Catherine en haar zus over Breast Cancer Awareness


14 oktober 2021

W Series CEO Catherine Bond Muir en haar zus, Jane Bowley, delen hun ervaring van de twee gevechten van laatstgenoemde met borstkanker.

Jane

Ik was 38 toen ik voor het eerst borstkanker kreeg. Ik vond de knobbel zelf en kreeg te horen dat ik een zeer agressieve vorm van de ziekte had. Ik had een lumpectomie gevolgd door radiotherapie en chemotherapie. De behandeling was behoorlijk afmattend, maar het moeilijkste was dat ik drie kleine kinderen had. Ze waren drie, vijf en acht, dus al mijn gedachten waren bij hen in plaats van bij mezelf.

Het was een zeer stressvolle tijd. Mijn dochter was het jaar daarvoor ernstig onwel geweest en had verschillende hersenoperaties ondergaan. Door de chemo werd ik erg ziek en bovendien waren we net voor de diagnose aan ons huis begonnen met een aanbouw, dus ik had ook de bouwers erbij.

Mijn grootste angst was om mijn kinderen achter te laten. Deze dingen gaan door je hoofd – ‘ga ik leven om ze te zien opgroeien?’ Het was verschrikkelijk om nabestaanden te hebben en te beseffen dat ik er misschien niet voor hen zou zijn.

Zonder de hulp van mijn familie en vrienden had ik het niet gered. Het kost veel werk om naar afspraken te komen als je je niet goed voelt, dus je hebt mensen nodig om je daarbij te helpen. Catherine kwam naar de Midlands en vergezelde me naar verschillende chemosessies. Mijn man werkte in Londen en zorgde ook voor onze kinderen, dus het was goed om die steun te hebben omdat het wat van de druk van hem afnam.

Het is heel belangrijk dat jongere mensen weten dat je op jonge leeftijd borstkanker kunt krijgen. De eerste keer dat ik de bult toevallig vond, was ik televisie aan het kijken toen ik het voelde en dacht ‘wat is dat?’ De tweede keer, 17 jaar later, had ik een grotere knobbel, maar het duurde langer voordat ik het merkte omdat het direct achter mijn tepel zat. Het was de verkleuring die me ertoe bracht om destijds medisch advies in te winnen; iets abnormaals aan een borst moet worden onderzocht, niet alleen knobbels.

Ik was 55 toen ik voor de tweede keer werd gediagnosticeerd, ongeveer drie jaar geleden. Ik had meer gedachten over de vraag of ik dood zou gaan, maar de helft van mij dacht: ‘Ik heb eigenlijk veel extra tijd gehad sinds ik het voor het laatst had, dus als dit mijn lot is, is dit mijn lot.’ Ik moest een borstamputatie ondergaan en daarna een reconstructie, wat een behoorlijk grote operatie was.

Ik ben getest om erachter te komen of ik het BRCA-gen* heb en niet, wat een opluchting is voor de vrouwelijke leden van mijn familie. Het feit dat ik twee verschillende borstkankers heb gehad, is gewoon extreem ongelukkig.

Alle grote liefdadigheidsinstellingen voor borstkanker doen geweldig werk. Degenen met de meeste financiering kunnen het meeste onderzoek doen, maar er zijn enkele kleinere liefdadigheidsinstellingen die onderzoek doen naar specifieke medicijnen, en dat kan zo’n verschil maken. De behandeling is veel verder gegaan sinds ik voor het eerst werd gediagnosticeerd.

Ziek zijn maakt je dankbaar voor wat je hebt. Ik streefde altijd naar iets groters en beters en ik realiseerde me dat je gewoon blij moet zijn met je lot. Toen ik onwel was, wilde ik alleen maar dat het leven weer normaal zou zijn, ik wilde niet op grote vakantie gaan of iets buitensporigs doen omdat ik dacht dat ik dood zou gaan, ik wilde gewoon niet dat mijn leven van me werd afgenomen mij.

Het is moeilijk om advies te geven aan andere vrouwen met borstkanker omdat ieders ziekte en behandeling anders is. Familie en vrienden zijn belangrijk om je op te vrolijken, maar het is goed om ook iets anders te hebben om je op te concentreren, zoals werk of een project, want dat kan je helpen om uit je persoonlijke problemen te komen.

In de beginfase van W Series vroeg Catherine me om haar te helpen met de boekhouding totdat alles in orde was. Ik ging met haar mee om de bankrekening voor het bedrijf te openen en ik herinner me dat ik tijdens de chemo met haar aan budgetten werkte. Ik wilde me op iets positiefs concentreren en dat was heel positief; Catherine was zo opgewonden en het bracht me gewoon weg van mijn situatie.

Over het algemeen is de behandeling van borstkanker erg goed, en je hebt een goede kans om het te overleven – de meeste mensen zullen er doorheen komen. Het is belangrijk om uit te zoeken welke ondersteuning je nodig hebt, uit te zoeken wat er beschikbaar is, en als je het niet van vrienden en familie kunt krijgen, zijn er briljante organisaties die je kunnen helpen.

*BRCA1 en BRCA2 zijn voorbeelden van genen die het risico op kanker verhogen als ze veranderen. Het hebben van een variant BRCA-gen verhoogt de kans op het ontwikkelen van borstkanker en eierstokkanker aanzienlijk. Ze vergroten ook de kans van een man op het ontwikkelen van mannelijke borstkanker en prostaatkanker.

Catharina

Mijn zus Jane vocht voor de tweede keer in haar leven tegen borstkanker toen ik in 2018 W Series oprichtte.

De eerste keer dat ik hoorde dat Jane borstkanker had, was verschrikkelijk. Met haar 38 jaar was ze de jongste persoon die ik had gekend met de ziekte en ze had drie heel kleine kinderen. Als je dat soort nieuws ontvangt, moet je het ergste denken, en totdat je er heel direct door bent getroffen, weet je eigenlijk niets over kanker. Het was een extreem enge tijd omdat mijn zus en ik heel close zijn.

Als gevolg van Jane’s twee gevechten met kanker ben ik me veel bewuster geworden van zelfonderzoek; Ik ben ijverig om mijn borsten te laten screenen. De tweede keer dat Jane ziek was, was ik getrouwd met mijn man, Gordon, die uroloog is. Hij behandelt prostaatkanker. In sommige opzichten was het nuttig om bij iemand te zijn die medisch inzicht heeft in de ziekte, maar tegelijkertijd kan het voelen alsof je meer informatie hebt dan je misschien zou willen.

In het beginstadium van het opzetten van de W Series voelde het zo onwaarschijnlijk dat het ooit zou gebeuren, maar de ziekte van mijn zus spoorde me aan om het te laten werken. Dicht bij iemand zijn die te maken heeft met leven of dood, maakt je ambitieuzer met wat je wilt bereiken, omdat je weet hoe kostbaar het leven is.

Mijn zus speelde een belangrijke rol in de begindagen van W Series en er waren een paar chemotherapiesessies waarin zij en ik werkten om de tijd te doden. Als registeraccountant was ze iemand die ik kon vertrouwen – zonder mensen uitgebreid te interviewen – om alle financiën te beheren toen Sean Wadsworth zijn eerste investering deed. Dit was allemaal terwijl ze werd behandeld voor kanker. Ze stopte nooit en ik denk dat dat haar manier was om ermee om te gaan.

Je gebruikt coping-mechanismen voor als de dingen vreselijk zijn. Als Jane chemo moest, zat ik daar en maakte haar aan het lachen, want het is allemaal zo verschrikkelijk dat je niets anders kunt doen. Als ik haar was blijven vragen of ze in orde was en hoe ze zich voelde, dan zou ze zich echt zorgen gaan maken. Voor zover we konden probeerden we gewoon door te gaan als normaal.

De vooruitgang in de behandeling in de 17 jaar tussen Jane’s aanvallen van kanker is buitengewoon, er is een duidelijke verbetering opgetreden. Hoewel er nu veel meer goede resultaten zijn dan voorheen, is het nog steeds een dodelijke ziekte. Als het je raakt, is het zo vreselijk dat je niet echt weet hoe je moet reageren. Daarom zouden we elkaar aan het lachen maken, want het is gewoon een manier om er doorheen te komen. Het alternatief is ondenkbaar.

Ga voor meer informatie over borstkanker naar: borstkankernow.org of bekijk de officiële sociale-mediakanalen van W Series in de maand oktober om te zien hoe we het werk van verschillende liefdadigheidsinstellingen voor borstkanker onder de aandacht brengen.Source link

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: