GP van Azerbeidzjan: persconferentie na kwalificatie


De persconferentie na de kwalificatie van vandaag met Charles Leclerc, Lewis Hamilton en Max Verstappen.

Volg interviews – uitgevoerd door Johnny Herbert

Vraag: Die kwalificatie was ongelooflijk. Mijn hart lag bij de toerenbegrenzer, maar voor jou, Charles Leclerc, poleposition. Vertel eens over dat rondje?
Charles Leclerc: Het was nogal een klote ronde dacht ik! Er waren twee of drie bochten waar ik fouten maakte, maar natuurlijk had ik de grote sleep van Lewis in de laatste sector, wat me een beetje hielp. Maar over het algemeen denk ik dat we zonder de slipstream toch om de pole hadden gestaan, dus het is een goede dag. Ik had niet verwacht dat we zo competitief zouden zijn als vandaag. Ik denk dat ik weer aan het verbeteren was met de rode vlag, maar ja, het is zo, een andere paal. Ik ben in ieder geval blij. Hopelijk is het allemaal goed voor Carlos. Ik heb de crash niet gezien, dus ik heb geen ideeën, maar ik hoop dat alles in orde is voor het team.

Vraag: Tweede pole position in draf. Dat moet absoluut briljant voelen. Het moet jou, de coureur, veel motivatie geven, maar ook Ferrari?
CL: Ja, het voelt heel goed. Aan de andere kant is het weer met een rode vlag. Ik wou dat we het op een normale baan hadden, maar uiteindelijk is een paal een paal.

Vraag: Hoe voelt de auto voor de race van morgen? Denk je dat je het goed kunt doen met al die keiharde coureurs om je heen?
CL: Ja, de auto voelde redelijk goed aan, maar ik geloof dat Mercedes en Red Bull iets meer hebben dan wij, vooral in de race. Dat hebben we in FP2 gezien. Hier zal het heel moeilijk zijn, het is niet zoals Monaco; ze kunnen inhalen. Maar ik zal proberen mijn best te doen en hopelijk kunnen we die eerste plaats behouden, maar het zal heel moeilijk worden.

Vraag: Lewis, wat een resultaat. Had je dat verwacht? Vertel ons eerst over de ronde?
Lewis hamilton: De ronde was oké. Ik denk dat we dat absoluut niet hadden verwacht en dit is zo’n monumentaal resultaat voor ons omdat we het hele weekend hebben geworsteld zoals je het niet zou geloven, je kunt het zien. We hebben onze kalmte bewaard. We blijven op de achtergrond moeilijke discussies voeren, elkaar uitdagen en nooit nee accepteren. We zijn verhuisd en hebben zoveel veranderingen aangebracht in deze twee dagen, gewoon onze staart achterna. Het is zo moeilijk geweest. Maar ik denk dat het werk van de ene op de andere dag en vooral tussen de sessies geweldig was van het team en ik ben echt trots op iedereen om positief te blijven en om zo dicht bij deze jongens te zijn, het is een geweldige, geweldige start.

V: Het nummer zag er niet uit alsof het bij je paste. Heeft het koelere baanoppervlak je geholpen? Had je veel meer schaduw rond het circuit?
LH: Ik denk niet dat dat ons helpt, want het is gek om deze banden om te zetten. Werken en proberen de envelop voor deze auto te vinden is… het was de grootste uitdaging die we in lange tijd hebben gehad, proberen te begrijpen wat de auto echt wil. Ze is het hele weekend niet gelukkig geweest. Ze is een beetje een ramp geweest, dus voor ons om hier te staan ​​en zelfs Valtteri om in de top 10 te komen, dat is een enorme sprong en dat is te danken aan geweldig, geweldig teamwerk, dus grote dank aan iedereen.

V: Uitdagingen waren moeilijk. Morgen heb je een grote uitdaging. Hoe denk je dat je competitief zult zijn in de race?
LH: Nou, ons racetempo was een stuk beter dan ons tempo in één ronde. We zijn mijlenver verwijderd in een enkele ronde, maar we zijn een stuk dichterbij in racetempo. We begrijpen niet waarom, maar ik zou graag denken dat we in dezelfde positie zitten, zodat we de strijd aan kunnen gaan met deze jongens.

Vraag: Max, ik zie het aan je gezicht, hoe frustrerend was dat vandaag?
Max Verstappen: Ah, gewoon een domme kwalificatie om eerlijk te zijn. Het is in ieder geval wat het is. Nog steeds P3, we hebben een goede auto, een goed herstel van FP3 natuurlijk en alles werkte prima en al deze shit gebeurt de hele tijd. Het kan me niet schelen. In Q3… het is gewoon jammer. Het is een stratencircuit, dus deze dingen kunnen gebeuren. Zoals ik al zei, onze auto is sterk, dus ik hoop dat we morgen in de race voor onze banden kunnen zorgen en goede punten kunnen scoren.

Vraag: Voor morgen, voor de race, moet je vanuit dat oogpunt nog steeds heel positief zijn.
MV: Ja ik weet het. We zijn er nog steeds. Natuurlijk had ik graag wat verder vooruit willen beginnen, maar het is nog allemaal om voor te spelen. Zoals je kunt zien, gebeuren er tijdens de kwalificatie veel dingen, dus misschien kunnen deze dingen in de race opnieuw gebeuren. Maar laten we hopen op een schone start en dan zien we wel.

Vraag: Natuurlijk neem je het op tegen Lewis, je titelkandidaat, vooraan. Dat wordt een hele strijd. Maar kijk je daar naar uit?
MV: Ja natuurlijk, er zijn ook drie verschillende auto’s. Het is altijd goed om dat te hebben.

Persconferentie

Vraag: Charles, gefeliciteerd, weer een prachtige pole-ronde van je. Hoe voelt het?
CL: Het voelt goed. Het voelt beter dan Monaco. Ook al voelt het nog steeds niet zo goed als een pole position zou moeten voelen, alleen vanwege de rode vlaggen. Aan de andere kant ben ik erg blij met het optreden dat we het hele weekend hebben gehad. We waren nogal verrast. We hadden dit soort prestaties absoluut niet verwacht, dus het ziet er goed uit voor de toekomst en we moeten zo doorgaan. Maar voor nu is het allemaal goed. Over de ronde ben ik best tevreden. Bochten 4, 5 en 6 Ik ben er niet erg blij mee, maar toen had ik Lewis of Valtteri, ik weet het niet, om me een beetje te helpen in de laatste sector, dus erg blij om morgen op pole te staan.

V: Je zegt dat je dit prestatieniveau niet verwachtte tijdens de sessie, dus wat had je wel verwacht?
CL: Ik denk dat we min of meer op McLaren lijken, zelfs een beetje achterop. Dit waren degenen die we als onze belangrijkste rivalen hier beschouwden. Toen FP1, FP2, FP3, waren we verrast, maar we dachten dat er iets meer was in Quali, een beetje zoals Monaco aan het einde, maar in grotere mate.

Vraag: Hoe zit het met het tempo van de auto op de lange termijn? Doelen voor morgen?
CL: Oh, ik denk dat het moeilijk wordt om deze twee achter me te houden. In FP2 waren we niet zo sterk als Red Bull of Mercedes, dus we moeten blijven werken en blijven pushen voor morgen, maar het wordt geen gemakkelijke race.

Vraag: Goed gedaan, Charles, en alles goed met de aandrijfas?
CL: Ha! Ja, deze keer wel. Voor mij. Ik hoop ook voor Carlos.

Vraag: Lewis, komt naar je toe, heel goed gedaan en wat een herstel door jou en Mercedes. Hoeveel voldoening geeft dit je?
LH: Eerlijk gezegd, het is een van de grootste gevoelens voor ons, voor de ervaring die we hebben meegemaakt, voor de moeilijke ervaring die we hebben meegemaakt en het hele weekend buiten de top tien staan ​​en echt moeite hebben om de prestaties van onze auto te begrijpen en eruit te halen, maar het is… ja, het voelt fantastisch. Felicitaties aan Charles die fantastisch werk heeft geleverd gezien de moeilijke omstandigheden die er zijn. Ja, gewoon een beetje overweldigend, echt blij om hier te zijn, dankbaar dat we de ronde hebben gekregen en ons in een heel andere race plaatsen dan we gisteren hadden verwacht.

Vraag: Lewis, hoe goed was de ronde? Zou er nog meer komen, denk je?
LH: Ik denk dat er nog een klein beetje meer zou komen, dus ik was opgewonden voor de laatste run. Ik denk dat het dichtbij zou zijn geweest, maar ik kan niet zeggen dat ik sneller zou zijn geweest dan Charles, maar ik denk zeker dat er nog tijd over was. Ik denk dat ik in die eerste ronde iets te dicht bij Valtteri zat. Dus ik worstelde. Ik zat een beetje in het middensegment omdat ik gewoon te dicht bij de auto voor me zat – maar ik zal het in ieder geval nemen. We hebben morgen een lange race. Het is een heel moeilijke race hier, maar gewoon heel, ongelooflijk trots op de jongens, de hele crew voor het geweldige werk. Voor iedereen die gewoon open-minded is. We hebben veel veranderingen aangebracht, er is van de ene op de andere dag zoveel werk verzet in de fabriek, en dan natuurlijk ook vandaag, dus ik hoop dat iedereen tevreden is en dat we morgen het werk nog moeten doen.

Vraag: Lewis, je eindigde vrijdag hier in Baku 11th. Is dit de grootste ommekeer die je in je carrière bij Mercedes hebt meegemaakt?
LH: Het was niet van de ene op de andere dag! We kwamen aan op P3 en het was nog steeds een ramp op P3. Het is dus de grootste sprong die we op een echte dag tussen P3 en Quali hebben kunnen maken, zeker. Het was letterlijk dag en nacht, de auto. We ontdekten iets aan het einde van P3 en ik bleef in die richting duwen en het wierp zijn vruchten af, dus ik ben er erg blij mee.

Vraag: Max, ik kom op jou, duidelijk een erg frustrerende dag. Ten eerste, hoe goed was de auto?
MV: Ja, ik denk dat de auto… Ik bedoel, het was gewoon vertrouwen aan het opbouwen. Het is hier niet makkelijk met remmen en zo. Dan ja, de hele kwalificatie, om eerlijk te zijn, met zoveel rode vlaggen. Ja, het maakte het ons allemaal niet gemakkelijk. Maar ja, de auto voelde goed aan. Beetje rommelige kwalificatie. Vooral in Q3. De ronde zelf was eigenlijk, denk ik, best behoorlijk. Eigenlijk had ik ook graag een sleep naar de lijn gehad. Beetje traag op het rechte stuk, maar het is wat het is.

Bekijk onze zaterdaggalerij uit Bakoe, hier.

Source link

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: