https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-6864478743506327

GP van Canada: persconferentie na kwalificatie


De persconferentie na de kwalificatie van vandaag met Max Verstappen, Fernando Alonso en Carlos Sainz.

Rasterinterviews – Uitgevoerd door Jacques Villeneuve

Nou, Max, geweldig. Wereldkampioen die het kampioenschap leidt, altijd vooraan vecht en je staat weer op pole onder zeer moeilijke omstandigheden. Je volgende twee rivalen in het kampioenschap staan ​​achteraan, je auto’s snel op het rechte stuk. Is het een droom voor morgen of een zware race?
Max Verstappen: Ik bedoel, natuurlijk, ik verwacht nog steeds dat het geen eenvoudige race zal zijn, maar ik denk dat we vandaag met de lastige omstandigheden kalm zijn gebleven, we hebben geen fouten gemaakt en we hebben de juiste beslissingen genomen in Q3, dus daar zijn we natuurlijk super blij mee , om hier de pole-positie te behalen en ook, weet je, om hier in Montreal terug te zijn. Het is een tijdje geleden en het is geweldig om alle fans te zien.

Een goede race morgen, betekent het een goede tijd in Montreal? Omdat we weten dat teams en coureurs hier altijd graag komen. De baan is leuk, maar ook de stad.
MV: Ja, weet je, je krijgt echt dat soort kartingsensatie, terug met echte echte stoepranden hier. Dus we rijden hier altijd graag en ik kijk uit naar morgen.

Veel plezier morgen. Wow, jongeman, dus je verliet de F1, je kwam terug, het was een beetje moeilijk. Dit jaar super competitief maar de resultaten kwamen niet. Dit jaar, hier in Montreal, op de eerste rij. Je had het bijna. Hoe voelt dat?
Fernando Alonso: Ja, het voelt geweldig. Ik bedoel, het was tot nu toe een ongelooflijk weekend voor ons. We zijn competitief geweest in de vrije training, die we normaal op vrijdag zijn, maar dan op zaterdag lijken we een beetje tempo te verliezen. Maar ja, dankzij de natte omstandigheden van vandaag was de auto mega. Weet je, ik voelde me zo op mijn gemak bij het besturen van deze auto en ja, ik denk dat de fans me ook pushten om een ​​extra duwtje in de rug te geven.

Snel vandaag, morgen, droge omstandigheden misschien?
FA: Laten we zien. Ik denk dat we Max in de eerste bocht zullen aanvallen.

Carlos, het lijkt erop dat je tot de laatste chicane om de pole kunt vechten. Je bent het hele jaar competitief geweest in het droge, je bent competitief in het natte vandaag. Het zijn een paar zware races geweest. Je hebt niet de punten die je zou moeten hebben in het kampioenschap. Kun je morgen weer in het gevecht komen met Charles en Perez erachter?
Carlos Sainz: Ja dat is het doel. Ik bedoel, ik voelde me vandaag best oké met de auto, vooral in de volle regen. Terwijl de baan aan het drogen was, had ik het gevoel dat de anderen een stap zetten en misschien kwam ik een paar tienden te kort. In die ronde kwam ik, denk ik, paarse en toen Sector Twee Ik wist dat ik een beetje van Max had verloren en in de laatste bocht probeerde ik gewoon een heel snelle laatste bocht te maken, maar het betaalde niet uit en het kostte ik een halve seconde. Ja, ik probeerde er gewoon voor te gaan, je weet wel, voor de pole en uiteindelijk eindigde ik P3 voor die fout. Maar voor de rest denk ik dat we er morgen goed voor staan. Ik denk dat het een goed gevecht wordt met Max voorin. Laten we eens kijken wat we met Fernando kunnen doen, want hij is het hele weekend erg snel geweest, dus ja, laten we kijken hoe het gaat.

Weet je, er zijn hier veel Ferrari-fans, dus druk morgen?
CS: Overal waar we gaan, hebben we een ongelooflijke hoeveelheid tifosi. Maar hier in Canada is er om de een of andere reden een extra aantal tifosi’s die ons komen opzoeken. Ja, ik zal morgen proberen een goede race te rijden en kijken of we kunnen vechten voor die overwinning.

Persconferentie

Veel felicitaties aan de top drie kwalificaties voor de 2022 FIA Formula 1 Canadian Grand Prix. Op de derde plaats, Carlos Sainz. Op de tweede plaats Fernando Alonso. En het nemen van de 15e pole position van zijn carrière en zijn tweede van de campagne van 2022, onze polesitter, Max Verstappen. Max, dat was een enorm indrukwekkende prestatie van je. Allereerst, hoeveel vond je het daarbuiten?
MV: Nou, het was gewoon erg lastig daarbuiten. Weet je, vooral in Q1, zoals zichtbaarheid, en natuurlijk, mensen die een beetje een gat proberen te vinden, je moet vertragen, je banden koelen af ​​en je bent echt op het randje met de grip. Dus voor mij was Q1 niet de gemakkelijkste die er was. Maar toen begon het steeds leuker te worden toen de baan begon op te drogen. Je begon wat meer grip te krijgen op nat wegdek. En ja, in Q3 draait het natuurlijk allemaal om een ​​bankierronde, maar dan moet je ook proberen de baan te volgen en op het juiste moment op de baan te zijn. Maar ja, gelukkig is het allemaal goed gekomen.

Je eerste keer in de regen op het Circuit Gilles Villeneuve. Hoeveel moest je experimenteren met lijnen en het vinden van grip?
MV: Ja een beetje. Ja, de eerste keer probeer je altijd een paar verschillende dingen, waar je denkt dat de grip is, en vooral ook om de banden aan het werk te krijgen. Dat was het belangrijkste, zelfs niet de lijnen. Maar zoals ik al zei, zodra het begon uit te drogen, begonnen de banden eindelijk een beetje te werken en toen was het leuk om te rijden.

En we zagen George Russell daar aan het einde van Q3 proberen te rennen op slicks. Hoe dicht waren we bij dat kruispunt?
MV: Op sommige plaatsen was het gewoon te nat, zoals bocht 1, bocht 2. Ik denk dat van 4 helemaal tot 5, tot 6. Dus voor mij was het nooit aan. Natuurlijk duurde het maar twee en een halve seconde, maar die gok kun je natuurlijk niet nemen in de kwalificatie. Dus voor mij was het nooit aan. Maar ja, op de andere plekken op de baan was het behoorlijk droog. Ook om je Inter over een ronde te managen was, weet je, nogal een handvol.

Laten we het doorschuiven naar morgen. Het is naar verwachting droog. Hoe was het tempo op de lange termijn gisteren?
MV: Het tempo op de lange termijn was goed. Het was best dichtbij, denk ik, met Ferrari. Het wordt dus een interessante race morgen.

Dank je, Max. Fernando, welkom terug. Je bent sterk geweest, het was een hele sterke sessie voor je. Maar voordat we het over je ronde hebben, kun je ons vertellen wat je verwachtingen waren van deze kwalificatiesessie?
FA: Ik weet het niet echt. Ik bedoel, we waren vanmorgen P1 in FP3. Dus het leek erop dat we in natte omstandigheden OK waren, maar echt nat was het niet. Vanaf Q2 was het aan het einde bijna droog. Dus in zekere zin dacht ik ‘waarom zou het nu niet een beetje natter zijn en een beetje regenen’, want dat was misschien het beste voor ons. Maar ja, uiteindelijk was het uiteindelijk niet nodig en waren we ook OK in de halfdroge omstandigheden. Maar de auto was gisteren snel, op droog, snel op de lange termijn ook, snel op natte omstandigheden vanmorgen en nu ook. Dus tot nu toe was het een zeer competitief weekend.

Hoe schoon was Q3 voor jou? Kun je visualiseren waar je misschien tijd hebt verloren aan Max?
FA: Ten eerste, ik weet niet hoe ver we van elkaar verwijderd zijn. Ken je de tijden?

Iets meer dan een halve seconde…
FA: Dat is veel! Ik denk dat ze zeker in een andere competitie zitten. Het was niet in onze stoutste dromen om op pole position te staan. En dus nemen we zeker de eerste rij. En dat is misschien beter dan elke verwachting. Maar laten we eens kijken, ik denk dat we nog steeds een beetje downforce missen, een beetje totale grip in de auto. We hebben veel gewerkt aan de degradatie van de banden. Ook gisteren veel setup veranderingen. Dus ja, ik denk dat we dit jaar tot nu toe beter voorbereid zijn dan welke andere race dan ook. Dus laten we de klus morgen afmaken.

Fernando, hoe lief zal het voelen om morgen op de eerste rij te staan?
FA: Het is ok.

Dus, wat zijn dan de doelen om deze race in te gaan? Hoe is de auto op het droge? Hoe was je tempo op de lange termijn?
FA: Het doel is om de race te leiden in ronde 1. Dus dat is bocht 1, maximale aanval. En daarna kunnen ze gaan en vechten – maar het zal leuk zijn. Lief om de race te leiden.

Carlos, die nu naar je toe komt, ook heel goed gedaan voor jou, behoorlijk in de race voor pole position. Vat eerst de sessie samen. Hoe tevreden voel je je op dit moment?
CS: Vrij oke. Ik bedoel natuurlijk dat ik op zijn minst op de eerste rij zou willen staan. Maar over het algemeen voelde ik me… in de regen, ik voel me het hele weekend best goed. Of FP3 en Q1. Toen de baan begon op te drogen, had ik het gevoel dat Max een beetje afstand van ons begon te nemen. Vooral daar richting Q3, al in de eerste set zag hij er bijzonder competitief uit, en ik wist dat ik in Q3, run twee, een heel, heel goede ronde nodig heb als ik de pole-positie van hem wilde stelen. Ik denk dat Sector 1 best oké was, ik denk dat ik paars deed, maar toen Sector 2 wist ik dat ik niet alleen de grip vond die ik verwachtte te vinden. En toen in de laatste bocht zei ik, oké, ik ben waarschijnlijk nog niet in pole position. Dus ik ga proberen om het op te sturen. Het verzenden was waarschijnlijk niet de juiste oproep en het kostte me waarschijnlijk P2. Maar ja, we misten daar een paar tienden, denk ik, voor de pole position – maar over het algemeen een goed gevoel met de auto.

Carlos, deze race is al bijna tien jaar niet meer van buiten de eerste rij gewonnen. Hoe zeker ben je dat je dat morgen zal veranderen?
CS: Ik denk dat alles kan gebeuren in de Formule 1-races. Het maakt niet echt uit of… de posities van vandaag, het gaat allemaal om de race van morgen. Ik denk dat we een goede start hebben en we zetten de jongens vooraan onder druk, dan kan er van alles gebeuren. Ik denk dat Max vrijdag erg snel leek, hij is er het hele weekend mee bezig geweest. We jagen een beetje op die laatste tiende, vergeleken met hen, maar ik denk dat we morgen, met een goede start en een goede strategie, wat druk kunnen uitoefenen.

Bekijk onze zaterdaggalerij uit Montreal hier.

Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: