Britse GP: persconferentie na kwalificatie


De persconferentie na de kwalificatie van vandaag met Carlos Sainz, Max Verstappen en Charles Leclerc.

Grid Interviews – Uitgevoerd door Billy Monger

Carlos Sainz, je 150e Grand Prix dit weekend hier op Silverstone. Luister naar dat gejuich! Je allereerste pole position, die ronde voor ons samenvatten?
Carlos Sainz: Heel erg bedankt. Nou, allereerst bedankt aan het hele publiek voor het aanmoedigen. Bedankt iedereen om daar te blijven met deze regen. Spanjaarden, we hebben wat meer moeite met deze regen, maar je kunt zien dat jullie eraan gewend zijn, dus bedankt voor jullie komst. En ja, het was een goede ronde, maar ik had veel last van het stilstaande water. Op de intermediate was er veel meer stilstaand water op de racelijn en het was heel gemakkelijk om kiekjes te krijgen en de ronde te verliezen. Ook was het in deze toestand moeilijker om temperatuur in deze tussenproducten te krijgen. Uiteindelijk heb ik een ronde samengesteld waarvan ik niet had gedacht… het was niets bijzonders, maar ik legde het gewoon op het bord en zag hoe het is en het was pole position, wat een beetje als een verrassing kwam.

Zeker speciaal genoeg voor pole position hier op Silverstone vandaag. Het is duidelijk dat dit seizoen niet altijd jouw kant op is gegaan en dat je een paar problemen hebt gehad, maar na Canada, dat er veel positiever uitzag in de race – had je de snelste en reed je Max van dichtbij tot aan de streep – wat kun je morgen doen? Hoe ziet het er voor de race uit? Kun jij dit omzetten in je allereerste overwinning in de Formule 1?
CS: Ik denk het wel, ja. Het tempo is er het hele weekend geweest, behalve in FP3, waar we enkele problemen hadden waarvan we denken dat we ze hebben gecorrigeerd voor Quali, maar als ik me baseer op mijn FP2-tempo, zouden we in een goede positie moeten zijn om te proberen het vast te houden . Ik weet zeker dat Max en Charles veel druk zullen uitoefenen, maar ik zal natuurlijk mijn best doen.

Nou, hopelijk Carlos, morgen gaat het goed voor je. Succes morgen met de race. Dus, Max Verstappen, duidelijk vandaag in de kwalificatie daar, de tweede plaats, Carlos heeft je net naar het einde toe gestuurd. Vat de kwalificatiesessie voor ons samen. Het zag er daar voor de coureurs erg lastig uit.
Max Verstappen: Ja, het was nogal een lastige kwalificatie, weet je, het regende en droogde, dus je moest op het juiste moment op de baan zijn. Maar ik denk dat de auto over het algemeen heel goed werkte, weet je. In Q3 is het altijd een beetje een loterij, weet je, als je de snelste ronde moet rijden. Maar in mijn laatste ronde werd ik helaas een beetje gehinderd door de gele vlag. Maar ik denk dat het heel goed voor ons is om nog steeds op de eerste rij te staan ​​en dat we een goede raceauto hebben, zowel op droog als op nat wegdek.

Als het gaat om de recente vorm, heeft Red Bull een beetje een rol gespeeld tussen jou en Sergio die de laatste zes races won. Het is duidelijk dat morgen de punten tellen, dus wat zijn je plannen voor de eerste paar kwartalen? Hoe agressief ben je van plan te zijn om Carlos onderuit te halen als je kunt?
MV: Nou, ik bedoel, het gaat niet alleen om de eerste ronde, het gaat allemaal om de race. Ik denk, zoals ik al zei, we hebben een goede raceauto. Het draait ook allemaal om het bandenbeheer. Dus ja, ik kijk uit naar morgen.

Charles Leclerc, het is duidelijk dat de kwalificatie zojuist is gebeurd, het zag er daar lastig uit, P3 voor jou. Kwalificatie was normaal gesproken je sterkste punt, dus ben je een beetje teleurgesteld dat het je vandaag niet is gelukt om de hoogste trede te behalen.
Charles Leclerc: Ja, dat ben ik, maar blij voor Carlos. Hij heeft het geweldig gedaan vandaag. Ja, ik spinde in die laatste ronde. Ik wist dat het de ronde was waarin ik alles in elkaar moest zetten en dat deed ik als coureur niet, dus ik verdiende het niet om op pole te staan. Maar P3 is nog steeds een goede startpositie voor de race van morgen en hopelijk kunnen we, als we alles bij elkaar hebben, terugkomen.

Vorig jaar in de race verloor je nipt de raceoverwinning van Lewis Hamilton, de thuisfavoriet hier op Silverstone, maar kijkend naar de race van morgen vanaf P3, wat is je plan? Je hebt duidelijk nog wat terrein in te halen in het kampioenschap na een paar zware races voor jezelf. Dus hoe ben je van plan om terug te stuiteren en die punten morgen te maken?
CL: Nou, ik denk dat het tempo er is, dus als we een schone race hebben, zou alles goed moeten gaan. Een goede start en dan is bandenmanagement natuurlijk ook iets. Ik denk dat de strategie een beetje gemengd is tussen één en twee stops. Het zal dus interessant zijn om te zien wie er voor de ene halte of de twee haltes gaat. Maar hopelijk maken we de juiste keuze en kunnen we terugkomen waar we willen zijn.

Bent u zeker van de strategie en de bandendegradatie? Dat, nogmaals, eerder in het seizoen was iets waar jullie last van hadden.
CL: Ik denk niet dat het de laatste paar races een probleem was. Natuurlijk konden we het niet laten zien omdat we wat problemen hadden, maar hopelijk is morgen de dag.

Persconferentie

Felicitaties aan de drie beste kwalificaties voor de FIA ​​Formula 1 British Grand Prix van 2022. Op de derde plaats Charles Leclerc. Op de tweede plaats Max Verstappen. En het behalen van zijn eerste pole position in de Formule 1 in zijn 150e Grand Prix, onze pole-sitter, Carlos Sainz. Carlos, heel goed gedaan. Nu heb je een paar minuten om na te denken over wat je vandaag hebt gedaan, wat is de overheersende emotie?
CS: Uiteraard emotionele eerste pole position. Het is altijd bijzonder en vooral om het in Silverstone in de regen te doen, ik weet het niet, het voelt gewoon heel goed. Het was niet gemakkelijk daarbuiten. Het waren zeer, zeer lastige omstandigheden, vooral in Q3 vond ik het bijzonder moeilijk om de ronde samen te stellen op de intermediate. Veel stilstaand water op de racelijn en moeilijk om de banden op temperatuur te krijgen. Ik hield het koel tijdens de sessie en tegen het einde besloot ik om een ​​paar ronden door te gaan en een behoorlijke ronde op het bord te zetten. Dat voelde niet geweldig, maar het bleek pole position te zijn, zo goed.

Hoe makkelijk is het om zo’n sessie te lezen?
CS: Het is lastig, want er is geen enkele ronde waarin de baanomstandigheden hetzelfde zijn als de vorige ronde. Elke ronde die je opent, is het een beetje een nieuw avontuur, vooral met tussenbanden, regen, je weet nooit hoeveel stilstaand water je zult aantreffen, je weet nooit hoe gemakkelijk of hoe moeilijk het zal zijn om de band erin te krijgen temperatuur. Persoonlijk worstelde ik vooral met de achterwielen, zodat ze me de tractie gaven die ik wilde. Maar tegen het einde, die laatste twee ronden, begonnen ze te schakelen en ik slaagde erin een paar ronden te rijden die redelijk waren, maar het was een grote uitdaging.

Carlos, laten we morgen vooruit kijken. Tweeënvijftig ronden te doen. Hoeveel vertrouwen heb je om de race in te gaan? En wat zijn je grootste zorgen?
CS: Het vertrouwen is groot. Als ik terugkijk op FP2 was het tempo daar en voelde ik me thuis met een auto en ik push goed op de banden. Ik weet het niet, als het gevoel is zoals in FP2 dan heb ik er vertrouwen in dat ik een voorsprong kan vasthouden en proberen mijn eigen race te rijden, vanaf het begin pushen. Als de balans en de auto zijn zoals FP3, dan denk ik dat het wat lastiger kan zijn, maar we hebben een paar dingen veranderd sinds FP3, omdat we problemen hadden die we niet hadden verwacht en het leek erop dat in Quali we zijn een beetje verbeterd, dus hopelijk is de auto terug zoals in FP2 en kan ik mijn eigen race rijden.

Max, ik kom naar jou, misschien gaan we verder waar Carlos was gebleven. Kunnen we het gewoon over de race van morgen hebben? Hoeveel vertrouwen heb je in jezelf en vooral in je auto?
MV: Ja, ik denk dat het goed komt. De auto was erg mooi in FP3, beter gebalanceerd dan FP2 en dat is natuurlijk belangrijk dat je die juiste balans vindt. Morgen is het een beetje een vraagteken. De baan zal waarschijnlijk behoorlijk groen zijn vanwege de regen. Hoe de banden het gaan houden, maar ik heb er alle vertrouwen in dat onze auto’s snel moeten zijn.

En Max, je hebt op dit moment zoveel geracet tegen de man links van je. Hoeveel kijk je er naar uit om met hem op de eerste rij van de grid te staan?
MV: Het komt goed! Ik ben natuurlijk blij voor Carlos dat hij zijn eerste pole position inneemt en ik denk dat we al het hele jaar aan het strijden zijn. En het is altijd zo krap, elke kwalificatie of in de race, zoals de vorige keer, dus ik hoop dat we allemaal een leuke race kunnen hebben.

Ik heb het nu alleen over je kwalificatiesessie, het was de middensector die je in die laatste ronde leek te kosten. Kun je ons er gewoon doorheen praten?
MV: Ik had een gele vlag.

En hoe zit het met het tempo van de auto in Q3 – want het zag er behoorlijk uit… nou, je werd zeker erg agressief met het gas in die eerste ronde.
MV: Ik was de banden aan het opwarmen. Daarom heb ik ook de 360° gedaan. Om ze wat meer warmte te geven!

Over de sessie als geheel dan. Q1, Q2, je leek er helemaal over. Gewoon Q3…
MV: Q3 was prima. Alleen mijn laatste ronde, ik had de gele vlaggen, ik tilde op, om geen problemen te hebben en dan loop je gewoon achter in de kwalificatie, maar over het algemeen was de auto goed. Het maakt dus niet uit. Natuurlijk is het zonde om een ​​pole te missen, maar ik weet ook dat morgen de punten zijn en daar hou ik van op een zondag, om te racen, en vooral als je een goed gevoel hebt met de auto.

Charles, ik kom nu naar je toe. Ook veel gelukwensen. Hoe competitief was uw auto vandaag en hoe comfortabel voelde u zich in die omstandigheden?
CL: Ik voelde me eigenlijk heel goed. Helaas maakte ik de fout in die laatste ronde in Q3, waar ik wist dat het de ronde was die ik moest samenstellen en ik deed het gewoon niet goed genoeg. Ik verloor het in bocht 14, denk ik. Er stond best veel water en verloor het daar. Maar afgezien daarvan denk ik dat de auto behoorlijk competitief was in die omstandigheden, wat belangrijk is om te zien, want ik blijf het dit jaar natuurlijk elke keer herhalen als we in die omstandigheden rijden, maar de afgelopen jaren waren niet gemakkelijk in die omstandigheden. conditie. Het is dus goed om te zien dat we een beetje consistentie hebben gevonden in regenachtige omstandigheden.

We hebben dit weekend nog niet zoveel drooggelopen. Ben je blij met je auto in droge omstandigheden?
CL: Veel gelukkiger vanmorgen, vergeleken met gisteren. Gisteren was het heel, heel moeilijk om een ​​ronde in elkaar te zetten. Maar vanmorgen voelde ik me vrij zeker met de auto. Dus ja, ik kijk uit naar de race morgen.

Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: