Australische GP: persconferentie na kwalificatie


De persconferentie na de kwalificatie van vandaag met Charles Leclerc, Max Verstappen en Sergio Perez.

Volg interviews – uitgevoerd door Johnny Herbert

Nou, Max Verstappen Max tweede positie, hoe voel je je na die run?
Max Verstappen: Ja, niet goed. Ik voelde me het hele weekend niet echt lekker in de auto. Tot nu toe denk ik dat er geen enkele ronde is geweest waarin ik me echt zelfverzekerd voelde. Beetje strijd dus. Tweede is natuurlijk nog steeds een goed resultaat. Maar ja, ik voel me gewoon niet zo geweldig om tot het uiterste te gaan, dus we zullen proberen het te analyseren.

Het lijkt een beetje een thema voor jou. Ik weet dat je gisteren een beetje klaagde, vanmorgen een beetje. Maar hoe zit het met het racetempo? Zal het daar een beetje anders zijn? Denk je dat je de balans opmaakt of naar je toe komt?
MV: Ja, waarschijnlijk met het racetempo stabiliseert alles zich een beetje. Maar voor mij is dit weekend tot nu toe overal geweest. Natuurlijk blij met de tweede plaats. Maar natuurlijk denk ik ook dat we als team meer willen.

Bedankt, Max. Sergio, derde positie na die schitterende positie die je had in Saudi? Hoe voelde het vandaag?
Sergio Pérez: Ja. Het voelde goed. Q1, Q2 ging goed. Weet je, met alle rode vlaggen is het altijd erg moeilijk om het momentum vast te houden. Ik heb een beetje spijt van de beslissing die we hebben genomen om Q3 in te gaan zonder een strategie voor de banden. Maar ik denk ja, P3 is een goede start voor morgen.

En dit moet zo goed zijn voor je motivatie. Een poleposition behaald, maar frustratie in de race in Saudi. Morgen hier derde. Tweede rij. Voel je je goed met het racetempo van de auto?
SP: Ja, hopelijk. Ik denk dat we een mooie race voor de boeg hebben. Allereerst hoop ik dat we morgen veel Aussies heel blij maken, want ik bedoel, volle tribunes al op zaterdag, dus ja, hopelijk kunnen we ze morgen een mooie race geven.

En je pole man, iedereen, Charles Leclerc! Tweede pole van het seizoen. Hoe voelde dat? Dat zag eruit als een epische ronde van je. Hoe was het?
Charles Leclerc: Ja, het voelde goed. Ik bedoel, zelfs meer, omdat het een circuit is waar ik in het verleden altijd moeite mee heb gehad als coureur. Ik weet het niet, het past waarschijnlijk ook niet bij mij. En dit weekend hebben we heel hard gewerkt. Het was een beetje rommelig voor de drie vrije trainingen voor mij. Ik heb een aantal goede ronden kunnen rijden, maar niet alles samen. En ja, in Q3 lukte het me om alles in elkaar te zetten. Dus het voelt geweldig. Ja, erg blij om morgen op pole te starten.

Het is een geweldige positie, natuurlijk om in pole position te staan, ingeklemd tussen de twee Red Bulls. Maar je hebt het tempo eigenlijk de hele dag door, gisteren en vandaag en nu met die pole position. Voor de wedstrijd? Hoe vind je dat de auto is afgesteld? Want als ik haar op de baan zie, ziet ze er leuk uit om te rijden. Is ze?
CL: Ja, de auto is leuk om te rijden, maar de Red Bulls waren erg snel, in FP2 tijdens de lange brandstofrun, maar om eerlijk te zijn, waren we opnieuw behoorlijk verrast door ons tempo in de kwalificatie. Dus morgen is alles mogelijk. We moeten gewoon een goede start maken. En dan kunnen we hopelijk die eerste positie behouden.

Persconferentie

Veel felicitaties aan de top drie kwalificaties voor de FIA ​​Formula 1 Australian Grand Prix. op de derde plaats Sergio Pérez. Op de tweede plaats Max Verstappen. En het nemen van de 11e pole position van zijn Formule 1-carrière en zijn tweede van de campagne van 2022 onze pole position man, Charles Leclerc. Charles, je liet het te laat. Het zag eruit als een enorme ronde aan het einde van Q3. Praat ons er gewoon doorheen.
CL: Ja, het was een goede ronde. Deze keer nam ik behoorlijk wat risico, vooral in bocht 6, wat best lastig was. Ik was er tijdens de kwalificatie in deze bocht niet echt mee bezig, ik maakte alleen wat fouten, en in de laatste Q3-ronden slaagde ik erin om het goed te maken. En ik denk dat ik mezelf behoorlijk heb gewonnen in vergelijking met de andere ronden. Maar ja, ik ben erg blij met de ronde en vooral op een baan als deze, waar ik in het verleden altijd moeite heb gehad en ook in de vrije training voor mij, hoewel we competitief waren, was het erg moeilijk om een ​​ronde samen te stellen en ik maakte gewoon nogal wat fouten. Dus ik werkte aan consistentie en slaagde erin die ronde samen te stellen in Q3. Zo heel, heel blij. En ja, het is goed om morgen op pole te starten.

Kun je ons iets meer vertellen waarom het zo moeilijk blijkt om een ​​ronde samen te stellen op dit opnieuw geconfigureerde Albert Park-circuit?
CL: Ik bedoel, om eerlijk te zijn, ik denk dat ik ook moeite had met de vorige lay-out. Ik heb altijd geworsteld met dit soort hoeken die niet echt 90 graden zijn, maar het is gewoon een beetje vreemd. En ja, ik heb hier altijd geworsteld met mijn rijstijl. Maar ik denk dat het ook een algemeen iets is voor alle coureurs. Het is een erg lastig circuit, een erg uitdagend circuit voor coureurs. En met de zon was het nog lastiger. De zon in Q2, we konden gewoon niets zien. In Q3 ging het iets beter, de eerste run was goed, de tweede run niet. Het was een erg lastige sessie.

Dus je hebt hem aangesloten tijdens de kwalificatie, geef ons een beetje een indicatie over het racetempo van je auto.
SP: Ik bedoel, het ziet er niet slecht uit. Ik denk dat we, nogmaals, heel close zijn met Red Bull. Het wordt dus een spannende race morgen.

Max komt nu naar je toe. Nogmaals, extreem close tussen jou en Charles. Hoe schoon was die laatste ronde voor jou in Q3?
MV: Ik weet niet of drie tienden dichtbij is, maar nee, het is tot nu toe verschrikkelijk voor mij geweest het hele weekend. Gewoon geen goede balans, de hele tijd achter iets aan, en ik voelde me nooit comfortabel voor een ronde – behalve de lange runs. Maar ja, het was gewoon een grote worsteling en het was duidelijk dat we het niet echt leken te repareren, zelfs niet in de kwalificatie. Ik worstelde gewoon veel met de balans van de auto, en het geeft je gewoon geen vertrouwen om te pushen. Mijn eerste run in Q3 begon een beetje beter te voelen en ik haakte hem eigenlijk vast, maar toen sloot ik opnieuw in een hoek, gewoon vanwege een willekeurige balansverschuiving. Dus het was niet geweldig, om eerlijk te zijn.

Je klinkt een beetje gefrustreerd, maar laten we dan maar vooruitkijken naar morgen. Drie DRS-zones voor de Grand Prix. Wat vind je van inhaalmogelijkheden op het circuit?
MV: Met het wegnemen van één DRS-zone wordt het natuurlijk moeilijker. Ik begrijp niet echt waarom ze het hebben weggenomen, omdat het veel veiliger was dan wat we bijvoorbeeld in Jeddah doen. Het is me dus een beetje een raadsel waarom dat gebeurde. Maar ja, we zullen ons best doen. Ik bedoel, normaal gesproken stabiliseert de auto in de race wat meer, en het is niet zo piekerig, vergeleken met het vinden van grip in de kwalificatie. Dus het zou natuurlijk een beetje beter moeten zijn. En ik denk dat mijn lange duurloop van gisteren er best goed uitziet in termen van hoe ik me voelde. Dus hopelijk is het morgen hetzelfde.

Checo, ik kom naar je toe. Terug in de top drie op de grid. Goed gedaan. Hoe blij was je met de prestaties van je RB18?
SP: Het was lastig. Ik denk dat de hele kwalificatie was als… Ik had nooit echt het gevoel dat ik wist welke strategie de beste was wat betreft de banden. Ik denk dat de banden erg gevoelig zijn geweest voor het asfalt. Het is de eerste keer dat we de C5-compound gebruiken, dus dat was een beetje moeilijk. Ik denk dat Q2 goed ging, maar toen we Q3 ingingen, met de rode vlag, konden we onze derde ronde niet rijden. Dus gingen we weer voor dezelfde strategie, maar helaas namen we de extra brandstof mee die we echt niet nodig hadden, om erachter te komen dat de derde ronde niet beter was.

De baantemperatuur zakte continu tijdens de sessie. Heeft dat voor u een probleem met het opwarmen van de banden veroorzaakt?
SP: Nee, niet echt, het was klein. Ik denk dat het grootste ding de zon was. Het viel veel en werd toen donkerder. Dus we speelden behoorlijk veel met de vizieren tijdens mijn eerste Q3, run één. Het was helemaal donker en er was geen zon, dus ik ging terug en toen was er veel zon. Dus niet goed begrepen, het vizier.

Even snel, vooruitkijkend naar de race van morgen, wat is het plan voor jou?
SP: Om een ​​goede start te hebben en tegen deze twee jongens te vechten, en hopelijk een goede race te geven. En hopelijk kunnen we ervan genieten. Het zal heel dichtbij zijn, hopelijk, morgen.

Vragen van de vloer

(Alex Kalinauckas – Autosport) Het is een vraag aan Charles, alsjeblieft. Charles, gefeliciteerd met de poleposition. U noemde de moeilijkheid met de zon en het zicht. En we hoorden je na Q2 vragen om een ​​donkerder vizier. Hoeveel verschil maakte dat? En ook, gewoon in het algemeen, hoe moeilijk was het zelfs daarna met de zon? Dank u.
CL: Eerlijk gezegd, in Q2 was mijn eerste ronde in Q2… Ik nam daar veel risico omdat ik geen idee had waar de limiet van de baan was. Je raadt maar een beetje, en het is gewoon met het ritme van het weekend, je weet min of meer dat je hier moet draaien. Maar ik had echt geen idee waar de limiet van de baan was, en het was erg lastig. Dus toen gingen we voor een donkerder vizier, ik denk dat er tijdens de eerste run in Q3 wat wolken waren, dus dat was perfect. En voor de laatste run in Q3 was het remmen voor bocht één nog steeds erg, erg slecht. Maar ik denk niet dat we iets kunnen doen. Zelfs met het donkerste vizier is het nog steeds niet genoeg. En het zal te donker zijn voor de rest van de baan waar de wolken zijn. Dus het is gewoon een compromis dat we moesten vinden – maar het is uiteindelijk voor iedereen hetzelfde, maar het was absoluut extreem lastig. En de laatste sector ook in Q3-ronde, in de laatste Q3-ronde verloor ik een beetje, maar gewoon omdat het erg moeilijk was om te zien waar ik was.

Bekijk onze zaterdaggalerij uit Melbourne, hier.

Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: