificatie hier was echt gaaf. Het is echt een prachtige baan en erg leuk om te rijden. Natuurlijk was het nog leuker geweest als het wat sneller was gegaan – maar je weet dat dat soms gebeurt. Desalniettemin is het nog steeds oké om tweede te zijn, maar het is een grote kloof. En ook, voor morgen, ja, als het zo’n gat is, wordt het lastig, maar we geven nooit op.

Vraag: En morgen ben je ook het vlees in een Mercedes-sandwich – in ieder geval aan het begin van de race. Hoeveel moeilijker zal dat de taak voor u maken?
MV: Ik bedoel, dat ben ik gewend, de laatste jaren zijn zo geweest.

LH: Zou de sla kunnen zijn!

MV: Tomaat?

LH: Het zou een veganistisch broodje zijn!

MV: Ik bedoel, het is goed. We hebben het eerder gehad, dus ik zal proberen mijn best te doen.

Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: