Abu Dhabi GP: persconferentie na kwalificatie


De persconferentie na de kwalificatie van vandaag met Max Verstappen, Lewis Hamilton en Lando Norris.

Volg interviews – uitgevoerd door David Coulthard

Max, wat een verschil maakt een week, je had de pole kunnen hebben in Saoedi-Arabië, je hebt de pole voor de laatste Grand Prix van het seizoen. Waar heb je de schoot gevonden?
Max Verstappen: Ja, dat is natuurlijk een geweldig gevoel. We hebben de auto zeker weer verbeterd in de kwalificatie, want tot nu toe was het dit weekend een beetje af en toe. Maar hier ongelooflijk blij mee. Dit is natuurlijk wat we wilden. Het is nooit gemakkelijk, zeker niet met hun vorm in de laatste paar races. Ja, nu kijk ik gewoon uit naar morgen want dat is natuurlijk het belangrijkste.

Daar liggen de punten morgen. We hebben een tegenstrijdige bandenstrategie – jij rijdt op de Soft en Lewis Hamilton op de medium. Kun je het vanaf vrijdag naar voren schuiven, wat dat gaat betekenen in termen van strategie?
MV: Ik bedoel, ik voelde me goed op beide banden. Natuurlijk, nu, ’s avonds, is het wat koeler, dus het zou wat makkelijker moeten zijn voor de zachte banden, maar we zullen morgen zien. Natuurlijk is het erg belangrijk om een ​​goede start te hebben en vanaf dat moment zullen we gewoon proberen om de race zo goed mogelijk te rijden en we zullen zien waar we eindigen.

Jullie zijn briljant in het afweren van vragen over druk, maar je moet het gevoel hebben dat er een beetje last van je schouders valt met dat kwalificerende resultaat?
MV: Ik ging heel ontspannen de kwalificatie in. Ik weet dat ik altijd mijn best doe en ik weet dat mijn team me altijd de best mogelijke auto geeft. Dat hebben we het hele jaar gedaan en ook vandaag werkte dat heel goed.

Lewis, geweldig om het respect tussen Max en jou te zien toen je naar voren liep, je deed de eerste stoot. De strijd tussen jullie gaat door tot morgenavond. Je zag eruit als de man in vorm en het wedden was allemaal op jouw pole position. Het is duidelijk niet helemaal gelukt. Ons door die sessie heen praten?
Lewis hamilton: Ja, ten eerste heeft Max een geweldige ronde gereden vandaag, dus… Ja, we konden gewoon niet concurreren met die tijd daar. Het zag er erg sterk uit door te oefenen. Ten eerste hebben we hier een geweldige menigte, ongeacht het gejoel, ik ben gewoon dankbaar om mensen hier gezond te zien. We konden die ronde niet beantwoorden, het was een fantastische ronde van hem. Maar we zijn in een goede positie, denk ik, met onze banden morgen en ik hoop dat we een goede race kunnen hebben.

Zet ons in de cockpit, Lewis. Ik kreeg het gevoel dat het niet echt een schone ronde van je was, ik heb het gevoel dat er meer snelheid uit de auto kwam. Is dat het geval en hoe gooien we dit naar de allerbelangrijkste Grand Prix?
LH: Ja, nou, zoals je zag, verloor ik de eerste ronde een beetje tijd in de laatste, in bocht 5, maar de laatste ronde was mooi en schoon, ik kon gewoon niet sneller gaan. Ik weet niet of het de voorbereiding van de banden is of zoiets in termen van de out lap, maar desalniettemin kon ik die tijd die hij vandaag deed niet verslaan, hij verdiende de pole volledig.

We hebben net van Max gehoord dat hij super relaxed was voor de kwalificatie. Hij moet opgetogen zijn omdat je het belang van polen kent. Je hebt dit al zo vaak gedaan, je bent zevenvoudig wereldkampioen. Dus, een beetje teleurstelling of alles wat het nu is om de kans te krijgen?
LH: Nee, ik zit nog steeds op de eerste rij, we hebben duidelijk het verschil tussen de banden, maar ik ben dankbaar dat ik kan zien waar hij is en dat we vanaf daar kunnen proberen te navigeren.

Lando… Kijk naar die glimlach. Waar kwam dat rondje vandaan?
Lando Nnorris: Ik weet het niet echt! Het kwam al Q3, run één. Ik heb wat verbeteringen aangebracht, maar ook een paar fouten en ik had op het einde gewoon een schone ronde nodig. Ik ging voor pole, het lukte niet helemaal, ik zat er nog een beetje naast. Het was een mooie ronde en om P3 te zijn was een beetje een verrassing.

Nu, het zal je niet ontgaan zijn als je dit sterke einde van het seizoen voor McLaren viert dat je een van de beste stoelen in huis hebt op de aanloop naar de eerste bocht van deze strijd om het kampioenschap.
LN: Ja, ik ben een beetje nerveus. Ik wil eigenlijk gewoon blijven waar ik ben en gewoon kijken hoe alles zich ontvouwt tijdens de eerste paar ronden of zelfs de hele race. Ik wil er niet te veel bij betrokken raken, want het kan voor veel controverse zorgen. Ik weet het niet. Ik weet niet of ik voor de verhuizing moet gaan, niet voor de verhuizing, vertel het me maar! Maar ik zal mijn best doen en als ik de kans krijg, ga ik ervoor.

Persconferentie

Goed gedaan Max, dat was een fantastische ronde van je, bespreek het eerst met ons.
MV: Tot nu toe was ons weekend een beetje wisselvallig qua balans, maar ik denk dat we voor de kwalificatie de juiste beslissingen hebben genomen en toen ik de kwalificatie inging, had ik een beetje een beter gevoel. Desalniettemin, Q1, niet perfect, moet nog een aantal dingen verfijnen. Vanaf Q2 ging het iets beter. Maar in Q2 had ik natuurlijk mijn vlakke plek op de mediums, dus ik moest weer op de Soft gaan. Toen in Q3, eigenlijk beide ronden, de laatste ronde tot 13, zat ik min of meer op dezelfde rondetijd, dus ja, de auto voelde behoorlijk behoorlijk aan in deze laatste twee ronden.

Paar vragen over het einde van Q3. We zagen dat je goed samenwerkte met je teamgenoot Sergio Pérez. Hoeveel hulp heeft hij je gegeven?
MV: Zeker in die eerste run was het erg leuk en toen had ik in mijn tweede run een zeer goede exit uit 7, dus ik verloor eigenlijk niet eens tijd op dat rechte stuk in mijn eentje, alleen met het volgen van de auto’s, maar voor zeker voor die eerste run was het een mooie sleep.

Een kort woord over de startband. Je gaat naar de Soft. Was dat altijd het plan?
MV: Nou, natuurlijk, het was niet omdat ik wilde proberen om op het medium te beginnen, maar ik zag die plat. Maar ik voelde me gisteren ook goed op de lange termijn op de Soft. Dus het was geen moeilijke beslissing om te zeggen. “OK, we zullen ons concentreren op de Softs”.

Even een kort woordje over hoe je je voelt. Ben je opgewonden?
MV: Ja, natuurlijk, als je de eerste bent, wil je daar zijn, dus kijk zeker uit naar morgen.

Lewis, ook goed gedaan van jou. Hoe was de auto, ten eerste? Hoe was de ronde?
LH: De auto was goed. Max deed het geweldig in die laatste ronde. Over het algemeen voelde de auto tijdens de training, in ieder geval P3 en in de kwalificatie, solide aan. Tijdens de kwalificatiesessie voelde het alsof het een beetje moeilijker werd om snelheid te winnen, en de laatste twee ronden waren niet gemakkelijk om echt de tijd te halen. Ik weet niet of het de baantemperatuur is of zo, maar de laatste ronde was oké. We mogen zeker niet klagen, maar we zouden natuurlijk willen dat we vandaag wat sneller waren.

We hebben Max net horen praten over de manier waarop hij tijdens Q3 met zijn teamgenoot werkte. Is dat bij Mercedes besproken? Jij en Valtteri werken samen.
LH: Nee. Nee, het is niet besproken. We hebben dat nooit, nooit echt gedaan, dus…

Laten we het hebben over de startband. Jij gaat op de Medium, Max op de Soft. Duidelijke beslissing voor u om met die band te beginnen?
LH: Ja. Het is interessant. Ik ben altijd een beetje sceptisch over alles, dus het zal interessant zijn als we teruggaan naar de informatie en de ronden aan boord. Het komt zelden voor dat mensen in bocht 1 vastlopen, maar als hij echt vastliep in bocht 1 dan misschien of we wel of niet in de betere positie zullen zijn wat betreft die band of misschien weten ze iets wat wij niet weten en die zachte band was altijd hun plan. We worstelden, denk ik, een beetje meer met de Soft-band voor lange runs, dus ik denk dat we de juiste band hebben, maar ik denk dat we het morgen zullen zien.

Lewis, je zit op de eerste rij. Kort woord over hoe je je voelt. Ben jij ook enthousiast?
LH: Ja. Ik voel mij goed. Ik ben blij dat ik op de eerste rij sta. Ik zie mijn tegenstander. Het is duidelijk dat het in het begin een beetje moeilijker zal zijn met de Medium-band in tegenstelling tot de Soft-band, maar desalniettemin geef ik alles.

Lando, ik kom naar je toe. Fantastisch om je hier in de top drie te zien, je beste kwalificatie sinds Monza. Hoe voel je je? Hoe gaat het alsjeblieft?
LN: Massaal tevreden. Zeer verrast om hier te zijn. Ook heel blij tegelijk natuurlijk. Ik denk dat we er het hele weekend zeker van waren dat we de kwalificatie konden halen en een goede prestatie konden neerzetten, maar waarschijnlijk niet zo hoog op de grid zouden staan ​​- dus ja, erg blij, vooral met mijn ronde die ik in Q3 deed. Het was zeker gewoon alles samenvoegen. Het was een zeer schone en mooie ronde. En natuurlijk zette het me hier voor op de mensen die ik voor wil zijn, dus… gelukkig.

De auto lijkt een stuk competitiever dan in de afgelopen races. Waarom is dat? Heeft het iets met de indeling te maken? Heb je iets gevonden met opstelling?
LN: Gewoon lay-out. De auto is nog steeds zo gevoelig voor verschillende soorten bochten en hellende bochten, niet-hellende bochten enzovoort, dus ja. In Qatar waren we ook erg competitief, we waren sneller dan Ferrari, maar afgezien daarvan waren we in het laatste peloton over het algemeen wat langzamer. Dus, om hier te komen, om voorop te lopen, ik denk dat het heel dicht tussen ons was, ik was slechts ongeveer vijfhonderdste voorsprong op Carlos, dus het is niet alsof we mijlen sneller zijn en morgen comfortabel zullen zijn – maar zeker ze er gewoon uit te halen was zeker een goede zaak voor mezelf, maar ook een goede zaak voor het team.

En morgen krijg je een geweldig uitzicht bij de start van de twee Championship-protagonisten. Kijk je daar naar uit?
LN: Natuurlijk. Ik denk dat ik op de beste plaats zit voor morgen, dus ik ben erg opgewonden om alles te zien ontvouwen, om te zien wat er gebeurt. Ik denk dat het gewoon een waar genoegen is om in deze positie te zijn, om alles te zien wat er dit seizoen tussen Max en Lewis is gebeurd en om de gevechten te zien, om de races te zien, want ik heb veel respect voor hen. Ja, ik ben erg blij dat ik P3 ben, niet alleen omdat het een goede positie is om te beginnen, maar ook omdat het me de beste positie geeft voor het uitzicht van morgen.

Bekijk onze zaterdaggalerij van Yas Marina, hier.

Source link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: