GP van Azerbeidzjan: persconferentie na de race


De persconferentie na de race van vandaag met Sergio Perez, Sebastian Vettel en Pierre Gasly.

Volg Interviews – Uitgevoerd door Paul Di Resta.

Pierre Gasly, nog een podium – uitstekend! Hoe voelt het?
Pierre Gasly: Ongelooflijk. Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed wat ik moet zeggen. Het was zo’n waanzinnige race en een super intense laatste twee ronden. De auto is het hele weekend ongelooflijk geweest en we hebben elke sessie laten zien dat we er waren. De kwalificatie was mega. Ik wist niet of we die positie konden vasthouden of zelfs voor een podium konden vechten en uiteindelijk is het ons gelukt. Weet je, ik ben al een keer eerste, een keer tweede geëindigd en ik heb die derde plaats gemist, dus het voelt ongelooflijk om dat podium te behalen.

Wat een strijd heb je gehad, we zien het gewoon op de achtergrond, met Charles Leclerc in de laatste ronde toen je begon. Hij passeerde je, je passeerde hem terug en je haalde je spieren eruit?
PG: We moesten de ellebogen eruit halen. Het was een erg moeilijke race vanaf het midden van de race, we hadden een motorprobleem, dus we verloren behoorlijk wat vermogen op de rechte stukken. Seb slaagde erin om ons in het midden van de race te passeren en ik wist dat deze laatste twee ronden erg moeilijk zouden worden met Charles erachter en je weet dat ik het probeerde, elke keer dat ik remde. Ik wist niet zeker of ik de auto zou stoppen, maar ik moest ervoor gaan. Ik wilde echt dat podium en het voelt echt ongelooflijk na zo’n goed weekend.

Wordt er vanavond gezellig gevierd met het team?
PG: Ja precies. Enkele zeer goede punten. Ik ben erg blij. Yuki reed ook een goede race. Al met al een fantastische klus en hopelijk kunnen we het vanavond met zijn allen vieren.

Sebastian, er is iets geklikt in de laatste paar races. P2, een eerste Aston Martin-podium sinds ze terug zijn in de Formule 1. Wat betekent dit voor het team?
Sebastiaan Vettel: Ik denk dat het veel betekent. Het was duidelijk een moeilijke start voor ons en ja, ik denk dat het een geweldige race was. We hadden een goed tempo; dat was de sleutel. Ik had een goede start, maakte meteen wat posities, zorgde voor mijn banden zodra iedereen naar de pits ging. Ik had een heel goed tempo om te overcutten, ik denk Yuki tenminste, en toen werkte de herstart natuurlijk briljant voor mij en kreeg daar nog twee posities. Ja, we hadden duidelijk nieuwere banden, wat hielp, denk ik, om de banden later op te warmen. Ja, een geweldige dag. Ik ben over de maan. Voor het team is het natuurlijk geweldig, een podium. Dat hadden we niet verwacht toen we hier kwamen. Al op vrijdag, ook al waren we nergens, het voelde goed. Ik was redelijk ontspannen. Gisteren hebben we het niet helemaal gehad, maar vandaag nog zoeter.

Ik wil het hebben over gisteren, omdat je een gloednieuwe set zachte banden had voor dat kleine streepje?
SV: Qua strategie is het natuurlijk altijd beter om verder te starten, maar die nieuwe band deed zeker geen pijn omdat andere mensen een paar ronden hadden na de kwalificatie, dus het hielp ons om langer te gaan, maar we hebben de banden echt bewaard terwijl en dat was de geheim, plus het tempo dat we hadden. Ik denk dat in de race, zoals ik al zei, de auto goed aanvoelde en dat was de sleutel om vooruitgang te blijven boeken en vooruit te gaan.

Checo, weer een raceoverwinning, met Red Bull. Wat een waanzinnige race was dat.
Sergio Pérez: Ja, ik ben zo blij voor vandaag. De race, normaal gesproken Baku is behoorlijk gek. Allereerst moet ik zeggen dat het me heel erg spijt voor Max, want hij reed een geweldige race en verdiende het om te winnen, en het zou ongelooflijk zijn geweest om de een-twee voor het team te behalen. Maar uiteindelijk is het voor ons een fantastische dag. We waren dicht bij het uitschakelen van de auto, maar gelukkig wisten we de race uit te rijden. Het was best moeilijk tot het einde.

Je had een zevenvoudig wereldkampioen die je helemaal door de stints duwde en toen het aankwam op de herstart, vertel me wat je dacht toen je in de rij stond voor die herstart, wat je ging doen?
SP: Hij had de hele race een sterk tempo. Ik denk dat we ook een beetje een langzame stop hadden, dus de overcut kwam een ​​beetje dichter bij hem, maar hij duwde me gewoon vanaf de eerste ronde. Ik had de druk van hem vrij veel vanaf het begin. Bij de herstart had ik een slechte start, dus hij stond naast me, maar ik had zoiets van “ik ga het niet missen”, weet je. Ik remde zo laat als ik kon en hij deed hetzelfde, maar het werkte niet voor hem. Het is in ieder geval een goede dag voor het team.

Heeft Checo nu een klik met deze Red Bull auto? Kun je vol vertrouwen naar de volgende race gaan dat je dezelfde prestatie zult leveren?
SP: Ja, dit is zeker een sterke boost van vertrouwen voor mezelf en het team.

Persconferentie

Checo, van harte gefeliciteerd, wat een dag voor jou. Hoe mooi was het uitzicht vanaf de bovenste trede van het podium?
SP: Heel, heel lief natuurlijk. Ik wil beginnen met heel mijn team te bedanken. Ze hebben me een enorme kans gegeven. We hadden niet de start van het seizoen waar we op hoopten. Ik vond mijn aanpassing moeilijker dan verwacht, maar we hebben extreem hard gewerkt sinds de eerste dag met de ingenieurs terug in de fabriek en ja, uiteindelijk hebben we een heel goed resultaat voor het team behaald. We hebben hier en daar flitsen van snelheid laten zien. Maar ik denk dat dit weekend alles er geweldig uitzag tot Q3 run één toen we het verkeerd hadden. Maar we lieten het ons niet toe [get] naar beneden. We keken vooruit en we hadden een geweldige race, dus ja, ik ben erg blij met het resultaat van vandaag. Dit geeft zeker een grote boost van vertrouwen aan mezelf en ook aan mijn team, aan mijn kant van de garage. We hebben zo’n achtbaan door de seizoenen heen, het is belangrijk om van deze momenten te genieten.

Voelt deze overwinning, gezien alles wat u zojuist hebt gezegd, anders aan dan de eerste in Sakhir?
SP: Nou, je eerste overwinning behalen in de Formule 1 is iets ongelooflijks, maar een eerste overwinning behalen met een nieuwe familie, met een nieuw team, ik heb het gevoel dat het jullie meer bij elkaar brengt. Samen deze momenten delen is iets heel bijzonders. We leven voor deze momenten en we zijn hier allemaal om van die zondagen te genieten, dus ja, het is heel bijzonder. Ik heb niet zoveel overwinningen behaald in mijn carrière, maar ze waren allemaal heel speciaal en vandaag moet ik zeggen dat de hele race ronduit en mentaal erg stressvol was.

Je had overal een geweldig tempo. Mag ik je vragen naar die laatste paar ronden? Hoe nerveus was je voor de herstart, over het behouden van de leiding maar ook over de betrouwbaarheid van je auto?
SP: Ja, het was een groot ding. Het team vroeg me eigenlijk om niet te weven. Ik kon de banden niet opwarmen bij de herstart, dus we probeerden net het einde te bereiken, er waren nog maar twee ronden te gaan. Het was onze race om te verliezen, weet je, want we stonden aan de leiding, er is alles te verliezen. Er valt niet veel te winnen, want we stonden op pole en we hoeven maar twee ronden te rijden. Om die start goed te krijgen, was een grote zaak en ik denk dat we behoorlijk koude banden hadden voor die herstart. Lewis had een betere. Ik probeerde gewoon zo laat mogelijk te remmen. Ik had zoiets van “no way dat ik deze verlies”. Ik probeerde gewoon zo laat mogelijk te remmen. Lewis zat aan de binnenkant, de vuile lijn en ja, jammer voor hem. Het laat alleen maar zien hoe kwetsbaar we allemaal zijn voor fouten. We opereren ronde na ronde op zo’n hoog niveau dat deze dingen iedereen kunnen overkomen.

Zie je de remmen van Lewis roken op de grid?
SP: Ik was meer gefocust op mijn remmen om eerlijk te zijn.

SV: Waarom mocht je niet weven?

PG: Omdat Max de band liet exploderen.

SP: Omdat we ons zorgen maakten over het rek.

Sebastian, wat een race van jou en Aston Martin. Vanaf de 11e, wat waren je verwachtingen voor de start?
SV: Nou, ik had niet veel verwachtingen, om eerlijk te zijn. Ik bedoel, ik wist dat ik me het hele weekend goed voelde, dus ik wist dat we het konden, je weet wel wat punten te scoren, maar ik had zeker geen tweede plaats verwacht en de race was erg sterk. We hadden een zeer goede eerste stint. Ik spaarde de banden in het begin en bleef langer buiten dan de meeste mensen voor me, wat me later hielp, want bij de herstart die ik had, toen de Safety Car kwam, zat ik duidelijk in de mix op P6 en had banden die tien ronden frisser waren dan die van alle anderen. Dus waarschijnlijk gemakkelijker om ze op te warmen en het hielp me bij de herstart om Charles en ook Pierre te springen. Het was nogal harig in bocht drie en Charles was moediger dan ik had verwacht omdat ik aanvankelijk later remde dan hij, maar hij opende de remmen en ik dacht, oké, hij gaat zeker de muur raken, dus ik bereidde me voor om naar binnen te gaan – maar hij heeft het gehaald. Ik weet niet hoe, maar hij deed het. Daarna had ik nog steeds een goed gevoel in de ronde na de herstart om hem aan het einde van de ronde te halen en daar te springen, zodat we daarna als vierde lagen en echt mee konden gaan met het tempo van de groep voorin. Dan, met de rode vlag, is het natuurlijk zonde voor Max om zo de leiding te verliezen. Ik weet niet wat er is gebeurd. Ik denk dat Lance hetzelfde probleem had, de band faalde gewoon, maar ik denk dat we voor ons natuurlijk op een goede plek stonden, op het podium. Zoals Checo al zei, nog maar twee ronden te gaan, dus probeer het gewoon bij elkaar te houden. Ik was opnieuw agressief bij de start en had een goede start, maar kon nergens heen en toen zag ik duidelijk dat Lewis de eerste bocht verkeerd had ingeschat. Ik probeerde wat dichter bij Sergio te blijven, misschien om iets te doen na de eerste ronde, maar ik was te ver weg en uiteraard erg blij met P2 en het team. Ik vind het geweldig voor ons. We hadden een heel moeilijke start van het seizoen. We hadden iets meer verwacht na zo’n sterk jaar dat het team vorig jaar had. Ik kan niet wachten om terug te komen om een ​​paar drankjes te drinken met de jongens.

Source link

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: