Formule 1

Belgische GP: persconferentie op zondag


De persconferentie van vandaag met Max Verstappen, George Russell en Lewis Hamilton.

Volg interviews – uitgevoerd door Paul Di Resta

Max, nou, het is een raceoverwinning, niet duidelijk op de manier waarop je het waarschijnlijk wilde doen, maar ik denk absoluut een eer voor het werk dat je gisteren deed, pole position veiligstellen en de klus klaren toen je vooraan moest zijn?
Max Verstappen: Ja, achteraf gezien was het natuurlijk heel belangrijk om die pole-positie te pakken, maar het is natuurlijk erg jammer om geen goede ronden te rijden, maar de omstandigheden waren daar erg lastig. Ik zei om 3.30 laten we gaan. Ik denk dat de omstandigheden redelijk waren, maar het zicht was natuurlijk erg laag, dus ik denk dat als we om 3 uur waren begonnen, we een betere kans hadden, maar daarna bleef het gewoon erg nat en bleef het regenen. Natuurlijk is het een overwinning, maar het is niet hoe je wilt winnen. Ik denk dat je vandaag weet dat alle fans rond de baan de eer krijgen om hier de hele dag in de regen, in de koude, winderige omstandigheden te blijven, dus ik denk dat zij vandaag de grotere winnaars zijn.

Ik denk dat je het gat naar Lewis hebt gedicht. Verkleinde het gat met de helft van wat je normaal zou hebben gehad, maar al die punten zullen tot het einde van het seizoen goedmaken.
MV: Ja, we moeten blijven pushen, blijven proberen het te sluiten en natuurlijk doorgaan. We hebben nog een paar races om dat te doen en ik ben ervan overtuigd dat we een goede auto hebben. We moeten gewoon blijven proberen om er wat meer prestaties uit te halen.

George, het maakt niet uit hoe je het podium bereikt, het gaat de geschiedenisboeken in, maar absoluut eer aan die ronde gisteren. Dat is wat het heeft beveiligd, nietwaar.
George Russel: Ja, absoluut. We worden niet vaak beloond voor geweldige kwalificaties, maar vandaag wel. Maar eerst wil ik sorry zeggen tegen alle fans. Het was geweldig, hun steun, om hier de hele tijd te blijven, en we zaten allemaal in hetzelfde schuitje. Het was jammer dat we deze race niet op gang konden krijgen, maar alleen van onze kant en die van het team is het zo’n geweldig resultaat.

Het zal in ieder geval naar beneden gaan als mensen je Mr Saturday noemen, daar telde het tenminste echt.
GR: Het telde echt, het telde echt, dus vanavond een klein feestje, daar ben ik zeker van. Mijn hele team verdient het, want er is de afgelopen jaren zo hard aan gewerkt en er is niet echt iets voor te zien of te bewijzen geweest en we hebben het gisteren absoluut genageld en hier staan ​​we op het podium . Ik kan je vertellen dat ik dat dit jaar niet had verwacht, dat is zeker.

Lewis, het is het einde van een moeilijke dag voor iedereen in de Formule 1 als je geen auto’s ziet racen, maar ik denk dat het een podium voor jou is en de jongens op de tribunes zijn de helden, nietwaar?
Lewis hamilton: Ja, ten eerste heb ik echt medelijden met de fans van vandaag. Het is duidelijk niemands schuld met dit weer, maar de fans zijn vandaag ongelooflijk geweest om ons de hele tijd bij te houden en een potentiële race uit te houden. Ze wisten toen ze ons aan het einde naar buiten stuurden dat de baan niet beter was en ze deden het gewoon zodat we twee ronden achter de safety car konden starten, wat de minimumvereiste is voor een race. Ik hoop echt dat de fans vandaag hun geld terug krijgen.

Hoe moeilijk waren de omstandigheden daarbuiten? Kon je op elk moment racen tijdens de drie uur die we hadden?
LH: Nee nee. Je kon niet echt zien, zoals vijf meter voor je verdwijnt de auto, dus het was erg moeilijk op de rechte stukken om zelfs maar te weten waar dat knipperlicht was. Je kon niet eens voluit gaan omdat je niet wist op welk deel van de baan ze zouden staan. Het is jammer, want natuurlijk wilde ik racen en het had een geweldige race kunnen zijn als het niet zo hard had geregend.

Persconferentie

Max, het was een lange dag, maar een overwinning is een overwinning. Hoe vat je het allemaal samen en heb je ooit eerder zoiets meegemaakt in je carrière?
MV: Niet zo extreem… ik bedoel, maar het moet gebeuren. Wat kan je zeggen? Dit is natuurlijk niet waar je van houdt, zeker niet voor de mensen aan de kant van de baan, de fans. Ze verwachten een race. Maar de omstandigheden waren vandaag niet goed. Het bleef maar de hele tijd regenen. Ik denk dat het vanaf 3 uur alleen maar erger en erger werd en als je al zo laat op de dag begint is er niet veel bewegingsruimte, ook al wachtten we nog zo’n drie uur. Helaas verbeterde het niet. Als je de leidende auto bent, is het zicht natuurlijk een beetje beter, dus het is moeilijk van mijn kant om te beoordelen hoe de anderen zich voelden. Ik denk dat ik om 3.30 uur zei dat het OK was om van mijn kant te racen, maar natuurlijk was het zicht achter erg slecht en vooral ik denk dat je met de recente gebeurtenissen niet het risico wilt lopen dat er een grote shunt gebeurt of zelfs je kent het risico van het. Het voelde gewoon niet goed. Natuurlijk zullen de fans het niet eens zijn met wat er vandaag is gebeurd, maar je moet ook aan de veiligheid denken op het einde.

Wat is de grootste zorg voor u als chauffeur? Is het de zichtbaarheid?
MV: Ik denk dat dat het grootste probleem was. Ik bedoel, de grip was laag, dat weten we, in het natte. We hebben niet veel grip met deze banden, maar als je niet kunt zien waar je heen gaat of als je niet weet waar de auto voor je is, is dat nooit echt leuk, dus je kunt niet goed racen zoals Dat.

Hoe heb je je tijd in de pauze ingevuld?
MV: Gewoon met mensen in het team praten en natuurlijk waren er aan de rechterkant veel monteurs aan het werk aan de auto van Checo om te proberen hem er weer uit te krijgen, dus er was wat entertainment in de buurt. Het is lang wachten. In zekere zin, als je om 3 uur begint en je hebt dagen als deze, is het misschien beter om wat eerder te beginnen, om 12, 1 uur. Ik denk dat dat voor mij sowieso een beter moment is om te beginnen. Nu sleept het maar door en het weer wordt alleen maar slechter en slechter. Het wordt donker.

Als we naar de positieve punten kijken, was Quali gisteren een geweldige pole-ronde voor jou.
MV: Ja, het was leuk en aan het eind van de dag was het natuurlijk heel belangrijk. Er valt niet veel meer te zeggen.

Laatste topic van mij. Je hebt het gat met Lewis in het kampioenschap gedicht. Dat was een belangrijk ding om te doen dit weekend.
MV: We hadden twee races waarin we niet echt punten scoorden, dus we hadden een fatsoenlijk resultaat nodig. Natuurlijk, nogmaals, het is niet hoe je het resultaat wilt hebben, maar toch denk ik dat we het hele weekend erg competitief waren, en dat is erg belangrijk op een circuit als dit met lange rechte stukken. En nu gaan we naar Zandvoort, wat voor iedereen nieuw is, dus er zal een beetje een vraagteken zijn over hoe iedereen zal presteren en misschien ook wat verrassingen, je weet maar nooit, maar ik heb er zin in.

George, je eerste podium in de Formule 1. Niet zoals je het wilde natuurlijk, maar het is toch een heel belangrijk weekend voor je geweest, nietwaar?
GR: Absoluut. Uiteraard niet op de manier waarop ik mijn eerste podium had willen scoren. Een beetje een raar gevoel om het op deze manier te bereiken, maar aan het eind van de dag zijn we beloond voor zo’n fantastisch werk gisteren. En, zoals Max al zei, ik bedoel, zo jammer voor iedereen die thuis kijkt en alle fans hier. Zelfs ik was tweede achter Max, iets boven de 200 km/u, ik kon niets zien. Ik had net zo goed mijn ogen op het rechte stuk kunnen sluiten en het gaspedaal moeten loslaten. Het was dus helemaal niet veilig om te racen. Ik denk dat de FIA ​​de juiste beslissing heeft genomen.

En dat zichtprobleem was hetzelfde in 1500 en 1817?
GR: Ik denk, om eerlijk te zijn, zoals Max ook zei, het waarschijnlijk erger werd. Omdat het donker begint te worden en de regen iets toeneemt, was het waarschijnlijk nooit echt in een goede staat om te rijden. Dus ja, het is zeker een lange dag geweest, maar voor het hele team is het een enorm resultaat. Voor ons om op dit podium te staan, het maakte niet echt uit hoe we het bereikten, op dit podium staan, is een enorm resultaat voor ons om… onthouden dat we drie jaar op rij als laatste eindigden in het constructeurskampioenschap en hier we zijn dit weekend, kwalificeren op de eerste rij en staan ​​op het podium. Ik ben echt trots dat ik dit met het team heb bereikt.

En je hebt echt die achtste plaats in het kampioenschap veilig gesteld, zo lijkt het.
GR: Ja, dat zou ik zeggen. Ik geloof dat het aantal punten dat we in Hongarije hebben gescoord waarschijnlijk genoeg was om die achtste in de Constructors veilig te stellen, maar ik denk dat het nu waarschijnlijk nog meer druk wegneemt, om uit te gaan, echt alles op het spel te zetten, misschien wat extremere dingen te proberen , kijk of we nog iets kunnen leren – want er is geen reden waarom we niet meer punten kunnen scoren. En nu al uitkijken naar volgend weekend en naar Zandvoort. Geweldig circuit. Het wordt waarschijnlijk moeilijk om te racen, maar ik denk dat de hele sfeer daar geweldig zal zijn.

En hoe vul je je tijd?
GR: Gewoon met mensen praten. Ik had echt honger gedurende de hele duur. Ik wilde ergens aan knabbelen – maar omdat we niet wisten wanneer die herstart zou zijn, sleepten we het er echt uit, sleepten het eruit, en toen het zes uur werd, of wanneer het ook was, had ik honger. Een beetje gespeeld met wat tennisballen en dat was het dan wel. Wachtte op de regen en werd nat.

Bekijk onze zondaggalerij van Spa, hier.

Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d