https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-6864478743506327

“De aanwezigheid van Valentino Rossi maakte het verschil met mijn tegenstanders”, zegt Francesco Bagnaia | MotoGP


Bagnaia won vorig jaar zijn eerste kampioenschap in de koningsklasse en overwon een voorsprong van 91 punten van titelverdediger Fabio Quartararo die hem op de laatste dag versloeg.

Bagnaia is de eerste Italiaanse MotoGP-kampioen sinds Rossi in 2009 en de eerste op een Ducati sinds Casey Stoner in 2007.

De VR46-afgestudeerde vertelde GK: “De constante aanwezigheid van Valentino is voor mij erg belangrijk geweest. En dat is het nog steeds.

“Sterker nog, ik denk dat ik kan zeggen dat hij het verschil heeft gemaakt met mijn tegenstanders.

“Vale is een meester die in de loop van de tijd een vriend is geworden, maar bovenal is hij een voorbeeld geweest om te volgen.

“Hij heeft een leven als renner geleefd en kan je precies vertellen wat je moet doen en hoe je kunt verbeteren in alle aspecten van ons werk.

“Zelfs vandaag kan ik me tot hem wenden als ik dat nodig heb, en hij reageert door iets uit zijn oneindige ervaring te vissen. Ik probeer altijd het maximale uit deze kans te halen.”

Met Bagnaia aan de top van de wereld en Ducati die eindelijk terugkeert naar de top van de sport, zou 2023 het jaar kunnen worden waarin ze zich vestigen.

Enea Bastianini is toegetreden tot hun fabrieksteam en zal ook strijden om het kampioenschap.

“Bij motorrijden ga je veel in golven”, zei Bagnaia. “Het is een sport die bestaat uit grote wielrenners: na de ijzersterke Italianen die zich eind jaren ’90 en begin jaren 2000 opdrongen, kwamen de Spanjaarden.

“Maar nu wij Italianen terugkomen, zijn er weer velen van ons om snel te gaan: ikzelf, Bastianini, Franco Morbidelli, Luca Marini, Marco Bezzecchi, Fabio di Giannantonio, we zijn allemaal samen gegroeid en we zijn echt sterk.

“Ook omdat de onderlinge concurrentie altijd hoog is geweest, en dit heeft ertoe geleid dat we elkaar hebben verbeterd.

“We zullen het doen en zullen het goed doen, er zijn ook andere jonge mensen die eraan komen en heel hoge niveaus kunnen halen. Natuurlijk is er behoorlijk wat concurrentie te overwinnen.

“De Spanjaarden blijven bijvoorbeeld het jeugdkampioenschap van referentie, het meest competitieve en belangrijkste ter wereld, en dit maakt hun leven een beetje makkelijker. Maar het punt is dat de wereld is veranderd en zal blijven veranderen, en we moeten weten hoe we daarmee om moeten gaan.”

Wat Rossi tot een superster maakte die de MotoGP overstijgt, waren niet alleen zijn zeven kampioenschappen en zijn lange levensduur, maar ook zijn magnetische persoonlijkheid.

“Jezelf zijn is het moeilijkste”, zei Bagnaia. “Misschien omdat we in een omgeving leven waar mensen altijd op zoek zijn naar het personage, en dat vind ik persoonlijk behoorlijk stom.

“Heel vaak hoor ik: ‘Dat is een geweldige coureur, maar uiteindelijk wordt hij nooit een personage’.

“Hier lijken bepaalde woorden mij niet van deze wereld, buiten de tijd: ik ben bijvoorbeeld op een bepaalde manier gemaakt, ik kan gesloten lijken als je vanuit een bepaald gezichtspunt naar me kijkt, en misschien ben ik dat ook echt .

“Dit kan mij er echter niet van weerhouden om sociale media te gebruiken zoals ik denk dat juist is. Om op Instagram te delen wat ik wil over mijn privéleven.”

Bagnaia blikte terug op het succes van vorig seizoen: “Winnen als Italiaan en met een Italiaanse fiets was iets moois, dat was in 50 jaar niet gebeurd.

“Toen gebeurde het met Ducati en voor mij was het alsof ik een droom realiseerde die ik altijd met me meedroeg.

“Ik denk altijd aan het feit dat de laatste wereldtitel van een Italiaanse coureur in de MotoGP dateert uit 2009. Dat ik de eerste ben die het behaalde na Valentino Rossi, maakt me erg blij. De manier waarop we dit succes hebben behaald, was onvergetelijk.”

Het was een tumultueus jaar. Bagnaia crashte vijf keer. Afgelopen zomer was er het incident met rijden onder invloed. Zijn kampioenschap was verre van gegarandeerd.

Hij zei: “Voor Assen hadden we een vergadering, we zaten daar allemaal om de problemen die we hadden te analyseren. Het was een noodzakelijke, beslissende omschakeling. Het was wat we nodig hadden.”

“Vanuit Nederland kan ik met absolute zekerheid zeggen dat alles perfect was. En dus maakten we een ongelooflijke comeback, we maakten het verschil in vergelijking met alle anderen.

“Voor mij is het een bron van immense, onuitputtelijke trots om zo’n seizoen te hebben meegemaakt: het was nog nooit gebeurd dat een MotoGP-coureur al deze punten terugkreeg en de wereldtitel won. Misschien is het nog nooit gebeurd, zelfs niet in de hele geschiedenis van de sport in absolute zin.”

Dit is wat Bagnaia denkt dat hem naar een andere titel zal drijven: “Mijn sterke punten zijn te zien tijdens het remmen, in het feit dat ik de motor erg krap kan draaien ondanks dat ik erg snel ben.

“Deze functie heeft de afgelopen twee jaar voor mij het verschil gemaakt, zeker in vergelijking met mijn [rivals]. En dan denk ik dat ik een grote vastberadenheid heb, ik heb altijd de ijzeren wil om het einde van elke race te halen. Het is iets waar ik in de loop der jaren volwassener van ben geworden.

“Snelheid is iets dat van mij is. Het heeft altijd in mij gezeten. Het oefenen en weten hoe ik ermee om moet gaan, is voor mij vanzelfsprekend, ik heb nooit moeite hoeven doen om snel te gaan.

“Ik heb veel aan mijn hoofd moeten werken, ik beschouw het als mijn schuld. Omdat ik zelfkritisch ben, ben ik nooit echt blij met wat ik doe, hoe ik de motor de baan op laat gaan, maar tegelijkertijd tijd Ik heb altijd moeite gehad om kritiek op de juiste manier te ontvangen.

“Als anderen me vertellen wat er mis is, probeer ik naar hen te luisteren, maar dat lukt niet altijd. Ik moet leren om bepaalde woorden te zien als advies, suggesties, en dat ben ik.

“Maar ik ben nog jong, ik heb nog genoeg tijd om te leren en geweldige gidsen waar ik naar kan verwijzen.”Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: