GP van Hongarije: persconferentie na de race


De persconferentie na de race van vandaag met Max Verstappen, Lewis Hamilton en George Russell.

Volg interviews – uitgevoerd door David Coulthard

Max Verstappen, ik had niet verwacht u hier te interviewen als winnaar van de Hongaarse Grand Prix. Kon je dat vanmorgen geloven?
Max Verstappen: Niet echt. Ik hoopte natuurlijk dat ik dicht bij een podium zou komen, maar de omstandigheden waren erg lastig. Maar ik denk dat we een heel goede strategie hadden. Weet je, we waren erg reactief en putten altijd op het juiste moment. Ik denk dat we een paar goede ronden hadden. En aan het einde, zelfs met de 360, wonnen we de race.

Vertel ons daar eens over? Toen we uit de voorlaatste bocht kwamen, hoorden we je op de radio zeggen dat je net de achterkant kwijt was. De banden hadden op dat moment nog niet versleten moeten zijn.
MV: Ja. Dus ik worstelde een beetje met de schakelingen en de koppeling. En we moesten daar een paar dingen omheen veranderen om de koppeling niet in feite te verbranden. En dat kostte wat prestatie. En ik denk dat ik daardoor uit die hoek kwam. Maar gelukkig kon ik een 360 doen, dus ik verloor een plek.

Een paar goede harde races daar. Veel respect in dit kampioenschap.
MV: Ja, het was erg goed, met veel… Ik vocht met veel jongens, dus het was erg leuk daarbuiten.

Aan de binnenkant zien we hier net achter je met Charles, je snelheid met de DRS heeft het net je hoek gemaakt. Hij zat op die harde banden.
MV: Ja, hij had het moeilijk op de harde band. Dus we hadden een goede run uit de… (Zie herhaling van zijn eigen spin) De achterbanden opwarmen, laten we het zo zeggen.

Draaien en winnen is acceptabel, maar dat had anders een pijnlijke ervaring kunnen zijn.
MV: Het was een gekke race en natuurlijk heel blij dat we hem hebben gewonnen.

Nou, Max, we weten dat we nu zomervakantie hebben. Ik geloof dat Nederlanders gek zijn op kamperen. Ga je een paar weken met de caravan?
MV: Ik bedoel, dat is wat een normale Nederlander zou doen, toch. Dus misschien moet ik er maar op terugkomen.

Nou, geniet van de zomervakantie, geniet van de overwinning. Lewis Hamilton, wat een drive. Dit circuit is erg aardig voor je geweest, je eerste overwinning was hier (sic). Dat is je 11e podium. Waar kwam de snelheid vandaan in de tweede helft van die race?
Lewis hamilton: Ik weet het eerlijk gezegd niet. Ik had het zeker moeilijk aan het begin van de race en wist niet zeker of ik de jongens zou kunnen inhalen. Maar beetje bij beetje werd ik wat comfortabeler met de balans. Ik had ook een heel goede start. Ik wil mijn team echt erkennen dat ze zijn blijven pushen en nooit hebben opgegeven in dit moeilijke jaar dat we tot nu toe hebben gehad. Voor ons om op het podium te staan, beide auto’s om twee keer op het podium te staan, is best speciaal voor ons. En echt pech voor George vandaag. Weet je, de andere jongens hebben nog steeds een beetje een voorsprong, maar we zijn duidelijk de kloof aan het dichten. En dit is gewoon een geweldige manier om de pauze in te gaan, wetende dat we deze voorstelling hebben. Hopelijk brengen we wat meer in het tweede deel van het seizoen en beginnen we te vechten met de jongens voorin.

Is het veelzeggend dat de koelere omstandigheden voor de kwalificatie en de koelere omstandigheden van de race in een venster kwamen voor de Mercedes-auto?
LH: Ik denk zeker dat het een beetje beter voor ons leek te werken, omdat het een beetje cooler was. Ik kan je niet precies vertellen waarom, maar ben er dankbaar voor. Ik hoopte dat het aan het einde zou gaan regenen zodat ik Max kon uitdagen, maar we hadden geen ronden meer. Met een wat betere kwalificatie hadden we, als de DRS gisteren in orde was geweest, in de race geweest voor de overwinning. Maar hoe dan ook, twee seconden op rij ben ik echt heel blij. Dus enorm bedankt aan de fans voor alle geweldige steun. Geniet van je zomer. Zegen jullie.

Het valt me ​​op dat je pak net bij je elleboog gescheurd is. Ben je in de oorlog in je cockpit geweest?
LH: Dat bonkt waarschijnlijk gewoon tegen de zijkant van de cockpit. Ik weet niet echt… Ik heb dat nog nooit eerder gezien. Mijn armen zijn in orde, dus…

Goed spul. Ga je iets specifieks doen in de zomervakantie?
LH: Natuurlijk. Ja, gewoon trainen, focussen, opnieuw concentreren en ervoor zorgen dat we sterk terugkomen in de tweede helft.

Lewis, gefeliciteerd. En tot slot, onze pole setter van gisteren. De droom is niet helemaal werkelijkheid geworden, George, maar dat is nog steeds een solide resultaat op het podium. Gedurende 30 ronden leidde je die Grand Prix.
George Russel: Ja, het was… Toen het in het begin begon te spugen, en we op de zachte banden zaten, dacht ik dat we op waren en we maakten duidelijk een heel sterke start. Het was een goede eerste stint. En toen tegen het einde op de Mediums en de regen begon te vallen, had ik echt moeite en verloor ik een beetje temperatuur. Maar nogmaals, geweldig werk van het team – pole position gisteren, dubbel podium, we boeken zeker vooruitgang. Zo echt trots op het werk dat iedereen heeft gedaan.

Ja, er was gewoon niet genoeg rust daar in de laatste fasen van de banden. Zijn er nog andere dingen die je persoonlijk had kunnen verbeteren tijdens die Grand Prix?
GR: Ja, ik weet zeker dat er veel is waar ik naar zal kijken en dat ik beter had kunnen doen. Het was een uitdaging om de banden te beheren. Het is duidelijk dat we in beide stints vrij vroeg ontpit waren. Dus je probeert de band tot het einde uit te rekken, maar probeert tegelijkertijd zo snel mogelijk te pushen. Dus een beetje een uitdagende positie om in te zitten, maar toch blij om met een podium weg te komen.

De volgende Grand Prix is ​​28 augustus, je hebt een paar weken vrij. Ik vermoed dat je, na twee podiumplaatsen in een week te hebben gehad, waarschijnlijk heel graag een race zou willen volgend weekend?
GR: Ja, maar ik denk dat je weet dat het een ongelooflijk intense start van het seizoen is geweest en ik denk dat we met de pauze iedereen goed zullen doen. We komen terug in de tweede helft van het seizoen, resetten, heroriënteren en proberen te vechten voor enkele overwinningen.

Persconferentie

Een zeer warm welkom aan de top drie finishers van de 2022 FIA Formula 1 Hongaarse Grand Prix. Op de derde plaats George Russell, op de tweede plaats Lewis Hamilton. En met de 28e overwinning van zijn carrière en zijn achtste van deze 2022-campagne, onze winnaar Max Verstappen, Max wat een overwinning van jou, en na de frustraties van de kwalificatie van gisteren, hoe speciaal was vandaag?
MV: Ja, ik denk dat niemand dit echt had verwacht. Maar ja, we zeiden tegen elkaar dat we kalm moesten blijven voor de race. En ik denk dat we dat hebben gedaan. En we hebben de juiste beslissingen genomen in de race. Het was een beetje hectisch voor mij in de eerste ronde, ik werd een beetje ingesloten en bleef uit de problemen. Maar daarna hadden we een paar inhaalacties en toen, ja, we maakten de pit op het juiste moment. We zetten de juiste banden op de auto. Ik denk dat dat het belangrijkste was vandaag, grip hebben. En ja, langzaam gingen we gewoon vooruit. Dan denk ik dat die laatste stop erg goed was, op het moment dat we het hadden gepland. En toen zag ik eigenlijk dat Charles veel worstelde op de harde band, dus dat was mijn moment om te proberen hem aan te vallen. Ik kreeg hem en toen spinde ik, deed een 360, verloor de positie opnieuw. Ja, het was natuurlijk een beetje pech. Maar toen hielden we gewoon ons hoofd naar beneden en haalden hem weer terug, trokken een gat en slaagden daar in feite tot het einde in, want het begon ook te miezeren. En geen risico meer nemen en gewoon mee naar huis nemen.

In welke fase van de race voelde je de overwinning naar je toekomen?
MV: Nou, na die laatste stop, en ik zag dat het Charles daar was en toen Checo in het midden en ik kon zien dat hij echt worstelde om op te warmen en ik dacht: dit is mijn kans om ervoor te gaan.

Je zei dat je in het weekend niet had verwacht dat je hier de snelste auto zou hebben. Heeft het tempo van het RBR-team je op een of andere manier verrast?
MV: Ik denk dat we competitief waren. Maar ik denk dat ook Ferrari de verkeerde banden heeft gekozen in hun laatste stint voordat ze weer de pits in gingen. Want daarvoor waren ze volgens mij ook best sterk. En ja, het was gewoon op de juiste band, weet je. Ik denk dat ook de oproep die we in het begin hadden, om op de soft te zijn, een beetje veiliger was, weet je, om uit de problemen te blijven en een beetje grip te hebben. Dus ja, ik denk dat het nog steeds, weet je, het gaat weer om kleine details. En ja, we blijven gewoon werken, blijven proberen de auto te verbeteren, want ik denk dat er nog een paar gebieden zijn waar we aan kunnen werken om het beter te doen. Maar nogmaals, natuurlijk hebben we na de pauze een paar races die ook een beetje anders zijn dan deze baan. Het zal dus interessant zijn om te zien hoe competitief we daar zullen zijn.

En Max, je hebt acht van de dertien eerste races gewonnen, je voorsprong op Charles is nu 80 punten. Hoe zelfverzekerd ga jij de zomervakantie in?
MV: Het is natuurlijk een geweldige voorsprong. Maar we kunnen niet te veel dagen hebben zoals gisteren. En zelfs vandaag, weet je, hadden we een paar kleine problemen met de koppeling en het opschakelen, wat niet geweldig was om te rijden. Al met al is het natuurlijk goed, maar we blijven gewoon werken, blijven proberen om dingen te verbeteren.

Bekijk onze zondaggalerij van de Hungaroring hier.

Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: