Britse MotoGP: Pol Espargaro ’trots’ op broederlijke strijd, Honda beste | MotoGP


MotoGP heeft momenteel drie broers, maar geen van hen had met hun broer of zus gevochten om de leiding van een race, tot de Britse Grand Prix van zondag.

Na eindelijk een beloning te hebben ontvangen voor deze inspanningen in 2021 in de vorm van een debuut pole position van Repsol Honda, schoot Pol Espargaro vervolgens weg bij de start van de race.

Maar al snel voltooide de oudere broer Aleix een droomscenario voor de familie Espargaro, die doorbrak naar de tweede plaats voor Aprilia.

De Espargaros bleven drie ronden aan de kop van het veld voordat de leider van het wereldkampioenschap, Fabio Quartararo, zich een weg naar voren vocht en vervolgens op het podium bleef tot de slotfase van de race.

Terwijl Aleix geschiedenis kon schrijven met Aprilia’s eerste podium, moest Pol genoegen nemen met de vijfde plaats omdat zijn zachte band de spanning voelde. Espargaro was natuurlijk teleurgesteld dat hij zijn eigen podium misliep, maar was trots op het resultaat van zijn broer en opgelucht dat hij eindelijk een fatsoenlijke race op de RCV had gereden.

“Allereerst vechten tegen mijn broer in de MotoGP – niet zoveel broers vochten voor het podium of een raceoverwinning. Dat was best emotioneel en ik ben eigenlijk supertrots”, zei Pol.

“Ik heb echt genoten van die eerste ronden in de race. Ik herinnerde me wat de gevoelens waren [to be at the front].

“Ik zou heel graag op het podium willen staan” [as well]. Ik denk dat we het potentieel hadden vandaag, maar de situatie die we nu hebben is wat het is en we konden niet meer vechten dan ik, naar mijn mening.

“Aan het einde moeten we gelukkig zijn. We moeten het algemeen weekend zien en als iemand me eerder vertelde dat ik de pole ga pakken en als vijfde zal eindigen, slechts vier seconden van het podium ,,Ik zou ervoor tekenen. Dus we moeten blij zijn.”

Het korte antwoord op de vraag waarom Espargaro dit weekend plotseling competitiever was, is de grip op de achterkant, het gebied waar Honda – en vooral Espargaro – het het hele seizoen al moeilijk mee heeft gehad.

“Voor onze motor is het zeker niet een van de beste plaatsen, maar eigenlijk hebben we dit nieuwe asfalt dat ons grip geeft”, legde hij eerder in het weekend uit. “We worstelen en hebben het hele jaar zoveel problemen met de grip, dat als we een beetje meer hebben, het is alsof iemand je een beetje geeft van wat je nodig hebt, je het meer vasthoudt dan de mensen die het altijd hebben.

“Zodra ik de baan en de temperatuur en alles zag, verwachtte ik iets meer grip te hebben dan normaal. Dit heeft ons enorm geholpen, vooral bij het binnenkomen omdat we de motor sneller kunnen stoppen, we later kunnen remmen en ik kan gebruik een beetje meer de achterrem.

“Ik kan ook een beetje gas geven met een bepaalde hoek en als ik (de motor) oppak, draai ik niet meer. Het spinnen stopt. Om zo te rijden, geniet ik echt. Samen met Le Mans is het één van de eerste keren.

“In het verleden met andere fabrikanten, toen we behoorlijk veel grip hadden, was het voor mijn teamgenoten soms een groot probleem en ze wisten niet hoe ze met deze extra grip om moesten gaan. Maar voor mij was het een enorm voordeel.

“Ze hadden problemen aan de voorkant, duwen en een vrij lage stabiliteit. Maar voor mij kan ik het redden met goede grip. Sommige mensen zijn snel met weinig grip, maar ik ben snel met goede grip.”

De noodzaak voor Honda om de grip op de achterkant te verbeteren, was dat de vier RCV-rijders allemaal de zachtste trye voor de race kozen. De enige andere rijder op de soft was rookie Enea Bastianini (Avintia Ducati).

“Op een podium ving ik zelfs mijn broer en Alex [Rins] maar de achterband gaf het op. De vier Honda’s waren bijna de enigen die de zachte achterband gebruikten, wat aantoont dat de situatie waarin we ons bevinden niet dezelfde is als de andere”, legt Espargaro uit.

“Aan het einde kenden we onze mogelijkheden met de zachte achterband, die was om meer te genieten tot het midden van de race. Kijk dan een beetje wat er gebeurt en overleef het daarna.

“Onze rechterkant van de band was na iets meer dan een halve afstand helemaal dood. Het was onmogelijk om vooral de snelle bochten te maken. De snelle bochten met hogere snelheid, de achterkant blokkeerde behoorlijk, bewoog.

“Zeker, ik wilde meer omdat ik denk dat ik de snelheid had van de topmannen, zeker niet Quartararo, maar om op het podium te staan.”

Desalniettemin: “Ik denk dat we de juiste bandenkeuze hebben gemaakt” [for us]. Maar het zou niet de juiste keuze moeten zijn als alle andere fabrikanten, de winnende jongens, de medium achterkant gebruikten.

“Het hele weekend gingen ze snel met het medium en dat konden we niet. Het was gevaarlijk voor ons. We misten veel grip, dus moesten we de zachte gebruiken. Dit bracht ons in een kritieke situatie, wat betekent dat we missen grip. Het is iets dat we weten, maar hier was het duidelijk.

“Dus we werken eraan en ik denk dat we het probleem snel zullen oplossen. Hopelijk zo snel mogelijk, zo niet volgend jaar. Natuurlijk, het is ons zwakke punt op dit moment.”

Hoewel het tot volgend jaar kan duren voordat de problemen met de grip aan de achterkant volledig zijn verholpen, is teammanager Alberto Puig van mening dat de Silverstone-prestatie een belangrijk moment was voor Espargaro.

“Dit weekend was een heel belangrijk keerpunt voor Pol Espargaró. Ik denk dat hij een enorme stap heeft gemaakt in vergelijking met wat hij tot nu toe in 2021 heeft gedaan”, zei Puig. “Ik denk dat de manier waarop hij de race benaderde erg goed was en dat hij zijn potentieel, zijn echte potentieel, kon laten zien.

“Pol is een renner die op deze posities kan staan, dus we hopen dat hij vanaf nu op deze manier door kan gaan en vooruitgang kan blijven boeken. We zijn erg blij voor hem binnen het team en HRC, het was moeilijk voor hem en hij verdiende dit mooie resultaat.

“Hij was fantastisch tijdens de kwalificatie om pole position te pakken en hoewel hij natuurlijk mikte op het podium in de race, heeft hij een belangrijke stap kunnen maken en terug kunnen keren naar zijn oude vorm.”

Teamgenoot Marc Marquez crashte nadat hij in de openingsronde in de knoop raakte met Jorge Martin, waardoor Alex Marquez als de op één na beste Honda-rijder eindigde op de achtste plaats.Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: