Franse GP: FIA Drivers persconferentie


De persconferentie van vandaag met Guanyu Zhou, Nicholas Latifi, Lando Norris, Charles Leclerc, Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Pierre Gasly, Mick Schumacher, Lewis Hamilton en Sergio Perez.

Groep 1: Guanyu Zhou, Nicholas Latifi, Lando Norris, Charles Leclerc en Sebastian Vettel.

Vraag: Sebastian, zeer warm welkom. Dus laten we beginnen met te praten over oude auto’s. Het was een ’92 Williams voor jou op Silverstone een paar weken geleden, en het is ’22 Aston Martin dit weekend, toch? Vertel ons iets meer.
Sebastiaan Vettel: Juist. Ik denk niet dat je veel ouder kunt worden. Ja, het wordt spannend, ik ga meteen hierna, om een ​​beetje op de baan te rijden. En natuurlijk, het is een heel andere auto, maar het is om het 100-jarig jubileum te vieren. En het was de auto die meedeed aan de eerste Grand Prix – niet de Grand Prix van de Formule 1, want dat was in 1950. Maar de eerste Grand Prix, ik denk dat het zelfs de Franse Grand Prix zou kunnen zijn, voor zover ik weet, dus …

Vraag: Laten we het nu honderd jaar eens zijn, naar de Franse Grand Prix van dit weekend. Paul Ricard is de afgelopen seizoenen niet de aardigste plek voor je geweest. Na een frustrerend weekend in Oostenrijk. Hoop je op een competitievere show dit weekend?
SV: Ja, ik kijk er naar uit. We brachten een update naar Silverstone waar we nog niet helemaal bovenop waren. En misschien helpt dit weekend ons om wat meer antwoorden te krijgen. Zo spannend. En ik hoop dat we een beetje competitiever kunnen zijn, om terug op het middenveld te komen en daardoor een beetje meer terug in de mix. Het nummer is wat het is. Het is niet het meest opwindende circuit ter wereld, maar nog steeds behoorlijk uitdagend en technisch veeleisend, en het zal heel moeilijk worden. Dus we zullen zien wat het weekend brengt.

Vraag: Sebastian, laatste voor mij, dwaas seizoen in volle gang. Kun je ons enig inzicht geven in wat je denkt over je toekomst?
SV: Nou, ik race dit weekend, en het volgende. Dan, ja, natuurlijk heb ik gezegd dat we op een gegeven moment zullen beginnen te praten. Ik praat met het team. Ik denk dat er een duidelijke intentie is om door te gaan. En we zullen snel zien waar we staan.

Vraag: Charles, ik kom nu naar je toe, je bent je carrière begonnen bij de kartbaan Brignoles, verderop in de straat. Voelt dit een beetje als een thuisrace?
Charles Leclerc: Ja zeker. Ik bedoel, het was maar 60 kilometer hier vandaan. Zeer, zeer goede herinneringen. Ik kwam hier niet vaak, voordat ik Formule 1-coureur was. Maar het is altijd fijn om hier te zijn. En ik hoop dat we een goed weekend kunnen hebben.

V: Was je vorige week aan het karten, heb ik gelezen?
CL: Ja. Ik was. In Brignoles eigenlijk!

Vraag: Wat gebeurt er in de Formule 1? Het was een belangrijke overwinning voor je vorige keer in Oostenrijk, waar Ferrari sneller was dan Red Bull in de race? Denk je dat we dit weekend iets soortgelijks zullen zien? Wat zijn je verwachtingen?
CL: Nou ik hoop het. Het was absoluut een belangrijke overwinning, vooral voor mij. Ik bedoel, we hebben vijf zeer moeilijke races aan mijn kant gehad waar alles tegen me voelde. Het was dus belangrijk om die overwinning te behalen, wat punten terug te brengen naar Max. Voor dit weekend moeten we kijken, want de afgelopen twee jaar waren heel, heel moeilijk: bandenbeheer was een ding en we hebben het bijzonder moeilijk gehad, dus we zullen ons daar volledig op richten tijdens de vrije trainingen, in om klaar te zijn voor de race.

Vraag: Lando, komt nu naar je toe. In vijf van de laatste zes races was het een stevige verzameling van punten. Ben je tevreden met hoe het team de laatste tijd is gegaan?
Lando Norris: Ik ben tevreden. Ik denk… Ik denk dat elke race altijd is, wat hadden we een beetje beter kunnen doen en hadden we nog meer punten kunnen scoren? Maar over het algemeen denk ik dat het een goede run is geweest. We zijn consequent geweest, wat altijd een goede hulp is. Ik weet dat dingen als de straf van vijf seconden afgelopen weekend, denk ik, een kleinigheidje was dat het een beetje moeilijker maakte en misschien hadden we een goed gevecht met Mick kunnen hebben voor nog een paar punten. Maar over het algemeen, weet je, hebben we goed werk geleverd. We hebben ons potentieel uit de auto gemaximaliseerd. Veel andere mensen hebben de afgelopen races upgrades gebracht en we zijn er nog steeds in geslaagd om daar in de strijd te blijven en de punten te krijgen die we nodig hebben. Dus ik heb goed werk geleverd, ik ben blij en we zullen proberen dat te blijven doen.

Vraag: Zeer nauw gevecht met Alpine in het constructeurskampioenschap. Je staat gelijk op punten. Hoe zie jij die strijd?
LN: Ik denk dat het heel zwaar gaat worden. De Alpines, vooral sinds de laatste… Ik bedoel het hele seizoen denk ik dat ze extreem snel zijn geweest. Fernando heeft altijd gevochten – soms voor palen. Ze zijn dus snel. Ze zijn ook consistent en vooral nu lijken ze het heel goed te doen met een zeer sterke auto. Het wordt dus moeilijk om ze achter te houden en de strijd gaande te houden. Maar we zijn gemotiveerd, we weten dat we het kunnen. Ik denk dat we hebben laten zien dat we, zelfs met een auto die misschien niet zo sterk is als zij, ze nog steeds kunnen overtreffen en beter kunnen scoren, dus hopelijk, vooral omdat het hun thuisrace is. We kunnen er een ophalen.

Vraag: Charles zei dat hij een beetje nerveus is nadat Ferrari vorig jaar tijdens deze race worstelde. Aan de andere kant was het hier vorig jaar een hele goede race voor McLaren. Geeft dat je wat vertrouwen om het weekend in te gaan?
LN: Doet het altijd. Ik denk dat we vorig jaar het tegenovergestelde waren van Charles, we waren erg sterk op banden. Dus we hopen natuurlijk dat dit zo doorgaat. En Paul Ricard, ik denk dat voor mij, als coureur, altijd een van mijn betere circuits is geweest. Een waar ik altijd heel goed in ben geweest en waar ik goed in heb gepresteerd en waar ik snel in was, dus ja, laten we zeggen dat het een beetje simpel is zoals het is, het is er een waar ik van geniet, vooral alleen in de kwalificatie, de ronde samenstellen en zo op: een goede mix van snelle, lage snelheidsbochten. Maar de race was ook spannend, weet je? Een andere strategie volgen, inhalen in de race, maakt je zondag altijd leuker. Dus hopelijk dit weekend weer meer van dat.

Vraag: Nicholas, ik kom nu naar je toe. Je gaat dit weekend de nieuwe onderdelen op de auto draaien. Wat verwacht je van hen?
Nicolaas Latifi: Ik denk dat het simpele antwoord meer rondetijd is. Het is duidelijk dat Alex de afgelopen twee ronden de upgrades heeft uitgevoerd en ik niet en Silverstone was duidelijk lastig om er zinvolle gegevens over te krijgen. Het is duidelijk dat hij tijdens de natte kwalificatie geen ronden van de race kon rijden. Maar in Oostenrijk waren er enkele duidelijke positieve tekenen van wat het nieuwe pakket inhield. Dus ja, wetende dat ik ze deze race zou krijgen, was eigenlijk gewoon, weet je, natuurlijk proberen en maximaliseren wat we kunnen. Maar nogmaals, we zijn nog steeds de… Ik zat nog steeds in de langzaamste auto, en ik kwam dat weekend maar een beetje door. En uiteindelijk waren er geen kansen die zich echt aandienden. Dus het was zeker een beetje frustrerend. Vooral als je die ene echte referentie verliest die je hebt, en dat zijn altijd je teamgenoten. Deze week, nu duidelijk de upgrades krijgend, ben gewoon benieuwd hoe het gaat voelen. Ik bedoel, er is wat feedback van het team en van Alex die ik heb gehoord, die misschien een verschil in rijstijl vereist; verschillende compromissen op de setup. Dus ik denk dat ik van mijn kant gewoon zal proberen om, weet je, daar bovenop te komen, zo snel als we kunnen. Het is duidelijk dat we een idee hebben van waar we de auto moeten neerzetten en dat ik erin ga. Ik heb heel gedetailleerd geluisterd naar wat het team en Alex erover hebben gezegd. Hopelijk geeft het ons die paar extra tienden die we soms hebben gemist en die in sommige situaties, zoals in Silverstone, waarschijnlijk het verschil zouden hebben gemaakt tussen punten scoren en niet, dus ja, het is een weekend dat ik ik kijk er zeker naar uit.

Vraag: Zhou, ik kom nu naar je toe, Oostenrijk was een frustrerende race voor het team, niet alleen voor jou. Hoe hoopvol ben je op een competitievere show dit weekend bij Paul Ricard?
Zhou Guanyu: De laatste time-out hadden we het als team moeilijk; probeerde de balans voor Quali goed te krijgen en toen was het in de race erg moeilijk om in te halen, vast achter AlphaTauris. dit weekend, door te komen, eerst met de temperatuur, is de baanindeling compleet anders. En voor mij denk ik dat ik nog nooit op zo’n hoge temperatuurbaan heb geracet en dat zou veel bandenbesparing kunnen opleveren, en het bandenbeheer in de race zou op een bepaalde manier meer in onze handen kunnen spelen, en in het verleden, uiteraard, in deze warmere omstandigheden, lijkt het alsof onze auto een beetje beter presteert dan de koelere omstandigheden, dus hopelijk kunnen we terug naar het tempo dat we de vorige keer in Oostenrijk misten. Uiteraard het hele team. Ik denk dat het moeilijk voor me was, vooral in Spielberg, alleen omdat ik uit Silverstone kwam en een volledig nieuw chassis slechts één sessie had voordat de kwalificatieregels voor het parc ferm gelden. Het was dus niet gemakkelijk om de juiste balans te krijgen en ik kreeg het ook niet meteen goed. Dit weekend zou wat makkelijker kunnen zijn, gewoon om in dat ritme te komen en de juiste balans te vinden voor de kwalificatie en de race.

Vraag: U hebt het dit weekend over de noodzaak van bandenbeheer in de hitte. Hoe zit het met de warmte van de bestuurder? Hoe heb jij je voorbereid op deze hoge temperaturen dit weekend?
ZG: Ik bedoel, ik kwam afgelopen weekend uit het VK, ik ben behoorlijk goed voorbereid!

Was je de hele tijd buiten in de hittegolf?
ZG: Soort van! Maar niet, weet je, rond lunchtijd. Gelukkig heb ik airco in huis. De mensen hadden er wat meer last van, maar ja, dit weekend natuurlijk met de hoge temperaturen, voor ons als coureur moet je behoorlijk gehydrateerd blijven. En normaal gesproken gebruik ik het dranksysteem in de auto niet echt en de enige races die ik heb gebruikt waren Miami en Bahrein. Dus ik denk dat ik hem dit weekend zeker ga aantrekken. Maar deze dingen, als je heet water drinkt, in de race is niet leuk om te doen. Maar toch, ik denk dat het hele weekend, niet alleen voor de coureurs, voor de monteurs in de garage, dat een heel zwaar weekend zal worden, want ik denk niet dat we zo’n hoge temperatuur vaak hebben.

Bekijk onze donderdaggalerij van Le Castellet hier.

Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: