MotoGP

Enea Bastianini: 'Laten we het proberen, want mijn remmen dit jaar is een ramp' | MotoGP


Terwijl fabrieken graag praten over constante evolutie en kleine ontwikkelingen op elk gebied die samen een rondetijdverschil opleveren, suggereerde de stapsgewijze verandering in Bastianini's vorm iets radicalers.

Bastianini landde de fabrieksrit na vier overwinningen in 2022 met de GP21 op Gresini. Maar toen hij vervolgens twee jaar vooruit sprong naar de nieuwste GP23, had de Italiaan problemen met het remmen op de motor bij het ingaan van de bocht.

“Ik ken een van de sterkste punten van de fiets van vorig jaar [corner entry], en dit sterkste punt van mijn kant hebben we dit jaar verloren. Maar als je Jorge Martin bekijkt, zie je dat hij de sterkste is. Het hangt af van de rijstijl”, legde Bastianini uit.

“Ik en Pecco, we hebben een andere stijl, maar staan ​​dichterbij vergeleken met Jorge of een andere rijder.

“Ik heb geprobeerd wat aanpassingen aan de motor te doen, maar het is belangrijk om je aan te passen aan de motor. Het is DNA, deze en ik accepteerde het [the need] om mijn rijstijl voor deze fiets voor dit jaar te veranderen. Voor de volgende moeten we met iets anders terugkomen om sterker te zijn.”

Bastianini wist niet precies wat de oorzaak van het probleem was. “Mijn gevoel komt van de motorrem… [But] we hebben de motorrem vele malen vervangen en er is niets veranderd.

“Voor mij is het de [2023] motor die een beetje anders is. De rest van de fiets is echt heel erg vergelijkbaar met vorig jaar. Maar de ingenieurs zeiden dat ze liever hadden dat ik deze gebruikte.

De aanpassing aan de GP23 werd vervolgens verder uitgesteld toen Bastianini het eerste deel van het seizoen verloor door een schouderblessure nadat hij in de eerste ronde werd uitgeschakeld door Luca Marini.

Bastianini werd vervolgens opnieuw buitenspel gezet nadat hij in Catalonië een ongeval in de eerste bocht had veroorzaakt, waarbij hij breuken aan zijn enkel en hand opliep.

Bij zijn terugkeer gingen de resultaten van Bastianini bergafwaarts van de 8e in Indonesië naar de 10e in Australië en vervolgens 13e in Thailand, waarna werd besloten om een ​​duimrem te proberen.

“Toen ik na Thailand de gegevens zag, vooral van Jorge, met veel achterrem en echt heel constant, dacht ik: 'Oké, laten we het proberen'.

“Omdat mijn remmen dit jaar een ramp is, was het elke keer moeilijk om de motor tot stilstand te brengen. Het was zo nerveus en elke ronde reed ik een andere lijn. En uit Maleisië niet.”

“Het is een grote verandering. De aanpassing is niet eenvoudig. Het is totaal anders dan wanneer je je voet gebruikt, maar ik verbeterde het elke ronde.

“Meestal was het bij deze fiets moeilijk om stabiel te zijn met de rem en dezelfde bocht te nemen [line] elke ronde. Soms ging ik wijd, soms was ik kort, en daarmee [thumb] achterrem, het is veel gemakkelijker.

“Je kunt wijzigen [the line] beter. Met de voet ben je niet echt precies. En vanuit Maleisië hebben we een stap gezet.”

Achteraf gezien is de voor de hand liggende vraag waarom dit niet eerder is geprobeerd.

“Mentaal moet je je voorbereiden, want het is een grote verandering. En mijn crewchef zei: 'Oké, als je het gebruikt, is het beter, als je het niet gebruikt, maak je geen zorgen'.

“Maar [by Malaysia] in mijn gedachten was er alleen maar: 'Nee, ik moet het gebruiken. Ik heb een verschil gezien in de data en ik wil in die richting verbeteren.'

“En dat was de juiste keuze.”

Gelukkig voor Bastianini zijn de eerste tekenen dat de Ducati GP24 dat ook heeft herwon een deel van zijn natuurlijke vermogen om bochten in te gaan vergeleken met de GP23.Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.