GP van Bahrein: persconferentie na de race


De persconferentie na de race van vandaag met Charles Leclerc, Carlos Sainz en Lewis Hamilton.

Volg interviews – uitgevoerd door Martin Brundle

Charles gefeliciteerd pole position, snelste ronde, overwinning, coureur van de dag, wat een droomstart van het seizoen.
Charles Leclerc: Ja, zo blij. Ik bedoel nogmaals, ik blijf mezelf herhalen, maar de afgelopen twee jaar waren ongelooflijk moeilijk voor het team en we wisten dat dit een grote kans voor het team zou zijn en de jongens hebben zo’n ongelooflijk werk verricht door ons deze geweldige auto te geven en te bouwen. Dus voor nu begint het op de best mogelijke manier: pole position, overwinning, snelste ronde, een-twee vandaag met Carlos, we konden niet op beter hopen. Dus ja, bedankt aan jullie allemaal die ons de afgelopen jaren zijn blijven steunen. Het was niet makkelijk, maar het is ongelooflijk om weer aan de top te staan.

Nu had Max een enorme rechte lijnsnelheid door de pits om je in te halen en toen kwam je heel agressief op hem terug. Het was echt spannend om te zien.
CL: Ja, ik probeerde zo slim mogelijk te zijn door de DRS zo veel mogelijk te gebruiken, dus ik probeerde vroeg in bocht 1 te breken om achter hem te zijn bij de DRS-detectie en twee keer lukte het, dus nam ik mijn eerste positie terug en gewoon ongelooflijk blij dat we het hebben laten werken.

Daalde je hart een beetje toen de safety car naar buiten kwam? Dacht je ‘niet nu’?
CL: Ik wilde het nu niet, maar toen deed ik een geweldige herstart. En dat gaf me een beetje marge om mijn race tot het einde te beheren.

Carlos, gefeliciteerd. Vasthoudend als altijd en je wordt beloond met een tweede plaats en een een-twee voor Ferrari.
Carlos Sainz: Ja, allereerst gefeliciteerd met Charles, gefeliciteerd met Ferrari. Ferrari is terug en het is behoorlijk terug, nee, met een een-twee en waar het team de afgelopen twee jaar had moeten zijn, maar het harde werk werpt zijn vruchten af ​​en we zijn er. Voor mij is het een heel lastig weekend geweest, ik ga niet liegen. Ik had vandaag het tempo niet. Maar ik slaagde erin om me in te houden en de een-twee voor het team te brengen. Ik heb de komende dagen wat huiswerk te doen en ik weet zeker dat ik sterker terug zal komen.

Je bent nogal streng voor jezelf. Maar wanneer realiseerde je je dat je misschien voorbij Max zou komen? Voelde je dat hij een gewonde auto bestuurde.?
CS: Bij de herstart had ik een goede, sterke kans omdat ik achter Charles en Max een zeer schone herstart had. Hij verdedigde goed, om eerlijk te zijn. En toen opeens begon ik wat knipperende rode lichten op de achterkant van zijn auto te zien. En ik zei ‘oké, dit is mijn kans’ en ik ging ervoor. Hij had pech. Ik denk dat hij vandaag goed genoeg reed om P2 te behalen, maar ja, ik had een goede run op hem en toen moest hij met pensioen. Het is dus wat het is. En het is goed voor Ferrari.

Lewis, toch sta je op. Je had vandaag niet het ultieme tempo, want het lukte je toch om op het podium te komen.
Lewis hamilton: Ja, ten eerste, een dikke proficiat aan Ferrari. Zo blij om te zien dat het weer goed met ze gaat. Ze zijn zo’n historisch, episch team. Dus het is geweldig om ze te zien. Het is geweldig om Carlos en Charles daar ook te zien. Dus proficiat aan hen. Ik denk dat het zo’n moeilijke race was, we worstelden tijdens de training. Dit is echt het beste resultaat dat we hadden kunnen behalen en dat was natuurlijk jammer voor de andere twee coureurs. Maar we hebben ons best gedaan en we zijn dankbaar voor deze punten.

En heb je veel nieuwe onderdelen voor deze Mercedes W13 waar je op dat leidende tempo omhoog kunt komen?
LH: Ik hoop! Ik weet dat de jongens heel hard werken terug naar de fabriek en het zal geen snelle ommekeer zijn, maar ik weet dat … we weten allemaal als een team, ik heb het gevoel dat we het beste verenigde team zijn geweest voor zo lang. Ik weet dat we allemaal weten dat hou je hoofd laag, blijf werken. Er is een lange, lange weg te gaan.

Grote schadebeperking vandaag dus je gaat vanavond tevreden naar bed denk ik.
LH: Zeker.

Persconferentie

De droomstart voor jouw Charles: pole, overwinning en een Ferrari één-twee, hoe goed voelt dit?
CL: Het voelt geweldig. Na gisteren voelde het natuurlijk al geweldig. Maar ja, we moesten vandaag de zaak afmaken en we deden een een-twee. Het is dus de perfecte start van het seizoen. En ik ben ongelooflijk blij na de afgelopen twee jaar die erg moeilijk zijn geweest voor het team, voor mezelf, voor natuurlijk ook voor Carlos vorig jaar. We hebben keihard moeten werken. En we hebben hard en goed gewerkt. En ja, om eindelijk te bewijzen dat al het werk dat we de afgelopen twee jaar hebben verzet, vruchten afwerpt, voelt geweldig.

En compenseert dit de teleurstelling van 2019 bij deze race?
CL: Ja. Het voelt goed. Ik maakte een grapje op de radio in de laatste ronde, en zei dat er iets vreemds was met de motor, dat een hartaanval gaf aan sommige van de ingenieurs, dat weet ik zeker, maar alles was in orde. Dus ja, heel blij dat we het deze keer mee naar huis hebben genomen.

Nu zagen we geweldige races tussen jou en Max na de eerste pitstops. Kun je ons er gewoon doorheen praten? Hoe leuk was het en ook hoe gemakkelijk was het om elkaar te volgen?
CL: Nou, ik volgde alleen in bocht 2, omdat ik altijd maar één bocht achter zat en Max terug zou komen in bocht 4. Maar het was lastig. Het was wel leuk. Het was op de limiet, hard racen. Maar we zullen elkaar altijd de ruimte geven, wat leuk was, en hem volgen in bocht 2 was eigenlijk een beetje voorspelbaarder dan wat ik had verwacht of wat ik vorig jaar had. Dit was dus goed. Maar het was altijd heel dichtbij. Ik zou altijd heel vroeg in bocht 1 proberen te remmen om de DRS voor bocht 4 te krijgen en dat lukte drie keer op rij. Dus dan kon ik mijn voorsprong behouden. En het was ook altijd heel lastig omdat ik nogal worstelde met mijn energie en daar ook mee om moest gaan. Maar na de derde ronde denk ik dat ik er een beter venster mee had en kon ik weer pushen en een beetje marge hebben om mijn race te managen.

Nou Charles, het was erg vermakelijk. En het ga je goed vandaag. Carlos, laten we naar jou toe komen. Super gedaan ook van jou. Je zevende podium in de Formule 1 en je beste resultaat sinds Monaco vorig jaar. Ten eerste, hoe voel je je?
CS: Ik voel me geweldig. Ik ben vooral blij voor het hele team. Het is enorm, weet je, na twee moeilijke jaren om terug te zijn en op een een-twee te staan, het laat zien dat al het harde werk zojuist zijn vruchten heeft afgeworpen en dat we weer in de strijd zijn, terug naar waar Ferrari zou moeten zijn, en gefeliciteerd naar Charles omdat ik denk dat hij een heel goede race heeft gereden. En hij is er het hele weekend mee bezig geweest. Dus om deze een-twee mee naar huis te nemen betekent veel voor ons allemaal en voor alle tifosi en vandaag moeten we het zeker vieren, want het is een grote dag.

Hoe goed voelde je auto tijdens die safety car-periode? Denk je dat je Max Verstappen had kunnen passeren als hij geen probleem had gehad?
CS: Het zou erg lastig zijn geweest. Ik had een aanloop naar hem in bocht 1. Maar ze lijken een zeer goede topsnelheid te hebben. En ik ben hem nooit echt voor geweest. Maar ik heb mijn best gedaan. Hij verdedigde heel goed om eerlijk te zijn, en toen zou het krap worden omdat ik op de limiet van de DRS-zone zat. Ik denk dat als ik de DRS had gehouden, ik hem een ​​punt had gegeven. En toen begon hij de problemen onder ogen te zien die we zagen. En in die zin denk ik dat ik geluk zou kunnen hebben dat ik hem kon passeren en dan P2 zou eindigen. Maar hij heeft het hele weekend ook heel goed gereden, dus het is moeilijk te zien. Maar tegelijkertijd hebben we ook heel goed werk geleverd op het gebied van betrouwbaarheid, dat telt ook.

Goed gedaan Carlos, Lewis, ik kom nu naar je toe. Vijfde naar derde. Het 183e podium van je Formule 1-carrière. Wat waren je verwachtingen van deze race?
LH: Nou, allereerst een dikke proficiat aan deze jongens. Het is geweldig om ze hier te zien. Het is veel rood. Maar echt blij om deze jongens te zien schitteren en weer daarboven te zijn. Het is je weet wel… Met het volkslied, ook gewoon het team en de energie die ze altijd brengen. Het is leuk om te zien. Ik weet dat ze vorig jaar een moeilijk jaar hadden, maar ze bleven pushen, dus het is geweldig om ze terug te zien. Maar ik hoop dat we ooit de strijd met hen aan kunnen gaan. Ik had een moment waarop ik dacht dat ik een beetje een gevecht met Carlos zou krijgen, maar het was maar voor vijf ronden en daarna waren ze weg. Ik had absoluut niet verwacht dat ik hier zou zijn. Natuurlijk werd ik vanmorgen wakker en ik was hoopvol en we hebben er alles aan gedaan, zo hard we konden bidden om de beste resultaten te krijgen, maar uiteindelijk kwam het neer op heel hard werken van het hele team, zowel hier als terug bij de fabriek. We hebben veel werk te doen. We hebben een behoorlijk groot prestatietekort, maar dit is nog steeds een goed begin.

Je zegt dat je veel werk te doen hebt. Maar wat heb je geleerd over je auto die vanavond een raceafstand doet?
LH: Ach, één, we hebben een betrouwbare auto en twee zijn veel sneller. Maar dat wisten we eigenlijk al.

Denk je dat je volgend weekend competitiever zult zijn in Jeddah op een iets soepeler circuit?
LH: Nee, ik denk het niet. Maar we hebben natuurlijk veel geleerd van deze week. Zowel hun rechte lijnsnelheid als de Bulls waren erg snel in een rechte lijn en hun prestaties door bochten zijn heel anders dan bij ons. Dus de auto was erg moeilijk om te rijden, maar het kan altijd erger. Dus ik hoop dat we in de volgende race wat verbeteringen kunnen vinden, maar het is een fundamenteel probleem dat iets langer zal duren denk ik om op te lossen.

Bekijk onze zondaggalerij uit Bahrein, hier.

Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: