MotoGP

Alex Marquez ‘leed, voelde zich alleen’ in laatste Honda MotoGP-seizoen | MotoGP


Terwijl de RC213V slechts twee podiumplaatsen scoorde en zesde en laatste was in het constructeursklassement, had Marquez misschien wel de minst competitieve versie op de grid.

Hij reed niet alleen opnieuw voor het LCR-satellietteam, maar toen hij in juni een contract voor 2023 tekende om bij Gresini Ducati te komen werken, verdween de kans om alle ontwikkelingsonderdelen te ontvangen zo goed als verdwenen.

Het eindresultaat was slechts 50 punten over 20 ronden, 17e in het wereldkampioenschap en drie top tien-finishes, waarvan de beste een zevende plaats in Portimao was.

Om dat in perspectief te plaatsen: Marquez had in 2020 als rookie bij Repsol Honda 74 punten (en twee podiums) gescoord in 14 ronden.

Tijdens de lancering van het team op zaterdag gaf de 26-jarige toe dat het ‘lijden’ dat hij vorig seizoen doormaakte, mentaal zijn tol eiste.

“Het is waar dat ik na de test in Valencia een pauze heb genomen, omdat ik een beetje aan de limiet zat met fietsen en zo. Ik eindigde het seizoen een beetje op de limiet voor alle omstandigheden”, zei Marquez.

“Zoals ik al vaak zei, voelde ik me een beetje alleen in de box, maar dat is nu iets uit het verleden. Ja, ik heb geleden, maar ik heb ook geleerd van die situatie.

“Het was niet voor iedereen gemakkelijk. Lijden met de fiets, lijden met de [parts] en dit alles, maar ik kan niet klagen over het LCR-team. Ze zijn de hele tijd bij me geweest. Ik had een heel goede ploeg en in Valencia was het heel emotioneel om het team te verlaten, maar het was iets dat ik nodig had.

“[Joining Gresini Ducati] is een geweldige kans voor mij. Ik voelde me echt geweldig en warm welkom in Valencia. Ik ging in december naar de Ducati-fabriek. Dus het gevoel en de emoties zijn geweldig, de motivatie is hoog zoals altijd, want vorig seizoen zat ik in een moeilijke situatie, maar ik verloor nooit de motivatie en nu moeten we zo doorgaan.”

Waarom Europese fabrikanten een voorsprong hebben in de MotoGP

Francesco Bagnaia’s MotoGP-titeloverwinning is pas de tweede keer dat een Europese fabrikant de 500cc/MotoGP-titel in de afgelopen 48 jaar heeft gewonnen, de andere keer was collega Ducati-rijder Casey Stoner in 2007.

Maar het gevoel is dat de ooit dominante Japanse merken, nu teruggebracht tot alleen Honda en Yamaha, technisch de voorsprong hebben verloren op de agressievere ontwikkelingsstijl van de Europese fabrieken.

Vorig seizoen wonnen Ducati, KTM en Aprilia samen 15 van de 20 races, met drie overwinningen voor Yamaha’s regerend kampioen Fabio Quartararo en twee voor Suzuki’s Alex Rins.

“Het lijkt erop dat de Europese fabrikanten enig voordeel hebben, maar het is geen voordeel alleen omdat ze dat zijn [based] in Europa of zoiets”, benadrukte Marquez.

“Nee, ze hebben een [different] mentaliteit van werken die op dit moment een voordeel is voor hun ruiters.. Ze zijn veel sneller bezig met nieuwe dingen [parts] en dit alles.

“Ik denk dat Ducati nu de referentie is [so] Ik zit op een geweldige plek.’

Marquez neemt het Gresini-stoeltje over van viervoudig winnaar van de race in 2022, Enea Bastianini, die naast Bagnaia is gepromoveerd naar het fabrieksteam.Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.